De val van het kabinet Rutte IV mag niet leiden tot een vertraging van de energietransitie, zegt een brede groep maatschappelijke organisaties en organisaties uit het bedrijfsleven. “De klimaataanpak mag nu niet tot stilstand komen.”
“Als er de komende tijd iets nodig is op het thema klimaat dan is dat maximale focus op doen, op uitvoeren. Dat vraagt duidelijkheid en stabiliteit op het beleidsfront. Daarom roepen wij u op om ervoor te zorgen dat er geen vertraging ontstaat, juist nu de versnelling is ingezet”, zeggen de organisaties in een brief aan de Tweede Kamer.
Vakmensen
Brancheorganisatie Techniek Nederland ziet het belang van de brede oproep aan de politiek. Nederland kan het zich nu namelijk niet veroorloven om plannen en beleidsvoornemens in de ijskast te zetten, zegt voorzitter Doekle Terpstra: “We kunnen niet wachten tot er een nieuw kabinet is, we moeten nu aan de slag met het vergroten van de instroom in de techniek. Want zonder voldoende vakmensen redden we het niet. Ook voor het stikstofprobleem en de woningnood geldt dat we ons geen stilstand kunnen permitteren. Anders loopt de Nederlandse economie enorme schade op.’”
De brief is ondertekend door CNV, Urgenda, VNG, Stedin, Nationaal Klimaat Platform, Tennet, VNO-NCW, Natuur & Milieu, Enexis, Energie Samen, LTO, Aedes, Gasunie, Voorzitters van de vijf uitvoeringstafels Klimaatakkoord, IPO, MKB-Nederland, NVDE, Natuurmonumenten, Greenpeace Nederland, Stichting Warmtenetwerk, Alliander en Unie van Waterschappen. UN Global Compact Network Netherlands, SamenOm, Energie Beheer Nederland (EBN), Branchevereniging Bodemenergie, Vereniging Warmtepompen, NL Hydrogen, Holland Solar, Platform Bio-economie (PBE), Stichting Grootouders voor het Klimaat. Ook Techniek Nederland sluit zich bij de oproep aan.