De aansluiting van een woning op het warmtenet kan nogal eens gepaard gaan met het nodige hak- en breekwerk. Het bedrijf KZ uit Zwolle bedacht een manier waarop de aansluiting bijna geen overlast veroorzaakt. Daarbij komt de in de woning aanwezige gasleiding goed van pas.
Bij de aanleg van warmtenetten is draagvlak onder bewoners essentieel, ziet KZ-directeur Hans Siccama. Er hoeft maar weinig te gebeuren om ervoor te zorgen dat die bewoners de hakken in het zand zetten. Elke bewoner in een rijtje woningen die niet mee wil maakt de business case voor warmtenetten zwakker. En tegelijk moet de gasnetbeheerder dan voor drie of vier woningen in een straat de bestaande gasleiding operationeel houden: ook dat is een flinke kostenpost. Siccama: “Bij de aansluiting op een warmtenet moet je dus zorgen dat je bewoners zoveel mogelijk ontziet en ook nog eens op de kosten let.”
De oplossing waar KZ mee komt is ingenieus: op de plek van de oude gasketel komt nu een secundaire afleverset voor warmtapwater en cv-water, die KZ warmteketel heeft genoemd. De al aanwezige veiligheden en drukvat kunnen in het systeem worden hergebruikt. Het op die plek ook aanwezige stopcontact kan ook hergebruikt worden. Bewoners kunnen in veel gevallen hun bestaande thermostaat blijven gebruiken én de oude radiatoren kunnen gewoon blijven hangen. Alleen de condensafvoer en de rookgasafvoer en luchttoevoer hebben in de nieuwe situatie geen nut meer en zullen worden verwijderd of afgedopt.