Ga naar hoofdinhoud

Thermisch paneel klikbaar op elk pv-paneel

Het nieuwe bedrijf Combisolar heeft een bestaand PVT-systeem doorontwikkeld tot een plug&play en ‘bulletproof’ PVT-systeem op basis van meerdere bronnen.

In Combisolar hebben de twee pv-leveranciers Use All Energy en AFS Solar hun krachten gebundeld. Use All Energy uit Bentelo brengt al vijf jaar PVT-systemen op de markt op basis van een aluminium thermopaneel.

“Dat paneel hebben we nu verbeterd”, zegt Rik Boon, van AFS Solar uit Roden. “Voorheen bestond het uit verlijmde platen, maar nu is het een geëxtrudeerd paneel, waardoor er veel meer druk op kan staan.” Dit nieuwe paneel is getest op 10 bar. Boon noemt de panelen daarom ‘bulletproof’: panelen waar per ongeluk even teveel druk op wordt gezet, gaan niet kapot.

Klikbaar achter alle pv-panelen

Combisolar heeft in eerste instantie gekozen voor PV-panelen van Longi, maar, zegt Boon, in principe zijn de hoogte en breedte van het thermisch paneel heel eenvoudig aan te passen, waardoor van bijna alle merken pv-panelen PVT-panelen te maken zijn. Voor de combinatie met Longi komt er binnenkort een TÜV-certificering aan.

De PVT-panelen werken als bron van een water/water-warmtepomp van Nibe, die de opgewekte warmte afgeeft aan de vloerverwarming en het warmtapwatervat. “De F1255 en de S1255 van Nibe leveren tegenwoordig temperaturen tot 55 graden. Die kunnen dus ook prima worden ingezet bij bestaande radiatoren.”

Slimme aansturing bronnen

Op het systeem kunnen meerdere bronnen worden aangesloten op het systeem, zoals een bufferzak of een fundatiebuffer. Een slimme module, de zogenoemde Bron Sturing Module (BSM), bepaalt welke bron het best kan worden aangesproken. Bronnen kunnen ook elkaar voeden, zonder tussenkomst van de warmtepomp. “Cross feeden noemen we dat, oftewel: bufferen aan de toevoerkant.” Een van de opties is bijvoorbeeld dat de bodembron de panelen ontdooit, als er op een koude dag ijs op zit.

Koeling behoort ook tot de mogelijkheden. Zowel de bodembron als het PVT-paneel kunnen als koelbron gebruikt worden. Een warmtewisselaar in de warmtepomp zorgt ervoor dat de koelte aan het afgiftesysteem wordt overgedragen zonder tussenkomst van de condensor. De BSM zal ervoor zorgen dat de temperatuur in de buffers wordt aangepast aan het seizoen, met als doel het behalen van een optimale COP van de warmtepomp.

De opmars van PVT

Er komen steeds meer PVT-combinaties beschikbaar voor installateurs en consumenten. Zo brengen bedrijven als Triple Solar, Volthera en Vaillant al enkele jaren pvt-systemen op de markt en twee weken geleden kwam daar ook nog een leverancier als QSilence bij, die net als Use All Energy en AFS Solar beloven plug &play systemen te leveren. Boon: “Wij zijn wel uniek door de toevoeging van onze Bron Sturing Module, die er effectief voor zorgt dat je met minder pv-panelen op het dak toch al energieneutraal kan worden. En we hebben ook een meer dan concurrerende prijs.”

6 reacties op “Thermisch paneel klikbaar op elk pv-paneel

  • Mooi!
    Waarom noem je niet te merken die al jaren ervaring hebben en een nog hogere reeds wetenschappelijk aangetoonde seasonal efficiency 5.6.

    Bundel aub krachten en rol het uit ipv elkaar beconcurreren.

    Stuur dit bericht aub naar je #politiek voor #Regeerakkoord, #RegionaleEnergieStrategie en #Warmtevisie.

    Ik geen belang bij PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp, maar wel bij #voedsel uit regio en #woningentekort oplossen:

    We redden klimaat niet met PV-zonstroompanelen en ventilator-luchtbron voor “de” warmtepomp. Door lage efficiency veel stroom nodig van net.
    Dit leidt tot 2x teveel #zonstroomakkers en #windmolens op land.

    Daardoor #DUURZAAMVOEDSEL van regionale boeren in de knel.
    En ook geen plaats voor houtsipper-productiebos voor houtwoningen om #WONINGENTEKORT op te lossen.

    >> De 35Tw voor RES is berekend met “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-panelen.

    >> Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft bij Aerothermie geen onderscheid in ventilator-luchtbron en efficiëntere PVT-panelen die zon & luchtbron ineen zijn.

    >> #GEMEENTEN zet in RES 16Tw en promoot PVT-ZONPANELENBRON OP GEBOUWEN.
    Levert stroom (PV) en warmte/koelte (T) voor warmtepomp.
    Oogst uit BUITENLUCHT, via radiateuren achter zonstroomdeel.
    Gaat door in donker, zonder geluid en verbruikt 2x minder stroom.

    >> Lees mijn onderzoek https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad
    of TripleSolar.eu of R&Rsystems.nl.

  • Peter Mulders

    Toch interessant, onlangs de PVT panelen van Triple Solar bekeken.
    We hebben veel goede ideën in Nederland, maar politici moeten samen met technici een werkbaar klimaatplan ontwikkelen.
    We kunnen veel, maar we staan niet in de rij om afgeschoten te worden als we een investering doen die later zwaar door de politiek wordt belast.

  • jan bozelie

    ik heb al jaren pvt panelen van putman “solar energy booster” , met no nocense prijzen en erg tevreden
    Er zijn mij teveel cowboys op de markt met snel geld verdienen een kostprijs van 20’000€ is je gasprijs 20 jaar in het vooraf betalen , en je moet rekenen met de situatie dat salderen weg is, nul op de meter is dan zeker niet nul op de rekening

    de ondiepe warmte opslag zoals hier aangegeven gaat niet werken , de grond temperatuur in de winter is op die hoogte te laag , en de opgeslagen zomer warmte ( passief = alleen pomp) koelt dan te snel af
    het ingegraven vertikale matje is dan beter ( en bestaat uit een 20cm brede 2 mtr diepe sleuf onder de tegels) , ik ben ook bezig om te kijken of we betaalbaar met grondankers meerdere boringen op 5 tot 10mtr diepte kunnen maken , vanaf 3 mtr blijft de grond temperatuur redelijk constant , en dus wat je er zomers instopt kun je er s’winters ook weer uithalen. het systeem moet nog beter kloppen
    tip met een ketting graaf machientje kun je het getoonde matje mogelijk beter en minder werkt ingraven met een beter effect

    1. Als u niet te ver weg woont kom ik uit Helmond graag op bezoek om deze pvt optie in actie te zien

  • Eddy

    Als we zo doorgaan zijn er over 10 jaar onvoldoende grondstoffen enof nog uitsluitend betaalbaar voor de rijken.
    Het energieverbruik en consumptief gebruik minderen en niet als maar meer willen.
    Het efficiënt opwekken van energie moet veel eenvoudiger dan al die dure en ingewikkelde installaties die ons voor veel geld voorgeschoteld worden.

  • Jammer dat dit product inbreuk doet op het Octrooi van Solar Energy Booster, het is duidelijk gecommuniceerd maar men gaat nu dan gewoon op de zelfde voet verder
    Wij laten van ons horen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie