Ga naar hoofdinhoud

, , ,

VEH: ‘stopzetten ISDE is te abrupt’

De abrupte afschaffing van de subsidie op warmtepompen in de nieuwbouw valt huiseigenaren rauw op het dak. Vereniging Eigen Huis constateert dat particulieren met nieuwbouwplannen wel heel plotseling geconfronteerd worden met de afschaffing van de subsidie.

Per 1 januari 2020 krijg je geen subsidie meer voor een warmtepomp in een nieuwbouwhuis. Met de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) konden huiseigenaren tot het einde van 2020 voor een nieuwbouwhuis geld terugkrijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Het ging om 20 procent van de aanschaf- en installatiekosten, tot een maximum van 10.000 euro.

Vanaf volgend jaar is dit dus verleden tijd. Omdat sinds 1 juli vorig jaar alle nieuwbouwwoningen gasloos gebouwd moeten worden en dus toch al een duurzame installatie als een warmtepomp krijgen, is het effectiever om de subsidie in te zetten voor verduurzaming van de bestaande bouw, zo schreef minister Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrogen

De groep die nog op de subsidie rekende komt nu bedrogen uit, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) tegen RTL Z. “Pijnlijk, want dan ben je goed bezig, maar dan word je niet beloond”, zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur van VEH.

De meeste van dit soort overheidssubsidies voor verduurzaming zijn kortdurend en de potjes zijn snel leeg, zegt VEH. Dat hap-snap-karakter is de vereniging een doorn in het oog, zegt Van der Veen. “Nu worden mensen weer overvallen.”

Langjarige subsidie

Vereniging Eigen Huis ziet liever een ‘bestendige en meerjarige’ subsidieregeling, zodat huiseigenaren niet achteraf de dupe worden als de regeling ineens weer gestopt is.

“Subsidies zijn nuttig en nodig, ombouwen naar gasloos is duur”, zegt Van der Veen. “Als de scherpe randjes eraf gehaald worden, zijn meer mensen geneigd hun huis te verduurzamen.”

7 reacties op “VEH: ‘stopzetten ISDE is te abrupt’

  • Nic

    Hoe is het mogelijk dat er in Geleen 10 woningen over 3 maanden opgeleverd worden met een cv ketel????????

    1. Pietje

      Niet zo moeilijk; vergunning is voor 1 juli 2019 afgegeven en was het niet verplicht gasloos te bouwen. Er liggen nog zoveel vergunningen op de plank dat er de komende jaren nog nieuwbouw woningen met gas komen.
      Gemeenten kijken wel uit deze vergunningen in te trekken ivm claims. Een WP installatie is immers veel duurder.
      Zelfde geldt voor de BENG eisen.

  • Nic

    Een vergunning is niet eindeloos geldig!!!!!

  • Goed om te beseffen dat nieuwbouwwoningen aan de eisen moeten voldoen die gelden / golden op het moment dat de bouwaanvraag is / wordt ingediend. En die eisen lopen altijd achter op de actualiteit. Sterker nog: ontwikkelaars willen graag nog snel aanvragen indienen kort voor een aanscherping van de eisen van kracht wordt! Voor de koper wellicht op korte termijn voordelig, maar je woning is bij de bouw dan al verouderd. Tel uit je winst.

  • Sjaak

    De overheid is onbetrouwbaar! Dit blijkt ook nu weer.
    Er wordt nog wel 11,4 MILJARD subsidie gegeven aan biomassa centrales in Nederland terwijl de burger zelf kan opdraaien voor de kosten van een warmtepomp.
    Volgend jaar met invoering van het nieuwe bouwbesluit en de daarbij geldende geluid-eisen voor een warmte pomp wordt de plaatsing vrijwel onmogelijk.
    Wat een land!

  • Alice

    Weinig klachten tot nog toe over het afschaffen, dat snap ik, ik zou niet weten waar ik mijn klacht in moet dienen. Het is best zuur als je nu net zoals wij aan het bouwen bent, inderdaad verplicht gasloos wat niet onze voorkeur was gezien alle problemen nog qua verwarmen en qua warm water capaciteit, het bedrag aan subsidie ook nog aan je voorbijgaat. De kosten van aanleg en pomp, binnenunit, buitenunit, buffervat etc is toch al belachelijk duur, kan ondanks zonnepanelen nooit rendabel worden.

  • MarkS90

    Nederland wordt kapot gesubsidieerd. Het zou allemaal wat soepeler gaan in dit land als alle subsidies werden afgeschaft en er weer normale prijzen worden gevraagd voor diensten en producten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie