In een woning van woningcorporatie Wonenbreburg in Tilburg is de eerste Turbineketel van het jonge bedrijf Tarnoc geïnstalleerd. In de pilot moet worden aangetoond dat de innovatieve warmtepomp een een-op-een vervanger kan zijn voor de gasgestookte hr-ketel.
De Turbineketel van Tarnoc was vorig jaar een van de drie winnaars van de Warmtewissel, een wedstrijd die was uitgeschreven door acht Brabantse woningcorporaties, waarin gezocht werd naar het beste verduurzamingsconcept voor corporatiewoningen. De twee andere winnaars, Cooll en Fectum, hebben inmiddels ook al een of meerdere projecten lopen.
De Turbineketel is een warmtepomp die lucht gebruikt als koudemiddel. Het werkingsprincipe wordt Reverse Brayton Cycle genoemd. De warmtepomp kan tot 80 ˚C water maken, met een geschatte COP van 2,5 en een thermisch vermogen van 20 kW.
Geen buitenunit
De Turbineketel is geïnstalleerd op de zolderverdieping van de woning en wordt met de buitenlucht verbonden via twee luchtkanalen met dakdoorvoer. Er is dus geen buitenunit die geluidsoverlast creëert voor omwonenden. Aan de schil zijn geen aanpassingen uitgevoerd en de installatie is goed te combineren met zonnepanelen.
Het apparaat wordt via twee DN22-buizen aangesloten op het bestaande afgiftesysteem. De Turbineketel wordt gevoed via een 3-fase-aansluiting in de meterkast. Een kleine boiler dient als buffervat voor het sanitair warm water. De voornaamste functie van het vat is om pendelgedrag te voorkomen en het CW3-niveau van de Turbineketel tijdelijk te verhogen naar CW6. Zo kan er tijdens het douchen tot vijftien minuten lang een tweede tapwaterpunt van warm water worden voorzien. De installatie in Tilburg is gedaan door installatiebedrijf Breman.
Kleiner en goedkoper
In de test in Tilburg wordt onder meer gekeken naar gebruikerspatronen en -wensen, om zo de regeltechniek optimaal af te stellen voor de bewoners. Volgens oprichter Vincent Wijdeveld is het de bedoeling om voor het komende stookseizoen de Turbineketel in nog eens zeven woningen te testen. Volgende modellen zullen naar verwachting kleiner worden en op termijn in prijs vergelijkbaar met een hr-ketel, als het aankomt op kosten gedurende de hele levensduur.
Proefopstelling Tarnoc voor de WarmteWissel from Warmtewissel on Vimeo.
koudemiddel lucht ?
.. is toch ook gewoon een gas (gasmengsel),
een gas dat je kan comprimeren , zij het dan niet tot een vloeistof, maar de rest van de fysica blijft gewoon gelden.
Hoop niet dat het net zo’n succes word als de eerste cool cube. Onderhoudskosten die 10 x zo hoog zijn als een traditionele hr ketel.
Voor de duidelijkheid: De oplossing die hier wordt getoond heeft niks met verduurzamen te maken. Gemiddeld is resulteert een COP van 2,5 niet in een lagere CO2 uitstoot. Zeker als men dan ook nog niet isoleert. Het originele idee van het klimaatakkoord is verduurzamen, niet van het gas af gaan. Overigens wordt de bewoner door deze oplossing met een hogere energierekening opgezadeld als wanneer hij zijn gasketel laat hangen. De economische COP van een warmtepomp ligt namelijk rond de 3.
Hoeveel lucht moet er over deze WP heen. De coolcube is ook een lucht water WP met 5 kW thermische vermogen. Maar deze moet wel minimaal 600 m3 draaien. Met alle geluidsklachten op de koop toe.
Ik heb mijn coolcube er naar 9 jaar en € 1500 onkosten eruit gegooid en weer overgestapt op gas. Ik wacht op een beter alternatief
Voor de duidelijkheid: Ik ben een particulier en heb geen fluit verstand van COP en dat soort zaken, maar volg wel ontwikkelingen die gaande zijn. Zo ook de turbineketel. Maar bovenstaande opmerkingen snap ik voor geen meter, want er wordt toch nergens over een gasaansluiting gesproken, het is een gesloten systeem. Zijn de commentaren nou serieus of kinnesinne, ik snap er helaas niks van denk ik? Xantip
De critici zijn over het algemeen conservatievelingen die het vak in gegaan zijn omdat ze van gastechniek en branders houden. Zij zien zich bedreigd in het uitvoeren van hun passie . Ik pleit daarom voor een CO2 gecompenseerd aardgasinstallatie-doe-museum. Mooi was die tijd!
Hallo klopt dat ik inmiddels kritisch ben geworden. Ik was altijd vooruitstrevend maar ben inmiddels gestraft her en der door diverse factoren.
Meeste WP fabrikanten zijn niet te bereiken in het weekend als ik info voor storingen nodig heb.
Kosten voor reparaties zijn vaak hoog.
Er is geen of weinig aanwas in wp monteurs waardoor de ( traditionele) gasmonteur het er maar even bij moet doen. Want je bent toch monteur !!
25 maart 2021 is de datering van een artikel van de hand van Tijdo van der Zee over een proefdraaiende turbineketel van Tarnoc en Ik ben benieuwd naar de resultaten van diep proef en naar de resultaten van het komende stookseizoen 2021/22 waarin een zeven tal ketels zal proefdraaien Ook ben ik wel benieuwd wanneer de mensen van Tarnoc denken dat hun product rijp is voor de markt en wat het dan moet kosten.
is de werking te vergelijken met een siebeltron ?
Ligt er allemaal nog aan hoe de turbineketel uit de test komt.
Wij verduurzamen van het gas af
Kan mij iemand wat vertellen hoe die ketel werkt met welke energie en
hoeveel kwh,s
er wordt gesproken over een SCOP waarde van 2. Ik ga er vanuit dat dat een theoretische waarde is. Een ‘standaard’ warmtepomp heeft een SCOP rond de 4, dus in vergelijking met een warmtepomp verwacht ik dat de Tarnoc ongeveer 2x zoveel energie gebruikt voor een gelijkwaardig verwarmingsvermogen.
Daar staat tegenover dat de SCOP van 4 voor warmtepompen onderhand een ervaringsfeit is en we die informatie nog ontberen voor de Tarnoc. Het kan dus nog anders uitvallen.
Mocht u nog gas gebruiken om te verwarmen, dan is de berekening simpel : per m3 gas heeft u (net iets meer) dan 10 kWh aan energie nodig om elektrisch te verwarmen. Verbruikt u bijvoorbeeld 1000 m3 gas, dan is er 10.000 kWh aan verwarming nodig. Bij een warmtepomp met een SCOP van 4 zou dat neerkomen op om en nabij de 2.500 kWh. Bij de Tarnoc zou dat volgens de SCOP van 2 neerkomen op om en nabij de 5.000 kWh.