Techniek Nederland en de branchevereniging voor koudetechnische installatiebedrijven NVKL gaan, in federatieverband, inniger met elkaar samenwerken. Dat heeft alles te maken met de opkomst van de warmtepomp.
Voorzitter Doekle Terpstra verwacht veel van de samenwerking. “Deze krachtenbundeling gaat onze lobby in Den Haag en bij andere stakeholders helpen. Samen staan we sterker.” Terpstra denkt dat Techniek Nederland en de NVKL samen nog meer mogelijkheden hebben om de technieksector in de etalage te zetten.
Kennis over koudemiddelen
Met de opkomst van de warmtepomp in woningen en utiliteit, begeven installateurs uit de verwarmingstechniek en uit de koudetechniek zich steeds meer op hetzelfde terrein, zegt NVKL-voorzitter Mart Peeman. “Samenwerking ligt daarom voor de hand. NVKL-leden kunnen van Techniek Nederland-leden leren over elektrotechniek en verwarmingstechniek, terwijl andersom de Techniek Nederland-leden nog veel kennis kunnen vergaren van koudetechniek.”
Vooral door de opkomst van de natuurlijke koudemiddelen (of: alternatieve koudemiddelen) zoals CO2 en propaan, is het volgens Peeman goed om het gezamenlijke kennisniveau te verhogen. Met het opleidingscentrum GO heeft de koudebranche een sterke troef in handen, zegt hij.
Kantoor in Woerden
De nieuwe ‘Stichting Federatie NVKL-Techniek Nederland’ zetelt in het nieuwe kantoor van Techniek Nederland in Woerden. De NVKL zelf blijft voorlopig nog in Zoetermeer, maar het is goed mogelijk dat die vereniging op termijn de oversteek maakt naar Woerden, zegt NVKL-voorzitter Mart Peeman.
Of de NVKL en Techniek Nederland op termijn nog verder gaan integreren is volgens Peeman een optie, maar geen uitgemaakte zaak. “Het zou kunnen, maar het is geen doel op zich. Doel is dat de belangen van onze leden beter worden behartigd.” Sowieso is fuseren geen kleinigheid, stelt Peeman. “Het duurde ruim tien jaar voordat Uneto en VNI, de twee voorlopers van Techniek Nederland, een echte eenheid waren. NVKL en Techniek Nederland staan er pragmatisch in: het gaat ons in eerste instantie om de inhoud. Als verder integreren ons daarin helpt, dan doen we dat. En anders niet.”
Strategische samenwerking
De vorming van een federatie komt niet uit de lucht vallen. NVKL en Techniek Nederland besloten begin vorig jaar al om strategisch te gaan samenwerken. Op 17 februari 2020 tekenden de voorzitters van beide verenigingen een intentieverklaring.
Bij de NVKL zijn 425 bedrijven in de koudetechniek aangesloten. Techniek Nederland vertegenwoordigt 5.000 installatiebedrijven en technisch dienstverleners. In het nieuwe federatiebestuur zitten Mart Peeman, Charles Smets en Max Neus namens NVKL en Doekle Terpstra, Martin Hoekstra en Erik van Engelen namens Techniek Nederland.
Wat ik niet snap is dat de installatie techniek en met name de warmtepomp installateurs zich niet verenigen(funda voor warmtepompen). Je zou eenvoudig een website kunnen opzetten om mensen die van het gas af willen te bundelen per gebied en type woning om een betaalbare manier aan te bieden. Hierop kunnen installateurs dan bieden, met verschillende systemen. Bij voldoende aanmeldingen voor een systeem word dat systeem geïnstalleerd. En voor de installateur mooi alles in één gebied. Ben zelf al meer dan een jaar opzoek na een installateur, maar de meeste installateurs willen alleen een hybride installaties plaatsen of gewoon een Airco. Maar dat heb ik al. Jammer dat veel installateurs niet mee gaan met de tijd en alleen technieken willen installeren die al 50 jaar beproeft zijn.
Beste Pieter Pieter,
Als je bovenstaand artikel leest dan worden ze( de witte boorden) nu pas wakker , en gaan ze zogenaamd de krachten bundelen .Er wordt al jaren meer gepraat dan daadwerkelijk gepresteerd. Men loopt achter de feiten aan .Techniek is vooruitkijken(anticiperen) , ontwikkelen en dat gebeurd tien jaar te laat. Er is een chronisch tekort aan vakmensen en goede opleidingen en bijspijker cursussen . Terwijl veel installateurs ook nog eens wantrouwend tegenover warmtepompen staan ( te dure investering voor de meeste gezinnen ), zien warmtepompen als een tijdelijke oplossing , stroomnet wordt overbelast door teveel warmtepompen , esthetisch verschrikkelijk lelijk al die buitenunits op daken en tegen muren, ventilator buitenunit kan vastvriezen bij strenge vorst , geluidsoverlast etc etc….men wacht liever op betere landelijke alternatieven voor verduurzaming.
geluid overlast van warmtepompen is het grootste probleem als je er naar kijkt en je ergert je aan het uiterlijk kan je nog je ogen dicht doen maar als je hem hoort kan je niet je oren dicht doen dat heeft te maken met lage frequenties waar mensen last van kunnen hebben of kunnen krijgen lees hierover de laag frequent stichting maar
g.van Dijk hoezo is geluidsoverlast het grootste probleem. Mijn 5 KW buiten unit airco die in de afgelopen winters gebruikt heb om mijn woonkamer en aanbouw te verwarmen hoor ik buiten nauwelijks.De ventilatie en afzuiging van de verschillen de buren kan ik daartegen luid en duidelijk horen als ik door de straten loop met mijn hond.Dus ik denk dat u niet uit ervaring spreekt.
zeker wel spreek ik uit ervaring een warmtepomp een moderne tenminste
maakt minder lawaai dan de oudere modellen maar het probleem zit niet alleen in de db die ze produceren maar ook trillingen en lage frequenties
en dat hoort lang niet iedereen maar de mensen die de lage frequenties
wel waarnemen ong. 4 procent van de bevolking die zijn de klos en daar ben ik er een van
trouwens het fijt dat je hem nauwelijks hoort zegt genoeg dus je hoort hem dus wel
maar niet ieder gehoor is het zelfde ander mensen horen anders zoals lage frequenties en die hoor jij dus niet en die ventilatoren en afzuigingen hoor je
luid zeg je dus misschien wordt je wel doof dus snel naar de kno arts dan kan die je gelijk uit leggen wat last van lage frequentie in houd voor ander mensen
en als je de hele staat vol zet met nauwelijks hoorbare warmtepompen dan is dat veel meer herrie plus nog een paar ventilatoren de bij en dan wordt je gek van de herrie
zeker wel spreek ik uit ervaring een warmtepomp een moderne tenminste
maakt minder lawaai dan de oudere modellen maar het probleem zit niet alleen in de db die ze produceren maar ook trillingen en lage frequenties
en dat hoort lang niet iedereen maar de mensen die de lage frequenties
wel waarnemen ong. 4 procent van de bevolking die zijn de klos en daar ben ik er een van
De monopolypositie op het gebied van natuurlijke koudemiddelen van GO en de aanwijzing van slechts één examenbureau die door de NVKL in stand wordt gehouden is ongezond voor de branche en beperkt de transitie naar deze koudemiddelen.
Het is opmerkelijk dat de bedrijven en technici een aparte opleiding en examen moeten gaan volgen als ze willen overstappen naar natuurlijke koudemiddelen. Ik pleit daarom bij deze voor het loslaten van deze scheiding. Maak het programma bovendien bereikbaar voor alle opleiders en examenbureaus in de markt. Bijkomend voordeel voor de installateur is dat hij dan niet nog een certificering moet gaan regelen bij zijn CI. Deze werkwijze zou de groei van het gebruik van natuurlijke koudemiddelen ten koste van de reguliere F gassen zeker ten goede komen.
Geachte heer Eggels,
Eind 2021 wordt door Netwerk Koude- en Klimaattechniek (vml kliQ) een nieuwe serie toetsingen voor alle zgn. ACB koudemiddelen beschikbaar gesteld waar meerdere examenorganisaties aan zullen deel gaan nemen. Dit is een voortvloeisel uit de nieuwe NPR 7600 en 7601 en de PGS 13. Alle relevante partijen hebben hier in een examencommissie inhoud aan gegeven. Dit zijn o.a. STEK, NVKL, TN, Nekovri, Fedecom, STE, Tutorial en KNVvK. Iedere opleider krijgt beschikking over de Eindtermen en kan er dus voor kiezen om opleidingen te starten. DE markt is dus transparant. Mart Peeman secretaris Netwerk Koude- en Klimaattechniek 0653750277