In de installatiesector zijn er veel vragen over ventilatie-WTW. Dat bleek tijdens het webinar ‘WTW natuurlijk!’ dat dinsdag 31 oktober werd uitgezonden.
Het ventilatiesysteem met warmteterugwinning gaat door veranderende regelgeving een steeds belangrijkere rol spelen in de nieuwbouw. Het ontwerpen, uitvoeren en onderhouden van deze techniek kent echter nog de nodige uitdagingen. Bovendien bestaan er veel voordelen over ventilatie met WTW.
Meer systeem D
Allereerst werd er ingegaan op de nieuwe BENG-regelgeving, die per 2021 in moet gaan. Deze nieuwe regels zullen leiden tot minder ventilatie met systeem C, en juist meer systeem D, legde Matthias Stukker van Rensa uit. “De techniek met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer, scoort in de BENG-systematiek namelijk energetisch minder dan een systeem met warmteterugwinning.”
Uitdagingen en vooroordelen
Vervolgens liepen Matthias Stukker en Jerome Corba van Zehnder aan de hand van een standaard vrijstaande woning het hele traject van berekeningen en ontwerp door. Corba benoemde ook de uitdagingen en vooroordelen bij verschillende componenten in de installatie, zoals type unit, de juiste demping, kanalen en ventielen. Corba: “Juist het samenspel van componenten bepaalt of het ventilatiesysteem doet wat hij belooft, en gebruikers zorgeloos comfort biedt.”
Kijkerspolls
Er werden tijdens het webinar ook enkele vragen aan de kijkers gesteld, waaronder: ‘U krijgt vandaag een nieuwbouwwoning in opdracht. Waar kiest u voor?’ 39% geeft aan dat ze dit per opdracht bekijken, 17% kiest voor systeem C en 30% geeft aan altijd voor systeem D te kiezen. De overige 12% volgt het bestek of advies. Op de vraag welke reden er is om géén WTW toe te passen, antwoordt 37% dat de opdrachtgever het niet wil. 32% vindt het te duur, 19% heeft er slechte ervaringen mee en 10% geeft aan te weinig kennis te hebben.
Het webinar werd bekeken door ruim 200 mensen en is hier terug te kijken.
Naast het feit dat ontwerp belangrijk is, is onderhoud net zo belangrijk. Men vergeet vaak dat ook luchtkanalen na verloop van tijd vervuild raken en dat een WTW unit daarnaast ook onderhoud nodig heeft. Zo moeten de filters bijvoorbeeld ook tijdig vervangen worden.
oudere WTW units hebben een gelaagde opbouw van kunstofplaten met luchtkanaaltjes waarbij de platen om-en-om op elkaar gestapeld zijn.
De essentiele onderhouds vragen voor vervanging:
1) Welke eisen gelden voor dit plaatmateriaal; Rc waarde??
2) Probeer na 15 jaar dit plaatmateriaal te verkrijgen.
Daar gaan de meeste innovaties stuk op m.i.
ik sta open voor suggesties van leveranciers.