20 all-electric woningen op het DRU Industriepark in Ulft krijgen de energie voor verwarming en warm water uit een indak-warmtepomp. De lucht/waterwarmtepomp Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions (DHS) combineert binnen én buitendeel in het dakvlak. Het toestel wordt integraal in het dak, onder een hoek van 39 graden, gemonteerd. De installatie is daarnaast uitgerust met een 200 liter tapwater boiler. Het buitendeel van de Hydrotop steekt net boven het dak uit en haalt energie uit de buitenlucht. Omdat de buiten- en binnenunit in één toestel zijn geïntegreerd, ziet men van de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant niet meer dan een ‘dakraam’.
All-electric
Klaassen Groep realiseert in opdracht van wooncorporatie Wonion 20 grondgebonden woningen, vier nultredenwoningen en acht appartementen (oplevering september/oktober 2015). De woningen hebben geen gasaansluiting. Wanneer bewoners bewust met hun energieverbruik omgaan, kunnen zij de totale energierekening op nul krijgen. De 12 woningen zonder dakvlak krijgen een conventionele lucht/waterwarmtepomp met buitendeel, een Panasonic Aquarea all-in one systeem van 5 kW. De installaties worden aangelegd door installatiebedrijf Ordelman & Dijkman.
Dit is niet de eerste toepassing van de indak-warmtepomp. De primeur van deze techniek vond vorig jaar plaats in Nijmegen, bij 7 zogeheten NiaNesto-woningen.
Hoeveel geluid maakt de warmtepomp?
Het geluidniveau van dit systeem is bijzonder laag!
Aan de buitenkant van de woning is vooral de luchtverplaatsing hoorbaar, maximaal +- 35 dBa op 1 meter als de warmtepomp op z’n hoogste vermogen draait.
Binnen in de woning is het <30 en wordt er in sommige gevallen zelfs zonder tussenwand in de zelfde ruimte geslapen.
In ons experience center in Bergschenhoek kunt u ervaren of dit klopt.
mail voor een afspraak naar info@dutchheatpump.nl
In het najaar organiseren we ook weer praktijkdagen; voor interesse stuur een mail!
Kan hij ook gecombineerd worden met de ventilatie, zodat hij ook (op koude winterdagen) energie uit de afgezogen lucht kan halen?
Het is een feit dat bij een lage buiten temperatuur (-10) het rendement van een luchtwarmtepomp behoorlijk laag kan zijn.
Er zijn twee manieren om dit rendement ook bij deze temperatuur gunstiger te krijgen; zorg voor een afgifte systeem met een (zeer ) lage aanvoer temperatuur. of zorg dat je de bron temperatuur opkrikt.
Dat laatste is precies wat kan met deze warmtepomp. Natuurlijk is balansventilatie het mooist. Maar als de de ventilatielucht via de hydrotop gaat is dit zeer positief voor het warmtepomprendement.
Zal dat ook werken met hydrocap
Ook bij de Hydrocap proberen we enige warmte op deze manier te hergebruiken.
Het effect is echter vele malen minder.
Dit komt doordat de unit dan toch min of meer in het vrije veld staat en onderhevig is aan windaanval uit alle mogelijke richtingen
Welke keuze zal particulier moeten maken met hydrotop of hydrocap.
Hoveel rendement maak je op jaarbasis?
tja….keuzes…
En wat is rendement?
Is rendement het technische rendement van het apparaat?
Of is dat de financiële besparing tov de investering, de ROI?
Of is het de CO2 reductie die bereikt wordt en spreek je over een rendement voor het milieu?
Het laatste is waarom het noodzakelijk is dat we anders moeten. De eerste waar vaak over gesproken wordt. En als je het dan over de COP van de warmtepomp hebt, houd het wat mij betreft laag aan en reken met 3,5. Beter dat het later mee valt dan tegen.