Ga naar hoofdinhoud

TNO komt met aanpak energietransitie

Foto: Peter Hilz

Volgens onderzoeksinstelling TNO gaat de energietransitie in de gebouwde omgeving te langzaam. Daarom stelt het een nieuwe aanpak voor in het paper ‘In de volgende versnelling naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving’. Deze aanpak is gebaseerd op groepen van gebouwen met vergelijkbare kenmerken, waarop een vergelijkbare verduurzamingsoplossing toepasbaar is. Hierdoor zouden renovaties goedkoper en sneller uitgevoerd kunnen worden.

In het paper zegt TNO dat er al veel gebeurt voor de energietransitie. “Maar in de huidige fase ligt de focus sterk op het laaghangend fruit of simpelweg op reguliere woningverbetering”, zegt Rogier Donkervoort, TNO-onderzoeker Energietransitie Gebouwde Omgeving. “Gebouwen gaan veelal van energielabel C naar B, waarbij we niet weten of dit ingrepen zijn waarmee de woning (op termijn) van het aardgas af kan. We komen nu in de gebouwvoorraad uit bij de echt lastige uitdagingen. Op dit moment wordt daarbij veelal gewerkt met maatwerkoplossingen per gebouw. Dit maakt de huidige werkwijze onnodig inefficiënt, duur en traag. Op deze wijze gaan we het tempo van 200.000 woningen per jaar rond 2030, dat nodig is om de klimaatdoelen te bereiken, niet halen.”

Gebouwkenmerken en bewonerswensen centraal

TNO stelt voor om de huidige aanpak te combineren met een door haar voorgestelde contingentenaanpak. Een contingent is een cluster van gebouwen waar dezelfde verduurzamingsoplossing op toepasbaar is. Dit wordt bepaald op basis van het “gebouw-DNA”. Dit is een set gedetailleerde eigenschappen per gebouw, waarbij zowel naar technische kenmerken, de omgeving als de bewonerswensen wordt gekeken. Deze contingenten omvatten gemiddeld zo’n 15.000 tot 30.000 gebouwen.

TNO verwacht dat deze aanpak ook gaat helpen om individuele woningeigenaren in beweging te krijgen. Donkervoort: “We zien dat veel particuliere woningeigenaren worden afgeschrikt door te weinig inzicht vooraf qua kosten, uiteindelijke energieprestaties en wooncomfort. Je moet hen dus ontzorgen. Onze voorgestelde aanpak helpt daarbij. Een particuliere woningeigenaar voert dan zijn individuele woonwensen en gebouwgegevens in bij een digitaal loket en ziet vervolgens direct welke verduurzamingsoplossingen passen bij het eigen huis, tegen welke kosten en met welke resultaatgaranties. Dat geeft zekerheid aan huiseigenaren waardoor mensen gemakkelijker de stap naar verduurzaming zetten.”

Data

Om de nieuwe aanpak te doen slagen is veel data nodig. Machteld de Kroon, TNO-directeur Bouw, Infra & Maritiem: “We praten over ruim 7 miljoen gebouwen. Om deze naar contingenten in te delen moet je op nationaal niveau een complexe data-puzzel leggen. Leg je deze puzzel regionaal of lokaal, dan behaal je in onze ogen onvoldoende schaalvoordelen. De analyse van de data zal in de toekomst met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning veilig kunnen plaatsvinden.”

De Kroon vindt dat de overheid een meer regisserende rol op zich moet nemen in de energietransitie gebouwde omgeving. “Wij stellen voor om de bestaande aanpakken, zoals de Renovatieversneller en Startmotor te baseren op de contingentenaanpak. Daarmee worden deze effectiever. Organiseer dit via een nationale renovatiestrategie waarin bouw- en installatiebedrijven, financiële instellingen, commerciële vastgoedeigenaren, woningcorporaties én vertegenwoordigers van individuele particuliere woningeigenaren een rol spelen. TNO draagt graag bij aan het vormgeven van deze strategie.”

Eén reactie op “TNO komt met aanpak energietransitie

  • Peter

    Nederland moet zich richten op waterstof combiketels of de mini WKK.
    Ik ben niet van plan op alles elektrisch en de afmetingen van die warmtepomp toestellen met hun grote boilers staat mij ook niet aan in een tijd dat juist alles kleiner wordt.
    Ben echt niet van plan om 40.000 euro te investeren.
    En een beetje frisse buitenlucht is gezonder dan maar meer waterstof verbruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie