Ga naar hoofdinhoud

, ,

Studie effect hybride warmtepomp

Is ‘all-electric’  voor de nieuwbouw de aantrekkelijkste vorm van verduurzaming; in bestaande bouw is een back-up in de vorm van een gasketel de beste manier om snel te verduurzamen. Tot die conclusie komende de onderzoekers van Berenschot, DNV GL en BDH. Deze partijen hebben voor Gasunie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een onafhankelijk onderzoek gedaan naar het flexibiliteitspotentieel van een hybride systeem, waarbij de warmtepomp samenwerkt met de gasketel. Door deze combinatie toe te passen is overbelasting in het elektriciteitsnet te vermijden, en kan met een relatief lagere investering het grootste duurzaamheidseffect worden gerealiseerd. De meeste ketelfabrikanten en warmtepompleveranciers hebben hybride opstellingen. Ook bestaat de combinatie met ventilatie; bij deze zogeheten ventilatiewarmtepompen wordt de warmte van afgezogen ventilatielucht met warmtepomptechniek aangewend voor verwarming of tapwater.

Overbelasting

Warmtepompen gebruiken elektriciteit om duurzame omgevingswarmte naar een hogere temperatuur te brengen voor de verwarming van ruimten en tapwater in huizen. In vergelijking met gasgestookte ketels bespaart dit kosten en energie en vermindert het de uitstoot van CO2. De door gas ingevulde warmtevraag verschuift dus naar het gebruik van elektriciteit. De piekvraag in de winter, zorgt voor overbelasting op het elektriciteitsnet in de bestaande gebouwde omgeving, concluderen de onderzoekers. In een hybride opstelling kan de gekoppelde gasketel bijschakelen en het elektriciteitsnet ontlasten wanneer nodig.

Nieuwbouw: all-electric

Nefit EnviLine (binnen- en buitenunits) snijIn nieuwbouwwijken zijn volledig elektrische warmtepompen prima toe te passen. Een gasnet kan dan achterwege blijven. In bestaande woningen is het vaak makkelijker en sneller om een hybride warmtepomp te installeren. De aanleg van vloerverwarming is dan bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Dat maakt de installatie minder ingrijpend voor de bewoner en de totale investering blijft lager, omdat het gasnet als back-up fungeert.

In vergelijking met een gewone HR-ketel kan een hybride warmtepomp – net als een volledig elektrische warmtepomp – tot 100% CO2-uitstootreductie bereiken. Dit is het geval wanneer de gebruikte elektriciteit (goed voor 80% van de jaarlijkse warmtevraag) duurzaam wordt geproduceerd en het gebruikte gas (20% van de warmtevraag) uit biomassa-reststromen komt (groen gas). Door de combinatie van groen en gemakkelijk toepasbaar helpt een hybride warmtepomp de energietransitie te versnellen, concluderen de onderzoekers.

Verschillende scenario’s

Berenschot, DNV GL en BDH hebben voor hun onderzoek diverse simulaties en analyses uitgevoerd rond energiescenario’s, aanstuurstrategieën en woningconfiguraties, waarbij ook een kleine warmtebuffer werd meegenomen. Het vermijden van overbelasting in het elektriciteitsnet bleek de beste strategie. Met slimme sturing bleek overbelasting zelfs geheel te vermijden, zodat extra investeringen in het elektriciteitsnet niet nodig zijn. Als basis belasten hybride warmtepompen het elektriciteitsnet al veel minder dan een puur elektrische warmtepomp. Met een slimme sturing werkt dit nog beter en is overbelasting totaal te vermijden.

Het onderzoek is hier te downloaden: Flex-potentieel hybride warmtepomp Berenschot BDH DHV-GL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie