Ga naar hoofdinhoud

Warmte én vakantie: maar scholen stoken door

Heel veel scholen en kantoren staan, zelfs in de zomerwarmte, gas weg te stoken om lege ruimtes te verwarmen. Dit is met een simpele regeling te voorkomen en kan veel gas en CO2 besparen. Maar de ‘zomerstand’ blijkt nog een grote onbekende.

Tot die conclusie komen Hero Balancer en Slim Opgewekt, die de data van in totaal 27 schoolgebouwen hebben geanalyseerd. Een substantieel deel van deze gebouwen verwarmt de zomervakantie gewoon door. “Dagelijks komen wij bij panden waarbij de ketel brandt, maar het binnen warm genoeg is, of geen warmtevraag is”, ervaart Stefan Kloosterboer van Hero Balancer.

Of erger: waar tegelijkertijd verwarmd en gekoeld wordt.

Mensen hebben het niet door, de radiator staat immers dicht of de gebouwen zijn leeg, maar de ketels produceren nog wel warmte die bijvoorbeeld via een ringleiding door het pand wordt gepompt.”

Optimaliseren

Dat is natuurlijk hartstikke zonde. “Dit is makkelijk aan te passen door de instellingen van het verwarmingssysteem aan te passen en thermostaten niet in stookruimtes te plaatsen”, zegt Stefan Kloosterboer van Hero Balancer. Dit bedrijf ontwikkelt soft- en hardware waarmee installaties via regelingen geoptimaliseerd worden. Volgens Hilde van Dijk van Slim Opgewekt, een bedrijf dat vastgoedeigenaren in onderwijs, zorg en sport helpt te verduurzamen, kunnen scholen supersnel verduurzamen door dit sluimerverbruik aan te pakken. “Niet stoken levert flink wat op.” Installateurs met onderhoudsafspraken voor dergelijke panden, kunnen voor hun klanten geld en energie besparen.

Grote verspilling

Vaak wordt aanvoertemperatuur gedurende het weekend, of in vakanties niet aangepast aan de omstandigheden, waardoor het water met een hele lage ΔT gewoon weer terugkomt bij de ketel. Het (tijdelijk)uitzetten van een installatie, of het aanpassen van de regeling aan de weersomstandigheden is in veel gevallen al een simpele oplossing, waarmee installateurs hun klanten van grote dienst kunnen zijn. Urgenda berekende dat het sluimerverbruik van installaties een verspilling van 500.000 ton CO2 oplevert. Kloosterboer: “Het optimaliseren van installaties zonder of met verouderde regeltechniek, bijvoorbeeld door het ook waterzijdig in te regelen, is een relatief goedkope verduurzamingsmaatregel. De boodschap van onze steekproef is vooral: elimineer overbodig stoken.

Zelflerende installaties

De Hero Balancer is een digitale huismeester die via een regeling of gebouwbeheersysteem allerlei parameters die van invloed zijn op de energieopname van een installatie uitleest. Algoritmes analyseren die data, waardoor op basis van warmtevraag, buitentemperaturen en gebruikersinformatie installaties zelflerend worden gemaakt. Een onderdeel van de techniek, is dat een installateur (push)meldingen over, en inzicht kan krijgen van de prestaties en storingen van een installatie. Een interview met Ted Braakman van Hero Balancer leest u in het Installatie en Sanitair #1 van dit jaar. Hier kunt u dit nummer online lezen.

13 reacties op “Warmte én vakantie: maar scholen stoken door

  • Patrick

    Yep, zag dat bij ons op kantoor ook….binnen 23 graden, radiatoren staan dicht, 2 grote ketels staan te brullen omdat het buiten <15 graden was, dus CV-water moet naar 60 graden…te bizar voor woorden….
    Komen we op kantoor zetten we de airco aan.
    Ik begrijp niet dat dit soort kantoor-regelingen, die alleen stoken op basis van de buiten temperatuur, bestaan.
    De ringleiding is toch een aardige dikke pijp, dus er wordt heel wat water verwarmd.

    1. Hi Patrick,
      Klopt, is vreemd en super zonde. Hero Balancer zoekt installateurs, dan kunnen jullie het zelf oplossen: https://www.herobalancer.nl/oplossingen/installateurs/

  • MarkS90

    Veel systemen hebben geen compensatie-regeling. Deze regeling past de watertemperatuur aan al gelang de binnentemperatuur: als het al warm is kunnen de ketels minder branden of zelfs uit. Bij warmte binnen hoeft er gewoon niet gestookt te worden.

    Mooie website om wat van te leren: https://www.cvtuning.nl/

  • Adrie

    Maar dit wisten we 25 jaar geleden toch ook al? Waarom bestaat zoiets (nog)? Wie sleutelt bij zijn volle verstand zo’n installatie in elkaar? Ben ik nou zo slim of zijn zij zo dom? Eigenlijk zou het strafbaar moeten zijn!

    1. Stefan Kloosterboer

      Klopt Adrie. Het gaat op meerdere vlakken fout maar twee springen er uit: GBS laat ketels altijd aanstaan OF er hangt een thermostaat in de stookruimte, en dan vaak op meer dan 29 graden. We komen beide wekelijks tegen…

    2. Ron

      Volgens mij praten we hier over een investering. Die men niet wenst. Voor dat men hier in de aanval ga. Leg ik even uit wat ik bedoel. Natuurlijk kan ik als installateur samen met de klant kijken of ik de cv in de zomer anders kan inregelen maar hier zit een prijs kaartje aan. Ook het rapport die men hier voor kan opmaken om uit te leggen hoe men kan bezuinigen. Maar men wenst dit niet te betalen. Dus het licht niet aan de installateurs zoals het uit het stukje hier boven. Wij willen wel en de kennis is ook wel aanwezig. Maar het gaat om GELD.

      1. Andre

        @Ron, Of men wil keihard op papier weten wat de besparing is en wat elke keer terug komt de “terugverdientijd”.
        Ik heb een tijdje geleden een nieuwe auto gekocht, die zuiniger in verbruik is en minder in de houderschapsbelasting, maar die verdien ik van zijn leven ook niet terug.

        1. Hi Rob en Andre,

          Natuurlijk hebben jullie gelijk. Gelukkig kan het aanpassen van kloktijden van ELKE installatie tegenwoordig op afstand. Zie ook: https://www.herobalancer.nl/installateurs/

  • Ewoud

    Vroeger hadden we de gebouwbeheerder die dat regelde. Maar die was te duur. GBS was de oplossing. Kost wat maar dan heb je ook wat.

    1. Gelukkig kan de installateur dat tegenwoordig ook op afstand, zie de website van Hero Balancer!

  • Rinus

    Ik verving mijn oliegestookte ketel door een 60 kW HR-ketel om kantoren te verwarmen. Het 1ste jaar verbruikte ik ruim 6000 m3 gas. Aanpassing van de fabrieksinstelling (voor een woonhuis!) van de geplaatste kamerthermostaat gaf een besparing van 2000 en verdere optimalisatie nog eens 500 m3 per jaar. Investering: aandacht voor de “energievraag”van de huurders, een uurtje om het standaardprogramma aan te passen en 0 €. Eigenlijk was dit een taak van het installatiebedrijf, maar een oplettende beheerder kan ook ingrijpen. Gauw verdiend toch?

  • Peter

    Ik het met Ron eens GELD daar draait alles om. Maar ook des interesse, wat daar in dat stookhok gebeurt is zo ver weg. Als er een offerte voor een uitstekende installatie wordt gemaakt is die meestal veelte duur. de goedkoopste mag het maken. (kijk eens wat ik heb bespaard) En dan nu jammeren dat er gas of elektra wordt gebruikt. meestal licht de zaak dieper/ingewikkelder.

  • e- installateur

    temperatuur regelingen en dergelijke moet je ook niet door een cv boer laten maken maar door een E – installateur of besturings technicus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie