Bij zorginstelling De Tweemaster in Maassluis was ventilatie waarschijnlijk tóch niet de oorzaak van de massale uitbraak van het coronavirus. Op één afdeling van de Tweemaster in Maassluis werden zeventien bewoners en achttien medewerkers ziek. Het virus kostte aan zes bewoners het leven. Eerder publiceerde het RIVM een rapport waarin stond dat de ventilatie waarschijnlijk wél een rol heeft gespeeld.
Twee routes
GGD Rotterdam-Rijnmond coördineerde namens alle betrokken partijen het clusteronderzoek naar de uitbraak. Uit dit onderzoek blijkt dat het virus via twee routes de instelling binnenkwam. Verspreiding heeft waarschijnlijk plaatsgevonden via een besmette bewoner en/of besmette medewerkers. Er is ook onderzoek gedaan naar de ventilatiesystemen, maar dit lijkt niet de meest voor de hand liggende verspreidingsroute.
Het onderzoek bestond uit bron- en contactonderzoek, een onderzoek naar het ventilatiesysteem, infectiepreventie en sequencing. Dit laatste is een onderzoek waarbij wordt gekeken of binnen een uitbraak sprake is van meerdere virusstammen.
Verschillende factoren
Er zijn verschillende factoren die een bijdrage geleverd kunnen hebben aan deze uitbraak. Er was onder andere sprake van klachten bij medewerkers die niet werden herkend als COVID-19, waardoor de uitbraak later dan gewenst is gevonden. Bewoners met klachten hebben elkaar mogelijk besmet. Medewerkers droegen mondneusmaskers, maar hebben samen geluncht en elkaar mogelijk besmet omdat afstand houden niet altijd mogelijk was. Omdat het virus zich voornamelijk via grote druppels verspreidt, zijn dit meer waarschijnlijke verspreidingsroutes.
Ventilatiesysteem
Het ventilatiesysteem binnen de zorginstelling is ook onderzocht. Bij stofmonsters afgenomen van de ventilatie afvoer op twee kamers van patiënten werd een zeer kleine hoeveelheid viraal RNA gevonden. Dit was ook het geval in de afvoer van een ventilatiesysteem in een gezamenlijke huiskamer waar de patiënt, die besmet was met het coronavirus, regelmatig aanwezig was. Het onderzoek heeft geen infectieus virus kunnen aantonen op de monsters afgenomen op de ventilatiesystemen. Het lijkt daarom bij deze uitbraak dat het ventilatiesysteem niet de meest waarschijnlijke besmettingsroute is.
phhh
kijk als dit weer een aanname is op basis van
” Omdat het virus zich voornamelijk via grote druppels verspreidt, zijn dit meer waarschijnlijke verspreidingsroutes.”
dan is dit hele onderzoek ook weer bogus…
Want dat is al weer een grote aanname wat absoluut NIET wetenschappelijk bewezen is… Het is allemaal “guess” werk..
De onderzoekend arts blijft bij zijn uitkomst dat het zeer wel mogelijk een rol heeft gespeeld. Dat er geen ‘infectueus virus’ werd aangetroffen is volgens deze arts ook logisch, want er zaten 9 dagen tussen voordat zij de filters konden onderzoeken. Een virus sterft al na een paar dagen. Dus men trof dan ook een ‘dood’ virus aan.
Doofpot nummer xx. Ben benieuwd wanneer men eindelijk ovestag gaat dat mondkapjes wel beschermen waar de eest van de wereld al lang achter is.
Qua ventilatie is iig het devies om zo veel mogelijk luchtverversing toe te passen.
dirk gooit zijn diploma c.v. technikus bij het oud vuil lucht konditie bij cv is BUL shit. Opmerking: Het echt condioneren was 2 maal duurder dan een gangbare installatie
Jammer dat men geen tv kijkt met relevantie Hier liet men zien hoe je Corona vangt.Hoe is vloerverwarming niet tegen gehouden ?
er wordt hier niets gezegd over wanneer het onderzoek heeft plaatsgevonden. Inmiddels is namelijk bekend dat covid-19 buiten de mens op materialen maximaal 36 uur overleeft. Gegarandeerd dat het onderzoek niet direct heeft plaatsgevonden ….