Het wordt steeds moeilijker om installateurs enthousiast te maken voor de Gasketelwet, nu deze keer op keer wordt uitgesteld. Dat zegt Hans van den Berg, directeur van InstallQ, het loket voor erkenningen en certificering voor de installatiesector.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat invoering van de Gasketelwet voor de zomer niet meer gaat lukken. De wet wordt sowieso over de zomer heen getild, maar het kan ook zomaar zijn dat er daarna nog een paar maanden tussen zitten: een vaste datum is niet gegeven.
Kat uit de boom kijken
En dat maakt installateurs onrustig, zegt Van den Berg. Monteurs die nu al hun papieren hebben gehaald – zo’n 1000 al – zien dat de waarde van hun Bewijs van Vakmanschap met de dag afneemt. Want vanaf het moment van uitgifte is het document vijf jaar lang geldig. Maar als pas over twee jaar echt van monteurs geëist wordt dat ze gediplomeerd zijn, heeft iemand die zijn papieren nu al gehaald heeft er effectief maar drie jaar wat aan.
“Dat leidt tot onvrede bij de monteurs die er snel bij waren. En het kan er toe leiden dat andere installateurs de kat nog even uit de boom kijken en wachten totdat de wet écht is ingevoerd”, zegt Van den Berg, die er aan toevoegt dat betrokken partijen momenteel bekijken of al uitgegeven diploma’s langer hun geldigheid kunnen behouden – daar is nog niets over besloten.
Examens
Maar uitstellen van het halen van de diploma’s is niet de bedoeling. De theorie-toets is nu al af te leggen bij VakmanschapCO en bij Installatiewerk Nederland en Wasco staan de deuren open voor het praktijkexamen. Als iedereen hiermee wacht, dan kunnen deze opleiders straks vlak voordat certificering écht verplicht is de enorme toeloop niet verwerken, zegt Van den Berg. “En dat risico loop je tóch al, want installateurs denken: ik wacht zo lang mogelijk, zodat ik ook echt vijf jaar profijt van mijn Bewijs van Vakmanschap heb.”
En dus zeggen de betrokken brancheorganisaties, waaronder Techniek Nederland: “Ondernemers, begin nu al het examineren van de vakbekwaamheid van cv-monteurs.” Maar volgens Van den Berg is die boodschap steeds moeilijker over te brengen, nu de Gasketelwet weer is uitgesteld. “Installateurs zeggen: eerst zien, dan geloven. Dus ik vind dat we meer duidelijkheid nodig hebben van de overheid.”
Veiligheid hoog in het vaandel
Maar wet of geen wet, zegt Van den Berg, het Bewijs van Vakmanschap is voor monteurs hoe dan ook goed om op zak te hebben. “Het bewijst dat je je zaakjes op orde hebt, en dat koolmonoxide geen geheimen voor je heeft en dat je kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel heb staan.”
Blog Marius Valk
Wat vindt Installatie.nl-blogger en technisch instructeur Marius Valk van de ontwikkelingen? Lees hier zijn blog.
Poll: bent u er al mee bezig?
Bent u al bezig met de Gasketelwet voor uw bedrijf/monteurs?
- Nee, ik moet het nog zien (24%, 174 Votes)
- Nee, ik ga me niet certificeren (24%, 174 Votes)
- Ja, gestart met certificering (23%, 165 Votes)
- Nee, dat komt straks wel (12%, 83 Votes)
- Ja, oriënteren (11%, 77 Votes)
- Ja, inventariseren (5%, 39 Votes)
Totaal aantal stemmen 712
![Laden ... Laden ...](https://www.installatie.nl/wp-content/plugins/wp-polls/images/loading.gif)
En zo lang dat iedere particulier nog gastoestellen kan kopen, heeft het totaal geen nut om dit papiertje te halen. en als je het hebt is er geen instantie de de handhaving uitvoert. Lang leve het vakmanschap. Lang leve het vrije Nederland waar iedereen alles zelf mag regelen en uitvoeren zonder het vakmanschap te beheersen. Ons vakmanschap wordt hiermee ter niet gemaakt, en de groothandel werk hier ook hard aan mee. Aan elke timmerman of metselaar of knutselbedrijf wordt gewoon verkocht. Of het een Lucht Water Warmtepomp of een cv-ketel of een airco is, als ze maar omzet maken.
Erik Inderdaad jij slaat de spijker op zijn kop!
En haal je het niet in Nederland, dan wel over de grens!
Uiteraard geen cv ketel, maar wel koudemiddel, airconditionings, warmtepompen, elektronica algemeen waarop er in Nederland grote winsten op worden gemaakt, etc… Etc… Dat zal ook altijd blijven.
1000 monteurs !!!! van de bijna 50000 nou dat zet echt zoden aan de dijk
Je kunt je niet eens inschrijven voor de cursus! En ook niet op de wachtlijst laten zetten! Ze maken de monteurs en bedrijven gek en proberen Nederlanders een wet door de str*t te duwen die iedereen héél veel geld gaat kosten. En over 5 jaar gaan kijken wat het resultaat is….. Véél werklozen en kapot gemaakte kleine bedrijven.
Daarnaast mogen de schappen en dozen vullers van de groothandel ineens opleiders worden, evenals dat bedrijven hun eigen monteurs mogen opleiden. Ik dacht dat opleiders wettelijk erkenden diploma’s moesten hebben! In combinatie met een minimale 6 jarige opleiding!
De meeste koolmonoxide ongelukken gebeuren door het niet laten uitvoeren van onderhoud en de grote bedrijven die de monteurs 10 tot 16 ketels per dag laten onderhouden inclusief het rijden tussen de adressen, vaak óók in verschillende gemeenten, 8 uren gedeeld door 12 adressen betekent 40 minuten per ketel incl verplaatsen, hetgeen wat al minimaal 20 tot 30 minuten reistijd verlies geeft. Goed en grondig onderhoud incl rookgas metingen en afstellen alsmede het controleren van de rookgasafvoer op onregelmatigeheden daar hem je minimaal 1 tot 1,5 uur werk aan. Goed onderhoud betekend op 800 a 900 klanten niet meer dan 3 a 4 storingen per jaar. Storingen die dus niet zijn te wijten aan slecht onderhoud.
Juist, je hebt echt helemaal gelijk. Ik noem het kartel vorming!
Zo is Nederland een zittend gat BEDENKT ZICH WAT
Heb de certificering op zak.
Bij de opleiding werd pas duidelijk dat het 5 jaar geldig is.
Als de wet überhaupt definitief wordt ben je al 3 jaar verder.
Kan je wel roepen dat het altijd goed is om op zak te hebben, maar ik als 1 potter weet al jaren prima wat ik doe.
Weg gegooid geld dus.
Ik ben echt wel enthousiast over de gasketel wet. Ik heb mijn vakdiploma die door de overheid door het putje is gespoeld weer gehaald in de vorm van een Bewijs van vakmanschap. Nieuw geijkte meet apparaten in huis gehaald. Door Techniek Nederland ben ik ook weer vakbekwaam bevonden. Mag dus lid blijven. Laat maar komen die wet.
GW
Wij hebben onze certificering (vakmanschap )op zak ,nu willen ze dat we ons als bedrijf certificeeren , mooi niet kost weer meer .
Hoe heet dit bedrijf, InstallQ? Een echt onafhankelijk overheids instelling, toch….?
Wat een kosten makende operatie. Met allemaal loshangende eindjes. Die vast geknoopt worden door Techniek Nederland en de grote installatie bedrijven.
Wil graag weten wat de jaarlijkse kosten zijn van de CO certificering.
Van iemand van InstallQ gehoord dat dit € 2000 bedraagt.
Graag nadere informatie.
Laat het ons allemaal duidelijk worden .We prijzen ons als installateurs onder invloed van de erkenings-instanties en Politiek den Haag ,(Die voorstellen vaak maar klakkeloos goedkeurd , door deze instanties voordragen ) als land tegenover de eigen bevolking prijstechnisch geheel uit de markt . Politiek den Haag denkt maar door systematisch kosten, belastingen , heffingen maar te blijven te verhogen dat we deze al overbelaste maatschappij aan het draaien houden.Gezinnen kunnen o.a. binnen enkele jaren een onderhoud aan hun c.v. ketel niet meer betalen , want certificeringen worden door de installateurs doorberekend in extra hoge uurlonen om uit de opgelegde kosten te komen.
Er zou in juni bekent gemaakt worden waar de eenpitter allemaal in moet investeren om gecertificeerd te kunnen worden. Ik heb nog niets vernomen. Als eerste moeten de instanties die accreditaties mogen uitvoeren eerst zelf nog geaccrediteerd worden. Door wie eigenlijk? Door de gemeentes die door de overheid aangewezen zijn om boa’s aan te stellen om de boel te controleren. Ik ben verder heel gelukkig hoor dat ik in Nederland woon maar verder begint het op een aantal vlakken op een bananen republiek te lijken.