Ga naar hoofdinhoud

Subsidie warmtepomp alleen nog in bestaande bouw

Foto: Tijdo van der Zee

Warmtepompen en zonneboilers komen vanaf komend jaar niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie als ze worden geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen.

De ISDE-subsidie is bedoeld om alternatieven voor aardgas in de warmtevoorziening te stimuleren. Maar omdat nieuwbouw sinds 1 juli 2018 in principe niet meer op aardgas worden aangesloten, hoeven alternatieve warmteopties ook niet meer gestimuleerd te worden: die zijn immers de standaard.

Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. “De ISDE zal met ingang van 1 januari 2020 niet langer open staan voor investeringen in woningen waarvoor de aanvraag van de omgevingsvergunning op of na 1 juli 2018 is ingediend”, aldus Wiebes. “Het is effectiever het budget van de ISDE geheel in te zetten voor de verduurzaming van bestaande woningen en andere gebouwen.”

F-gassen

Overigens krijgen warmtepompen in die bestaande bouw wellicht met aanscherpte regels te maken om in aanmerking te blijven komen voor subsidies, zegt Wiebes. Koudemiddelen in warmtepompen zijn over het algemeen veel sterkere broeikasgassen dan CO2. Als deze uit het systeem ontsnappen, is dat erg slecht voor het klimaat.

Wiebes: “Ik wil wel bezien of er aanleiding is om de komende jaren de subsidiehoogte te variëren aan de hand van het broeikaseffect van de F-gassen in de warmtepompen.” Voorlopig is dat echter niet het geval, zegt Wiebes. En dat heeft drie redenen.

Ten eerste is er al Europese regelgeving die ervoor gaat zorgen dat koudemiddelen op de markt de komende tien jaar veel minder schadelijk worden. Ook zijn er nog niet echt veel warmtepompen beschikbaar met milieuvriendelijke alternatieven, zegt Wiebes. Ten slotte: de ISDE voor warmtepompen is een groot succes en daardoor ziet de minister op dit punt “geen aanleiding om de ISDE aan te passen”.

Of een warmtepompinstallatie koudemiddel lekt of niet heeft uiteraard te maken met de kwaliteit van het aangelegde werk en het onderhoud er van. Ook bij de ontmanteling moet goed opgelet worden dat er niks weg lekt. Wiebes: “Ik heb het voornemen om samen met de installatiebranche – en andere relevante organisaties – in kaart te brengen hoe we F-gasemissies uit warmtepompen kunnen voorkomen.”

Isolatie

Vorig jaar werd duidelijk dat isolatiemaatregelen ook vanuit de ISDE gesubsidieerd gaan worden. Dat blijft het geval, zegt Wiebes, maar wel pas een jaar later dan gedacht. Dat heeft er mee te maken dat een andere subsidiepot, de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), nog lang niet leeg is. “Naar verwachting toereikend tot eind 2020”, stelt Wiebes. Daarom komen isolatiemaatregelen pas in de ISDE vanaf 2021.

11 reacties op “Subsidie warmtepomp alleen nog in bestaande bouw

  • Wellicht minister Wiebes even informeren over de BRL-100 en BRL-200. de opvolgers van STEK waar we sinds 1992 al mee bezig zijn. Logboeken koudemiddel registratie preventie onderhoud, afvoeren afpompen regeneratie.
    Zelfs onze beleidsmakers weten zelf niet welke regelgeving er is.

  • Ben

    Onbetrouwbare overheid! Juist gekozen voor aardwarmtepomp door subsidie i.p.v. luchtwarmtepomp. Omgevingsvergunning ingediend op 10 juli dus volgens Wiebes niet meer in aanmerking voor subsidie….

    1. Cc

      Klopt, slaat nergens op! Op de site Rijksoverheid.nl staat nog steeds letterlijk dat je recht hebt op subsidie als je een warmtepomp KOOPT voor 2021, zonder voorbehoud! Erg misleidend! Want dit klopt dus niet!

  • Bobdebouwer

    Weer een maatregel om nieuwbouw of duurder te maken. Er is geen keuze. Maar wel subsidie voor vervuilende pelletkachels. Laten we dat maar massaal gaan doen. Overheid is inderdaad absoluut onbetrouwbaar.

    1. Mike

      Vervuilend?, subsidie?
      Jij hebt de waarheid in pacht?

  • Wat heb je aan deze overheid? Elke keer dat je een investering doet die als energie zuinig dan wel milieu bewust wordt beschouwd, komt deze overheid haar toezeggingen niet na. Ik heb een hybride Daikin pomp, perfect ding. Ik had hem nog niet laten plaatsen of er werd geroepen dat alles gasloos moest worden, binnenren termijn van een jaar. Watvoor idioten zitten daar in Den Haag, “ domheid” dat tot uiting komt in paniekvoetbal en strandt door onbetrouwbaarheid. Ik ben onze overheid spuugzat…als het gaat over milieu en energie keuzes.

  • Sonja

    ik heb geen keuzen ik moet naar een warmtepomp, hoezo kunnen huiseigenaren van nieuwbouwhuizen dit wel betalen. wij zorgen toch juist voor werk in de bouw en worden al genoeg getroffen door pfas en stikstof maatregelen.
    laten we ook nog een de subsidie inleveren, dan kan ik gelijk met allerlei ander maatregelen beter me huis weer verkopen. Want ook de zonnepanelen die wel allemaal moesten nemen is ook al geen subsidie meer voor en salderen gaat ook al over.
    Fijn deze overheid, van veel beloven maar weinig waarmaken.

  • Jos de Groot

    Als voorwaarde voor de ISDE voor nieuwbouw staat;Een apparaat voor een nieuwbouwwoning komt niet voor subsidie in aanmerking als dit apparaat nodig is om aan de wettelijke EPC-eis te voldoen. Zie maar aan de EPC te voldoen zonder warmtepomp bij een vrijstaande nieuwbouw woning. Kortom ISDE voor warmtepompen in nieuwbouw kan je al bijna niet aanvragen volgens de regels. Maar goed hoe de rvo dit controleert ?

  • Leo

    Onvoorstelbaar , hoe ver de politiek dus afstaat van zijn burger.
    Niet over nagedacht blijkbaar dat er mensen zijn die in hun nieuwbouw investering rekening houden met een te ontvangen subsidie. en reeds verplichtingen daarvoor zijn aangegaan.
    Vang het maar op burger!!!
    betrouwbaar is: deze maatregel komt er aan Houdt er rekening mee burger met ingang van ( netjes zou een halfjaar zijn!!) komt dit te vervallen.

    1. @leo

      Het is pas volgend jaar zover Leo. Gewoon aanvragen, aanschaffen

      1. Cc

        Nee dat is niet waar! Wij ook aangekocht in oktober, maar subsidie kun je pas aanvragen na installatie en gebruikmaken en dus alleen voor 1 januari 2020

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie