Ga naar hoofdinhoud

,

Voetbalclubs aan de warmtepomp

Voetbalaccommodaties van amateurverenigingen in Nederland krijgen de mogelijkheid om te verduurzamen met warmtepomptechniek. Alklima, importeur van Mitsubishi Electric in Nederland, heeft hiervoor een partnership gesloten met voetbalbond KNVB.

Onder het bestaande begeleidingstraject De Groene Club gaan Alklima en de KNVB concepten ontwikkelen waarbij nieuwe sportaccommodaties gasloos kunnen worden gebouwd, en bestaande sportcomplexen van het aardgas gehaald kunnen worden. Het komende jaar worden metingen gedaan naar het verbruik van kleedkamers en kantines; naar aanleiding hiervan worden verduurzamingsprofielen gemaakt, waarbij De Groene Club met warmtepompconcepten en voordelige financieringsmogelijkheden voetbalclubs wil gaan helpen. Er zijn nu al 6 clubs die deelnemen aan een proef.

Zonnepanelen en led-lampen

Voetbaljournalist Helène Hendriks, Aklima-directeur Arjen de Jong en Marc Nipius van de KNVB bij de introductie in Zeist.

In Nederland zijn 2600 amateurclubs met accommodaties. De afgelopen 3 jaar hebben al 1300 clubs gebruik gemaakt van de diensten van het Groene Club-programma. Hiermee zijn via Essent vooral zonnepanelen gelegd, is veldverlichting voorzien van led-lampen en zijn gebouwen geïsoleerd. Via het stimuleringsprogramma worden clubs en gebouweigenaren niet alleen technisch ondersteund; De Groene Club gaat ook financieringsmodellen ontwikkelen waarbij clubs tegen een lage rente geld kunnen lenen om te verduurzamen, en te besparen op de energierekening.

Marc Nipius van de KNVB hoopt met het partnership met Alklima de volgende stap te zetten: cv-ketels vervangen voor warmtepompen. “Nieuwe sportaccommodaties moeten sowieso gasloos worden. Maar we zien dat de energiekosten gemiddeld 16% van de begroting van amateurclubs vormen. Met dat geld kunnen clubs veel mooiere dingen doen.”

Grootverbruikers in tapwater

Alklima denkt vooral op het gebied van tapwater veel te kunnen doen, want veel clubs zijn grootverbruikers op het gebied van tapwater, vooral in het weekend. In principe wil het bedrijf zo veel mogelijk de CO2-warmtepomp inzetten: deze warmtepomp wordt nu vaak toegepast in hotels en haalt juist een goed rendement bij een groot verschil tussen bron en aanvoertemperatuur. Voor de verwarming en koeling van kantines wil het bedrijf vooral inzetten op reguliere lucht/water-toestellen en split-units.

Eén reactie op “Voetbalclubs aan de warmtepomp

  • Will Eisinga

    Ik heb al 10 jaar een Energiehuis zonder gas. Zonnepanelen Inductie koken en Warmtepomp. Werkt beter dan gas. En verdien geld op de energierekening. Warmtepomp voor sport is goed plan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie