Installatiebedrijven hoeven pas op 1 januari 2023 en niet op 1 april 2022 gecertificeerd te zijn voor de Gasketelwet. De branche reageert teleurgesteld.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft besloten tot negen maanden uitstel omdat 1 april 2022 “niet meer haalbaar is”, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
De Gasketelwet schrijft voor dat bedrijven die gasketels installeren of onderhouden een verplichte certificering moeten hebben volgens de certificeringsschema’s van InstallQ, KIWA of de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). Maar die schema’s zijn nog steeds niet goedgekeurd en dus kúnnen bedrijven zich nog niet laten certificeren.
Schema’s nog niet af
“Deze schema’s hadden rond deze tijd al moeten zijn aangewezen om 1 april 2022 te halen. De door drie marktpartijen opgestelde certificatieschema’s voldoen echter nog niet geheel aan de eisen die in de regelgeving worden gesteld. Ik verwacht dat deze marktpartijen eind dit jaar wel zo ver zijn en dat ik de schema’s begin 2022 kan aanwijzen”, zegt Ollongren.
De schema’s moeten worden goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie en door een nieuw overheidsorgaan, de TLOKB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw). Afgelopen maanden zijn de schema’s herhaaldelijk heen en weer gegaan tussen de partijen en telkens bleken de schema’s nog niet helemaal in orde te zijn. Ondertussen tikte de klok door.
Het is niet de eerste keer dat er vertraging optreedt rond de Gasketelwet. In oktober 2020 werd hij eindelijk van kracht, nadat die vier keer en in totaal 2,5 jaar was uitgesteld. Na oktober 2020 zouden installateurs anderhalf jaar de tijd, tot 1 april 2022, krijgen om te voldoen aan de eisen uit de wet, maar die datum wordt nu dus opgeschoven naar 1 januari 2023.
Frustratie
Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, reageert teleurgesteld. “Het is vreselijk jammer”, zegt hij. “De installatiesector heeft enorm hard gewerkt om er klaar voor te zijn. Het is duidelijk dat dit proces niet optimaal is verlopen en ik hoop dat er een wakker Kamerlid is dat zich net als ik afvraagt: ‘wat is hier nou aan de hand?’.” Hoe langer het duurde dat het certificeren van start kon gaan, hoe duidelijker het werd dat uitstel onvermijdelijk was, zegt Terpstra. “Maar ik snap dat dit installateurs enorm frustreert.” Wel wijst de Techniek Nederland-voorman erop dat uitstel geen afstel betekent: “De wet is immers al van kracht.”
Ook Hans van den Berg, directeur van InstallQ, dat het schema BRL 6000-25 opstelde, is ontdaan. “Dit betreur ik natuurlijk. Het geeft weer heel veel onduidelijkheid. Denk aan al die installatiebedrijven die al investeringen hebben gedaan richting het certificeringsproces. En ook aan alle monteurs die hun vakbekwaamheidspapieren al hebben gehaald. Die papieren zijn maar vijf jaar geldig. Gaan we nu, voor de tweede keer al, de geldigheidsduur van hun diploma’s verlengen? Misschien moet dat.” Van den Berg: “Enige voordeel is dat die grote groep installatiebedrijven die er nog niet mee bezig waren nu een beetje extra tijd krijgt.”
‘Grote inzet nodig’
Minister Ollongren geeft aan dat de nieuwe datum van 1 januari 2023 pas definitief is als het bestaande inwerkingtredingsbesluit is aangepast. “Ik ben voornemens dit op korte termijn te doen zodat hier snel bekendheid aan kan worden gegeven.” Ondertussen spoort zij alle betrokken partijen aan om nog een paar stappen extra te zetten. “Uiteindelijk moeten voor 1 januari 2023 honderden [het zijn er duizenden, red.] bedrijven worden gecertificeerd. Daarvoor is grote inzet nodig vanuit de schemabeheerders, certificerende instellingen en de bedrijven zelf. Het is daarom van belang dat certificerende instellingen en bedrijven zich hier al zoveel mogelijk op voorbereiden. Techniek Nederland biedt bedrijven hierbij ondersteuning.”
Poll: uitstel goed of niet?
![Laden ... Laden ...](https://www.installatie.nl/wp-content/plugins/wp-polls/images/loading.gif)
Nou nou dan hebben ze negen maanden extra de tijd om te bedenken hoe gediplomeerde monteurs vrijstelling kunnen krijgen . En hoe ongediplomeerd juist verplicht worden. Want zoals het nu was werkt averechts ..
Ook gediplomeerde maken anders veel fouten hiermee, zo,m papiertje zegt niets over je echte skills in de praktijk
Klopt , maar ook artsen , automonteurs , politieagenten en alle andere beroepen maken fouten ?!? Deze dan ook maar allemaal hun diploma’s afpakken en IPV daarvan een 2 daagse cursus geven. Als je dit moet geloven hebben we eigenlijk helemaal geen scholen meer nodig.
helemaal mee eens, wat je nu veel tegenkomt is dat er alleen nog maar gemeten wordt en aan onderhoud zoals het keteltje van binnen reinigen weinig wordt gedaan div. monteurs hier over gesproken en zij geven aan dat hier niet echt meer de tijd voor is ivm administratie handelingen die er allemaal bijkomen, als metingen goed zijn is het OK, verder sleutelen en pakkingen vervangen is voor de volgende jaar, dit is vaak te zien als goed onderhoud pleegd en constatteerd dat er toch wel het eea aan het inwendige deel van de ketel mankeerd.
Het is van de gekke. Her SCIOS systeem is een bewezen wettelijke erkenning. Wij hebben zo vaak aangegeven dit veiligheids issue onder SCIOS te brengen.
Een extra scope en de ongediplomeerde opleiden en examens af laten nemen. Maar nee het moest een ‘eigen’ erkenning worden.
Zoals zo vaak gezegd de gebruiker ziet de ketels de erkenning niet meer.
Een Scope erbij zou een optie zijn, helaas zijn er al 10 scopes.
Ketels registreren bij SCIOS met een eigen registratienummer, zo gaan wij het doen bij Utiliteit met ketels onder de 100kW.
Dan staan gelijk de meetgegevens erin en zichtbaar.
Opleiding via instanties en/of eigen bedrijfsschool kan ook.
Tegen de tijd dat we van het gas af gaan
Zal deze wet wel klaar zijn hoor
Ha ha ha klungelaars zijn het
Geen gasketelwet voor ons bedrijfje meer, geen papieren rompslomp meer, wij kappen met installatiewerk, weg 40 jaar ervaring…
Jammer dat de overheid niet ziet dat het een “kartelvorming” is, deze wet.
En dat ze niet in zien dat het een nog grotere rem is op het installatie vak.
Dat ze niet in zien dat het zo simpel kan zijn, ipv deze dure manier van “certificering”
Wat een trieste bedoeling.
andrew.wiersma@vng.nl
Wat een triesten bedoeling weer van de regering .
Stelletje clowns!!!!
en dan nog een miljoen warmtepompen dat wordt nog lachen in nederland
Kunnen ze dan ook eindelijk een antwoord geven waarom een eenmanszaak €1500,- per jaar mag betalen aan een bedrijfscertificering? Aangezien de grote installatiebedrijven hetzelfde bedrag betalen?
Tevens nog graag antwoord waarom de grote installateurs hun eigen vlees mogen keuren?
Alvast bedankt, want deze wetgeving lijkt meer bedacht om kleine ondernemers( over het algemeen gemotiveerder) naar de … te helpen!
Helemaal mee eens Dennis…
Auditten mag bij eigen personeel, moet wel door een persoon gedaan worden die verstand heeft van zaken en techniek.
Auditten bij andere bedrijven of inhuren ervan geeft een neutrale kijk op kennis en kwaliteit.
Waarom de prijs zo hoog is weet ik niet en ook niet wasr dat bedrag vandaan komt.
Deze wetgeving is om prutsers en zwartklussers buiten te houden en zorgen dat er minder fouten worden gemaakt in het algemeen, ook het in kaart brengen hoe veilig het is in een woning.
We moeten met alle bedrijven op 1 lijn zitten en dat gebeurt helaas nog niet.
Zelf ben ik niet blij met deze uitstel, uitstel geeft vaak afstel en het geïnvesteerde geld krijgen de bedrijven waarschijnlijk niet meer terug.
De bedrijven hebben opzich genoeg tijd gehad om alles te regelen, puntjes op de i komt later.
Lees je eigen reactie eens terug en denk bij iedere zin even nuchter na! Jij bent dus eerlijk van mening dat zelf auditten eerlijk is ? Ik doe dit werk zelf al 30 jaar waarvan nu 10 jaar als zelfstandige. Ik heb die andere 20 jaar voor de zogenaamde uneto vni en NEN huppeldepup bedrijven gewerkt in loondienst . Hoe groter het bedrijf hoe triester het beleid. Ik heb zelfs meegemaakt dat je 19 zogenaamde inspecties moest doen ipv onderhoud. Het grootste geknoei is zelfs bij bedrijven die voor woningstichtingen werken. Die bedrijven moeten iedere 4 jaar opnieuw inschrijven en de goedkoopste krijgt het. Dit word gecompenseerd door een monteur ipv van vroeger 7 a 8 onderhoudens te geven per dag hem nu 19 a 20 inspecties te geven per dag ????? Daar zit het probleem en nergens anders.
Helaas ben ik bang dat je gelijk hebt Dennis. Ben zelf ook zzp’er met 30jr ervaring in de service. Dit telt blijkbaar niet…. De examens zijn erg duur maar het jaarlijks terugkerend bedrag is werkelijk belachelijk. Maarrrrrrr techniek Nederland helpt je ergens??? mee… Lidmaatschap ruim € 500,00 per jaar. Waarschijnlijk helpen ze mee om de zzp’er s de nek om te draaien.
Ik heb zo’n kleine 60 jaar geleden geleerd te fietsen, nu is alles drukker en anders geworden. En er gebeuren elk jaar veel ongelukken op de fiets en hrr er laad ook met dodelijke afloop. Moeten we nu ook allemaal fietsexamen dien in het verkeer ?
Ik heb zo’n kleine 60 jaar geleden geleerd te fietsen, nu is alles drukker en anders geworden. En er gebeuren elk jaar veel ongelukken op de fiets en hrr er laad ook met dodelijke afloop. Moeten we nu ook allemaal fietsexamen doen in het verkeer ?
Laat het werken aan cv installatie vrij ieder handje in de techniek is nodig TRANSITIE , zorg voor verplichte keuring net zoals bij grotere vermogens ( boven 130 kw opgesteld vermogen ) en help elkaar samen de verduurzaming door naar betere kwaliteit
Tevens is het toch minstens vreemd te noemen dat onze monteurs die dagelijks werken aan onze eigen gefabriceerde installaties en degelijk opgeleid zijn, gecertificeerd SCIOS en eigen trainingen, nog maar eens een nieuwe certificering moeten ondergaan. Ook wij als fabrikant moeten ons hier voor certificeren ondanks dat wij de gevaren van CO vergiftiging kennen.
Mijn inziens zou dit toch een certificering moeten zijn die de “Cowboys en zelf geïnstalleerde installaties” uit de markt van de CV ketels moet weren? Dit lijkt weer op zo’n regel die op een of ander departement is uitgedacht zonder enig onderzoek naar kennis bij de installateurs en de fabrikanten.
We kunnen onze energie beter richten op het kern van het probleem i.p.v. fabrikanten en hun monteurs weer op te zadelen met weer een extra certificering.
belachelijke bullshit dit, verzonnen door Doekle en de grote bedrijven om het voor de kleinere bedrijven onmogelijk te maken. terwijl de meeste fouten worden gemaakt bij de grote bedrijven die meestal ongemotiveerd personeel hebben met weinig technisch inzicht en weinig ervaring en opleiding.
Helemaal mee eens, gelukkig is de minister dit gaan inzien
Zijn ze in Den Haag toch nog verstandiger als bij Techniek Nederland in Zoetermeer
Zo lang Remeha en andere fabrikanten nog steeds aan handelaars, en internet winkels hun ketels verkopen hangt de buurman hem gewoon op, ze moeten verplichten dat je alleen met je diploma of certificaat nummer een Ketel kan kopen, anders is het bedrijf en degene in overtreding, en met terug werkende kracht aanpakken.
Zo is het maar net
Helemaal mee eens
Mee eens
Vervang mijn eigen keteltje om de ca 12 jaar, en onderhoud het ding.
Onderhoud door een bedrijf is nooit volgens de bedrijfsvoorschriften, in 15 minuten kan dat gewoon niet.
Weer een regeltje erbij die niets toevoegt en het leven duurder maakt
Knap dat je je keteltje onderhoud geeft in 15 min, dit is dus wat er fout gaat en moeten de bedrijven de rekening betalen !
Wat u doet zorgt er dus juist voor dat de prijzen omhoog gaan en niet andersom!!
Goed lezen, hij zegt dat het Niet kan in 15 minuten
Goed bezig met zelf onderhou aan je ketel geven, doe je dat volgens fabrieksvoorschriften? Heb je ook gekalibreerde rookgasanalyzer dan voor je eigen ketel te onderhouden en af te stellen? Of sla je deze belangrijkste stap voor het gemak over.
Eens met Cees. Onderhoudsmonteur staat met 15-20 minuten weer buiten. En nog geen ene met een gekalibreerde rookgasanalyzer in de buurt van een ketel zien komen.
Ja een hoop centen uitgegeven aan een flut cursus
Zijn gehuisvest in Woerden. Wel blijven opletten Jan.
Voor de particuliere markt maakt dit niets uit….die kijkt alleen naar prijs ipv certificering van bedrijven en zzp’ers.
Het had zo veel simpeler gekund.gewoon een na controle door een inspecteur net zoals in Duitsland
Systeem gaat pas in bedrijf als de inspectie is geweest.of die dan zwart of legaal geplaatst is maakt dan niet uit want alles word gecontroleerd of het in werking kan.zo hoeft er maar paar mensen bevoegd te worden om inspectie te mogen doen.en geen dure cursus of wat dan ook.
Juist!
Om te beginnen lijkt het verstandig geen losse gasverbrandingstoestellen meer te verkopen aan particulieren. Sommige kloten maar wat en bezuinigen op alles. Dan gek vinden dat het dan niet werkt of fout gaat.
Ook al word deze wet in 2023 van kracht is er nog een probleem omtrent deze wet en wel de HANDHAVING de gemeentes waar deze taak licht hebben al aangegeven deze niet voor hun rekening te nemen!
Dus en wet zonder handhaving is PURE GELDKLOPPERIJ!
Raar dat je met al je ervaringen die je hebt opgedaan door de jaren ineens niet meer aan een verwarmingsketel zou mogen werken. Terwijl een beginnende monteur die wel het examen haalt dit wel mag. Je leert het werken aan een verwarmingsketel door de jaren heen.
Het is niet alleen het plaatsen en inbedrijfstelling maar ook onderhoud uitvoeren aan ketel.
Het verhaal eromheen is ook belangrijk.
CO-melders en werking, het nieuwe beugelen en het kunnen verklaren hoe CO ontstaat en voortkomen kan worden.
Het heet niet voor niks CO-certificering.
Laten we niet negatief doen maar help om onze mooie vak in ere te behouden.
Prutsers heb je in elk vakgebied.
Jeroen,
Stel je “leert” dat op een cursus. Dan is de praktijk toch wat weerbarstiger.
Situaties zijn al anders. En als jij, je aan fabrieks voorwaarden houd, heb je daar geen cursus voor nodig.
Daarom is een eind controle de enige veilige manier.
Eens , en dan nog een ander punt. De monteur bepaald niet maar de vertegenwoordiger die het verkocht heeft. Je kan als monteur je werk zo goed willen doen als maar kan , als je baas voor € 1400,- een ketel inclusief montage heeft verkocht dan kan je niet van de monteur verwachten dat hij met een cv ketel en 8 koppelingen een wonder verricht. En als er zelfs merken onder eigen naam cv ketels verkopen via Boll.com zoals Agpo dan is er nog een lange weg te gaan.
De zwart klussers doen het vaak beter als de grote bedrijven.Die willen alleen massa is kassa dus de monteur krijgt te weinig tijd.Ook zijn de grote bedrijven schuldig aan te veel polen o.a. wie de zaak verprutsen en niet de eenmanszaken of de zwart klusser.Maar zoals ik al vaker zeg dit vak is helemaal naar de klote door die gore werkgevers in dit vak.Die hebben alles al jaren verkloot en ik er mee gestot op me 41ste het wordt toch nooit meer beter.
Mee eens
Het is niet alleen het plaatsen en inbedrijfstelling maar ook onderhoud uitvoeren aan ketel.
Het verhaal eromheen is ook belangrijk.
CO-melders en werking, het nieuwe beugelen en het kunnen verklaren hoe CO ontstaat en voortkomen kan worden.
Het heet niet voor niks CO-certificering.
Laten we niet negatief doen maar help om onze mooie vak in ere te behouden.
Prutsers heb je in elk vakgebied.
Dus elk vakgebied iedereen zijn diploma’s afpakken. Als je dit steunt dan klopt er iets niet. Simpel pak een onderhoudsmonteur autotechniek. De onderhoudsmonteur is niet verantwoordelijk voor de apk ! De apk monteur is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Als een automonteur op leeftijd is en geen behoefte meer heeft aan bijscholing voor electrische auto’s dan zal niemand hem verbieden om zijn huidige werk uit te voeren. Maar dit geld voor ieder ander beroep ook. Er is geen enkel beroep in Nederland waar door een wetswijziging van een hele beroepsgroep de diploma’s niet meer geldig zijn ? Bijscholing is normaal maar dit niet.
Helaas ben ik bang dat je gelijk hebt Dennis. Ben zelf ook zzp’er met 30jr ervaring in de service. Dit telt blijkbaar niet…. De examens zijn erg duur maar het jaarlijks terugkerend bedrag is werkelijk belachelijk. Maarrrrrrr techniek Nederland helpt je ergens??? mee… Lidmaatschap ruim € 500,00 per jaar. Waarschijnlijk helpen ze mee om de zzp’er s de nek om te draaien.
https://nos.nl/l/2403696
Kijk daarom is de certificering nodig.
Ook al is de oorzaak nog niet bekend.
Natuurlijk is Doekle Terpstra teleurgesteld. Er komen nu niet veel euros in de kas van installatie Nederland. Daarvoor is het natuurlijk de wereld in geholpen. Bedrijven ondersteunen voor een Certificering. Inderdaad zijn er veel knijers in het installatie vak,, meestal de grotere bedrijven, maar kan je haast vertellen dat ZZP-ers meer hert hebben om de mensen te voorzien van een veilige ketel.
Beste Jeroen volg je link en ga eens denken een groot appartementen complex! Door wie word dit onderhouden????? Denk dat je hier zelf wel op kan antwoorden he, waarschijnlijk een van die jongens die vooraan gestaan hebben bij deze regeling en hun eigen hebben mogen certificeren!
Dan erbij de opdrachtgever bepaalt nog steeds wat er uitgevoerd dient te worden, en ook hier weer het aloude gezegde WIE BETAALD BEPAALT!!
Dus een hele regeling in het leven roepen en jezelf certificeren en op de site weer een vinkje en een logo er extra bij voor een luttel bedrag van enkele duizenden euro’s.
Kijk eens wat voor certificaten wij allemaal hebben!!!
Maar vergeet nou eens niet als je onderhoud doet kun je nou eenmaal geen 10-15 toestellen op een dag doen, heb het al vaker gezegd hiero.
Ben met je werk bezig en doe het zoals het moet en als je baas zegt dat je er 15 moet doen op een dag en je hebt er geen goed gevoel bij (kan ook niet anders he) doe er dan maar 6 op een dag die je goed doet zoals het hoort.
Heel deze regeling is de grootste kolder en geldklopperij die er maar bestaat en het bewijs zie je nu al.
Iedereen die nu reeds in is gestapt kan over 1-2 jaar weer opnieuw een x aantal euries neer tellen omdat de 5 jaar verstreken zijn en dus opnieuw gecertificeerd moeten worden.
Maar ja who the fuck gives a shit, wij keuren ons zelf toch dus is dit slechts papier.
Wij van wc eend adviseren WC EEND.
Mooi en goed gesproken John.
Heb zelf 25 jaar in de service gezeten, zit nu in het gasnetwerk, hier moet je elke 3 jaar een examen afleggen,VIAG BEI, en dan nog het VCA wat elke monteur moet halen, en dan liggen de servivemonteurs, te klagen hier dat zei een examen af moeten leggen elke 5 jaar, schei uit of zoek een andere job,tot slot, ik heb net zelf nog even een ketel bij mijzelf geplaatst, want je kunt wel nagaan wat een ketel straks gaat kozten.
Ik heb 50 jaar in die branche gewerkt,vroeger alle diploma,s gehaald t/m gas/water technisch installateur,op een gegeven moment ,hoefde je geen diploma,s meer op gas en water gebied ,zei de regering,schuif maar af, juridisch die het gemaakt hadden.Die dat geregeld hebben zijn volgen mij bala,bala.
Is het zelfde als je geen rijbewijs nodig hebt voor auto te rijden.
Ik heb vroeger gas installatie,moeten controleren en aan passing ventilatie .
In de ventilatie gaten ,kwam ik tegen ,vol gepropt met doeken of krantenpapier .
De installatie hing aan de toestellen,de gas leiding van koper zat nog in de soldeer vet bij een puntstuk.
En dit begrijpt ik ook niet ,de toevoer leiding gas is van koper en fittingen met o-ringen van rubber ,worden die niet na tien jaar poreus.
En cursussen is geldt weggooien,bedrijf had weer een vreemde gas apparaat gekocht,wij op cursus,goed geven en gegeten en gedronken en tussen door hapjes geserveerd,alles door de fabrikant,einde van de dag kreeg je een certificaat met jouw naam er op ,met goed gevolgd ,geslaagd,en eigenlijk wis je bijna niks.
En allemaal die politieke leider zoals Doekle en nog een VVD lid ,doen alleen snabbelen en haantje,s gedrag ,het kassa voor hun ,niet voor de club,een VVD lid hadden ze binnen gehaald een tijdje later contributie t keer verhoogd ,jaren lid geweest,ik heb mij fijn bedankt.
Oplossing,gewoon ,verplicht keurmeester aanstellen ,en keuren ,en de klant verplicht melding te maken ,opgelost.