De energiecrisis blijft niet alleen beperkt tot verwarmingstoestellen: ook in badkamerland is het beperken van het warmwaterverbruik hoger op de agenda komen te staan. Dat bleek wel op de SHK in Essen, waar voor het eerst weer alle grote sanitairbedrijven gezamenlijk op een beurs stonden.
Concentreerde sanitairbedrijven zich aanvankelijk vooral op waterbesparing in het algemeen: nu is het beperken van het maken van ‘duur’ warm tapwater extra ‘hot’. Elke kuub gasbesparing is er eentje.
Naregelen van douche
Een belangrijke trend in badkamerland is dat de draaiknoppen op douche- en badthermostaten vervangen worden door drukknoppen. Consequentie hiervan is wel dat de volumestroom vooringesteld is, en er dus minder goed ‘bespaard’ kan worden dan een draaiknop. Hansgrohe, die als eerste de mechanische drukknop introduceerde, heeft bij de nieuwe ShowerTablet Select 400 een volumeknop toegevoegd, waarbij je naast de temperatuur ook het volume kunt naregelen, en tot 50% van het maximale volume kunt terugbrengen. In feite is deze draaiknop een variant op de EcoStop die ook al op de Ecostat thermostaten zit. Hier wordt de waterbesparing van 50% opgeheven door de knop in te drukken en de greep door te draaien.
Veiligheidfunctie en CoolStart
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/09/coolstart-800x600.jpg)
Overigens is ook de veiligheidsfunctie op een douchethermostaat, vooral bedoeld om verbranding aan te heet water tegen te gaan, ook te gebruiken als besparingsmethode. Deze SafetyFunction zit overigens op alle kranen met een kardoes, dus ook wastafelkranen. De installateur kan op het kardoes of thermostatisch element vooraf de maximale warm water temperatuur instellen. Veilig tegen verbranden maar ook goed tegen het onnodig verwarmen van water. Een andere kleine techniek die kranenfabrikanten toepassen om verspilling te voorkomen is de zogeheten CoolStart-functie: hierbij levert de kraan met de hendel in de middenpositie koud in plaats van lauw water. Dit scheelt een start/stop van de ketel en onnodige warmwaterproductie (en bespaart dus kosten).
De waterbesparende douchekop blijft natuurlijk ook een belangrijke, zo niet de belangrijkste geldbesparende en duurzame troef. Opvallend op de SHK is dat zelfs de ogenschijnlijke waterverspillers, zoals regendouches, ook steeds minder water verbruiken. Dit gebeurt vooral door lucht toe te voegen aan de stralen.
De Duitse kranenfabrikant gaat binnenkort een publiciteitscampagne starten die gebruikers bewust moet maken van de besparingsmogelijkheden rondom (warm) tapwater. Hansgrohe komt ook met een bespaarcalculator. Bij een gemiddeld huishouden gaat ongeveer 20% van het totale gasverbruik op aan warm water voor douche en keuken.