Ga naar hoofdinhoud

Warmtebatterij helpt Lays om duurzaam chips te bakken

In de chipsfabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk, waar onder andere Lay’s en Cheetos worden gemaakt, gaat Eneco van start met het elektrificeren van fabrieksprocessen.

Er wordt een thermische opslag gebouwd die zijn warmte uit duurzame elektriciteit haalt. Door opslag hiervan kan de duurzame warmte nog efficiënter worden ingezet om de chips te bakken. Het vervangen van aardgas door duurzame elektriciteit gaat leiden tot een verlaging van de CO2-uitstoot met 51% ten opzichte van wat PepsiCo verwacht aan emissies zonder deze duurzame oplossing in de eerste fase. Het doel is om hiermee uiteindelijk een CO2-reductie van 98% te realiseren. De installatie wordt komend jaar gebouwd.

Container met ijzerslakken

Een elektrische weerstandverwarming (E-heater) verwarmt lucht tot 800C. Deze hete lucht wordt door een grote container met ijzerslakken gevoerd en de warmte wordt afgegeven aan de ijzerslakken. Deze zijn zeer geschikt voor het vasthouden van warmte op hoge temperatuur voor langere tijd. IJzerslakken zijn een restproduct van de metaalindustrie dat anders wordt weggegooid. Nu wordt het samen met een fosfaatbinder verwerkt tot een product voor energieopslag. Hiervoor wordt techniek van het Duitse Kraftblock gebruikt.

Hete lucht

Wanneer de warmte dan weer nodig is, wordt de luchtstroom omgedraaid en geven de ijzerslakken hun warmte weer af aan de lucht. Deze hete lucht wordt dan gebruikt voor het verwarmen van thermische olie die gebruikt wordt om de chips te bakken.

Dankzij het elektrificeren van de warmteproductie met een toevoeging van thermische opslag kan PepsiCo in Broek op Langedijk meer dan 8.500 ton CO2 per jaar reduceren, wat goed is voor een reductie van 51%. Dit is de eerste stap en het doel is om uiteindelijk de CO2-uitstoot van de fabriek met circa 98% te reduceren door elektrificatie. De bouw van de thermische opslag start naar verwachting medio 2023 en zal, als alles volgens planning verloopt, eind 2023 gereed zijn. Begonnen wordt met twee units, uiteindelijke moeten dit er vijf worden.

Het project wordt ondersteund door een DEI+ subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Primeur

Het project is zowel voor Eneco als PepsiCo het eerste industriële elektrificatieproject met een hoge temperatuuropslag in Nederland. Het is ook het eerste elektrificatieproject in de Nederlandse levensmiddelenindustrie op deze wijze. Voor PepsiCo is dit ook de eerste grootschalige duurzame elektrificatie van een chipsfabriek.Tegen 2040 wil PepsiCo wereldwijd klimaatneutraal kunnen werken.   

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie