Het toilet spoelen met bestanddelen uit je eigen urine? Het lijkt een niet al te frisse vorm van hergebruik, maar toch zijn Belgische onderzoekers er mee bezig. In de stad Gent kan het binnenkort.
De wetenschappelijk start-up Hydrohm gaat in samenwerking met de universiteit van Gent, de stad Gent en keramiekfabrikant Laufen een openbaar toilet bouwen waarbij urine gescheiden wordt opgevangen van de grote boodschappen. Dat gebeurt door middel van een bijzondere toiletpot Save die Laufen twee jaar geleden op de ISH voor het eerst liet zien. Ook worden er urinoirs aangesloten op de verzameltank van plas die de bron vormt van de spoeltechniek.
Van urine naar spoelwater
Door middel van Uridis, een gepatenteerd ecologisch waterbehandelingsysteem, wordt deze urine zonder toevoeging van chemicaliën ontdaan van schadelijke stoffen. Het gedesinfecteerde water kan dan weer ter plekke hergebruikt worden als spoelwater. De restmaterialen kunnen verwerkt worden tot kunstmest. De proef met het circulaire toilet in sport en recreatieparkt Blaarmeersen in Gent wordt als testcase en demonstratieproject gebruikt.
Hoe werkt die toiletpot?
Bij dit speciaal ontworpen toilet worden urine en fecaliën door een slimme techniek gescheiden opgevangen en afgevoerd.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/07/urine-trap-1-800x566.jpg)
De urineomleiding vindt plaats op basis van zwaartekracht en is nauwelijks zichtbaar aan de oppervlakte. De belangrijkste innovatie van het product is een zogeheten urineval, uitgevonden door industrieel ontwerpers van EOOS Design. De urineval leidt de plas naar een verborgen uitlaat met behulp van enkel oppervlaktespanning. Zie video onder dit bericht.
Laufen paste dit concept toe op een nieuw toiletontwerp met een keramische kom die optimaal is gevormd om de waterstroom te geleiden. De kunst is om de pot bovendien goed en hygiënisch te laten spoelen. De ogenschijnlijke eenvoudige innovatie zorgt ervoor dat hij niet te onderscheiden is van andere high-end wc’s.
Waterbesparing bij toiletten
Het gebruik van water bij toiletten is al heel lang onderwerp van discussie. Het toilet is met zo’n 30 liter per persoon per dag na de douche de grootste verbruiker van kwalitatief hoogwaardig drinkwater. Inmiddels worden in hele duurzame woningen steeds vaker grijswater-circuits gebouwd, zodat toiletten gespoeld worden met (gefilterd) regenwater. Ook gaan er steeds meer geluiden op om de genormeerde spoelhoeveelheden van inbouwreservoirs terug te brengen. Zo is de techniek er inmiddels klaar voor om van 6 naar 4,5 liter te gaan voor een grote spoeling.