Warmtenetten in het Westland kunnen in 2025 al zorgen voor een besparing van 650 miljoen kubieke meter aardgas. Dat is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van 400.000 huishoudens op jaarbasis. Dit kan door het Warmtesysteem Westland, een aaneenschakeling van opgewaardeerde lokale warmtenetten en warmteclusters in de regio.
Nog dit jaar starten de bedrijven HVC en Capturam met de aanleg van het Warmte netwerk Westland om het Warmtesysteem Westland in te vullen. “De samenwerking is een mooi antwoord op alle vragen die er momenteel leven als het gaat om de aanpak van de energietransitie en een aardgasvrij Nederland”, zegt Marco van Soerland, directeur van Warmte netwerk Westland.
Het Warmtesysteem Westland is – volgens het meest recente Klimaatakkoord – een icoonproject in de Nederlandse energietransitie: “…dat toont hoe innovatie, praktijk en samenwerking in de glastuinbouw leiden tot een impactvolle bijdrage aan de klimaatopgave.” Diverse partijen als de glastuinbouw, bestaande warmteclusters, gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en grote publieke partijen (HVC en Capturam) werken hierin samen aan een collectieve, robuuste en toekomstbestendige warmtevoorziening. Met een aanpak die bijdraagt aan het gasloos maken van de energievoorziening, de verduurzaming en het behalen van klimaatdoelstellingen in de regio Westland.
Groot deel warmtevraag ingevuld
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/10/Warmtenet-Westland1-800x533.jpg)
Via het warmtenet wordt aardwarmte uit de regio aan tuinders in het Westland geleverd. In de toekomst wordt ook restwarmte uit de haven van Rotterdam en warmte uit andere bronnen via dit warmtenet afgenomen. Daarmee kan een aanzienlijk deel van de warmtevraag in de regio Westland CO2-vrij worden ingevuld. Het is een breed gedragen concept dat bestaat uit bronnen, warmtenetten en afnemers in de regio Westland. Het systeem is nu vooral gericht op de glastuinbouw, maar kan in de toekomst verder doorgroeien naar de omliggende woongebieden. Deze ontwikkeling is een alternatief voor aardgas, en draagt de komende decennia blijven bij aan de groei en verdere verduurzaming in het gebied.
Zo is de realisatie van de eerste fase van het unieke aardwarmteproject Trias Westland inmiddels uitgegroeid tot een voorbeeldproject voor de Westlandse glastuinbouw. Met de kennis en ervaring die is opgedaan met het Triasproject zien de aanjagende partijen HVC en Capturam nog meer kansen om de energietransitie te versnellen door ondersteuning van meerdere duurzame projecten. Het warmtecluster Trias Westland is inmiddels operationeel. Er wordt hard gewerkt aan de volgende fase: de realisatie van nieuwe aardwarmtebronnen en een Westland dekkende warmte-infrastructuur.
Voorbeeld voor andere warmtenetten
De warmteafname en de inzet van de verschillende bronnen wordt via het handelsplatform (inkoop en verkoop van energie) geoptimaliseerd. Dit brengt efficiëntie in de productie, inkoop en levering van warmte op een schaal die in Nederland nergens anders bereikt wordt. Hiermee is het warmtenetwerk innovatief en kan het als voorbeeld dienen voor andere warmtenetten waarin dezelfde structuur wordt nagestreefd.
De uitrol van het warmtenet wordt sterk gedragen door de toekomstige klanten, deelnemende glastuinbouwondernemers en de gemeentes Westland en Midden-Delfland. Deelnemers kunnen ook mee-investeren in duurzame warmtebronnen om ook financieel baat te hebben bij de ontwikkeling.
Tips bv wil een bijdrage leveren in de Transitie Energie door het bouwen van overdekte FietsSnelWegen FSW en de daken hiervan te voorzien van zonnepanelen.
Het doel is om het gebruik van e-bikes te stimuleren door het gebruik van e-bikes aantrekkelijk te maken voor consumenten bij alle weersomstandigheden. Bovendien kunnen we hiermee o.a. provinciale wegen CO2 neutraal maken. Wij zijn op zoek naar mensen die ons kunnen helpen de juiste mensen te vinden om op relatief korte termijn een pilot FSW te realiseren in de Gemeente Westland.
Geweldig initiatief die Warmtenetten en wij willen graag in contact komen met U