Vraaggestuurde ventilatiesystemen met een enkele CO2-sensor krijgen vanaf 1 oktober strafpunten bij de EPC-berekening.
Dit geldt voor systemen C.4a (mechanische afvoer, natuurlijke toevoer via zelfregelende ventilatieroosters) en D3 (gebalanceerde ventilatie met WTW en CO2-sturing op de afvoer, zonder zonering).
Dat heeft de VLA (Vereniging leveranciers van luchttechnische apparaten) bekend gemaakt. In maart was al duidelijk dat deze systemen geen gelijkwaardigheidsverklaringen meer zouden krijgen.
Nu is bekend gemaakt dat bouwaanvragen na 1 oktober 2018 kunnen niet meer worden aangevraagd met deze verklaringen van gelijkwaardigheid volgens de VLA methodiek.
Hogere EPC
Als men toch kiest voor bovenstaande systemen, dan zal er een forfaitaire waarde in de energieprestatie-berekening bij komen. Met andere woorden: dan zal de EPC omhoog gaan.
Overigens lijkt het met de consequenties nog wel mee te vallen, stelt Remi Hompe, branchemanager bij de VLA in een brief: “In de praktijk betekent dit dat u de bovenstaande systemen kunt blijven toepassen, maar met een extra sensor of meetpunt.” Veelal zal dit in de slaapkamer zijn.
Luchtdichter
Nieuwbouw en bestaande bouw na renovatie worden steeds luchtdichter. En dat betekent dat het meten van de luchtkwaliteit belangrijker is. Hompe: “De VLA stelt bewoners centraal en staat voor gezonde, leefbare woningen.”
Eerder uitgegeven bouwvergunningen met een oude gelijkswaardigheidsverklaring voor deze systemen blijven gewoon geldig.