Energiebedrijven mogen klanten met zonnepanelen een teruglevertarief in rekening brengen. Onderzoek door toezichthouder ACM bij Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie wijst uit dat deze energieleveranciers zich met hun terugleverregelingen aan de wet houden en ook geen onredelijke tarieven vragen.
Nadat duidelijk werd dat de politiek niet van plan was om de salderingsregeling te schrappen, kozen veel energiebedrijven ervoor om een eigen methode in te voeren om de kosten die zonnepaneelbezitters veroorzaken te kunnen compenseren.
De extra kosten die deze leveranciers maken in het geval van huishoudens met zonnepanelen zijn hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten die veroorzaakt worden door de salderingsregeling. De ACM concludeert dat de onderzochte leveranciers de bij huishoudens met zonnepanelen in rekening gebrachte tarieven hebben gebaseerd op deze extra kosten. De ACM heeft ook vastgesteld dat de leveranciers door het maken van onderscheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen geen extra marge maken; tegenover de hogere tarieven voor huishoudens met zonnepanelen staan lagere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.
Lees hier het artikel ‘Tientjes per maand voor het zonnedak van de buren’ voor een overzicht van alle kosten en misgelopen (belasting)inkomsten door zonnepanelen
Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie kunnen samen meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens tot klant rekenen. De vier bedrijven hanteren ieder net weer een eigen manier om het teruglevertarief te bepalen, maar de ACM concludeert dat al deze manieren in principe binnen de grenzen van de wet blijven. Dus ook wat dat betreft is er volgens de ACM geen reden om in te grijpen.
Contracten beter vergelijkbaar maken
Voor consumenten is het echter een hels karwei om precies duidelijk te krijgen hoe dit tarief is opgebouwd en hoe deze teruglevertarieven met elkaar te vergelijken zijn. Daarom roept de ACM leveranciers en energievergelijkers op zich in te spannen voor een betere vergelijkbaarheid van contracten.
Ondanks de teruglevertarieven blijft het lucratief om zonnepanelen te laten installeren. Dank zij de salderingsregeling, hoge elektriciteitsprijzen en relatief lage prijzen voor zonnepanelen, zijn ze doorgaans alsnog binnen zeven jaar terugverdiend, zo becijferde onlangs branchevereniging Techniek Nederland.
Best zielig het offensief van de energiemaatschappijen en ieder die er geld van ontvangt. Iets wat krom is recht praten. Wees eerlijk en zeg dat je constant stroom inkoopt tegen een vaste prijs, dat er de zonne energie bijkomt is iets enorms moeilijk, stel je voor dat gas of kolencentrales minder produceren op een zonnige dag of dat de energie maatschappijen hun eigen zonnepanelen zou uitschakelen of de windmolens minder hard laat draaien, vreemd dat aan het enige schakeltje van zonnepaneel houders alleen maar gedraaid kan worden. Eerst iedereen een dikke worst voorhouden, net als met electrische auto s, en zijn er genoeg in gestonken dan gillen moord en brand dat het teveel kost, geen of te weinig winst oplevert en vooral het schuldgevoel aanpraten dat zij nu de oorzaak zijn van alle ellende. Zonder aan te geven dat het al jaren het net niet meer van deze tijd is, zwaar achterstallig onderhoud, bedrijven en particulieren kunnen niet meer aangesloten worden zonder lange wachttijden. Elk kwh die de energie Maatschappij binnen krijgt wordt voor 90% met winst verkocht, mag het dan ook een negatieve kant voor ze hebben. Ik huur een woning met zonnepanelen betaal elke maand verplicht een bijdrage en dan komt de volgende om de laatste centen van het positieve effect van zonnepanelen weg te halen. Wijs zou zijn om alle zonnepaneel houders allemaal de schakelaar omhalen en niets meer terug leveren, kijk hoelang het duurt dat iedereen meer moet betalen voor een kwh, want winst moet er dubbel en dwars gemaakt worden voor de aandeelhouders.
energieleverancier maken nu zelf wetten , hoop dat de regering al de energieleveranciers overnemen want nu hebben ze macht tegenover de consumenten en vooral tegenover zonnepanelen bezitters die kapitalen hebben geinvrsteerd voor GOENE STROOM werken mee aan de millieu en die worden juist gestraft wat een omgekeerde wereld en de politiek laat het gebeuren…..ingrijpen laat zien wie de baas is
het lijkt nu als of de zonnepanelen bezitters de boos doeners zijn terwijl ze allemaal jaren lang gingen schreeuwen voor schone millieu , groene stroom , minder Co2 en nu willen cosumenten iets bijdrage voor de millieu en dan worden ze gezien als boosdoener met al die investering …hypocrieten allemaal
Zo snel mogelijk de energievoorziening weer in overheidshanden.
Marktwerking pakt vooral voor de consument slecht uit, nu kunnen de mensen zonder panelen profiteren van de gratis opgewekte energie van de paneelbezitters en niemand klaagt over oneerlijkheid. Ik ben een voorstander van uitschakelen op zonnige dagen, zeker als me dat geld kost en ik het niet zelf gebruik.
Ik geloof weinig van die zgn extra kosten voor energieleveranciers, die stroom wordt toch gewoon verkocht en als wij geen zonnepanelen zouden hebben dan moeten de centrales die stroom opwekken. De ACM, een organisatie voor consumenten neemt het op een onduidelijke manier op voor de bedrijven. Een overheid die energiebedrijven fors subsidieert met de zonnepaneelweides van ons belastinggeld en er niets voor terug vraagt waardoor de enorme winsten naar de aandeelhouders in het buitenland verdwijnt.