Ga naar hoofdinhoud

,

Terugval badkamermarkt: Alape vraagt faillissement aan

De teruggang in badkamerland heeft een slachtoffer geëist. De Duitse sanitairfabrikant Alape GmbH uit Goslar heeft haar eigen faillissement aangevraagd bij de rechtbank.

Door de sterke daling van de verkoop, met name in Duitsland, en de nadelen van de locatie als gevolg van de ontwikkeling van de energiekosten, is een winstgevende productie niet langer mogelijk voor de fabrikant van wastafels van geglazuurd staal. Het faillissement staat niet op zichzelf: veel bedrijven in de badkamersector hebben het op dit moment lastig. Veel belangrijke toeleveranciers van sanitair in ons land komen uit Duitsland.

De Duitse fabrikant, die 127 jaar bestaat, is kopje onder gegaan door een combinatie van dalende verkoop, terughoudendheid van de markt, de teruggelopen bouwproductie en de hoge energiekosten. De werknemers zijn tijdens een buitengewone personeelsbijeenkomst geïnformeerd over het faillissement

Klassieker

Alape is vooral bekend van wastafels uit geëmailleerd staal. Klassieker is de uitstortgootsteen uit 1930, die je veel in bijkeukens en garages tegenkomt. De laatste jaren begaf Alape zich vooral in de designmarkt. Alape is een volwaardige dochteronderneming van Dornbracht, de bekende Duitse fabrikant van designkranen. De fabriek van Alape staat in Goslar, net ten zuiden van Hannover.

Energiekosten

De energiekosten in die fabriek vormen een grote molensteen. Bij de productie van de wastafels is veel energie nodig. De relatief kleine fabriek in Goslar kon de concurrentie van grotere bedrijven in andere landen niet aan, vertelt Bodo Müller vom Hofe, managing Director van Alape. De meeste fabrikanten van wastafels zijn onderdeel van grote wereldspelers.

Badkamermarkt

Het faillissement is een eerste grote exponent van de badkamermarkt in moeilijkheden. In Centraal-Europa, met de Duitse markt voorop, is het aantal nieuwbouwvergunningen met een derde gedaald. De hoofdvereniging van de Duitse bouwsector verwacht dan ook een vertraging van zes procent voor de sanitairsector in 2023.

Spannende tijden voor sanitair
Op de afgelopen ISH in Frankfurt bleek al dat de sanitairmarkt een pittige tijd tegemoet gaat. Bij de productie van keramiek en ander sanitair zijn veel fossiele grondstoffen en energie nodig. De badkamermarkt heeft te maken met minder vraag door stagnerende nieuwbouw en verminderde koopkracht bij consumenten. Daarnaast verliest de nieuwe badkamer op dit moment de concurrentie van energie beperkende maatregelen als isolatie en warmtepompen. Ook in Nederland wacht de sanitairbranche een spannend jaar door al deze ontwikkelingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

BouwBeurs energietransitie: slimme technieken en mooie apparatuur