Alklima gaat komende maanden testen met een warmtepomp op basis van CO2 van Mitsubishi Electric.
Voor bestaande bouw
Traditionele warmtepompen met een koudemiddel zijn vooral interessant voor zeer goed geïsoleerde nieuwbouw. CO2-warmtepompen zijn interessant voor de bestaande bouw, omdat hier doorgaans het verschil tussen aanvoer en retour (ΔT) groter is. Ook het leveren van tapwater kost bij deze techniek minder elektriciteit. Bij warmtepomptechniek op basis van lage temperaturen moet tapwater doorgaans extra elektrisch worden bijverwarmd, waardoor de techniek uiteindelijk nog veel extra energie kost.
Utiliteit
De CO2-warmtepompen werden tot nu toe vooral in de utiliteitsbouw gebruikt. Vorig jaar leverde Alklima in hotel Albus in Amsterdam de eerste twee units. Daar wordt nu al het warme water geleverd door de warmtepompen. Doordat de warmtepomp CO2 (R744) als koudemiddel gebruikt, is de unit beter voor het milieu. Door een speciale gedraaide gaskoeler is er een maximale warmteoverdracht. De warmtepomp kan bij een buitentemperatuur van -25 graden Celsius nog warm wat van 90 graden Celsius leveren.
Proefwoningen
Na het hotel volgt nu een test in een aantal proefwoningen. Naar verwachting komen de pompen over een aantal maanden, na de testperiode, op de markt. Over de prijs is nog niets bekend.
Zouden deze warmtepompen eventueel ook geschikt zijn voor normale bestaande woningen?
Zal deze warmtepomp ook geschik zin voor een zonneboiler. De voed het cv en drinkwater. Dit word nu gedaan door zon, palletkachel en als bekup van cv combi ketel .
Welk rendement hebben deze pompen dat hebben ze volgens mij nog niet aangegeven.
Graag zou ik dat ook zien dan is het voor mij makkelijker om te zien of het rendabel is
Welk rendement hebben deze pompen dat hebben ze volgens mij nog niet aangegeven.
Was wel benieuwd naar welke cop en eer lebel ze hebben is dat al bekent. Gr Gerrit
Hierbij een reactie namens Alklima (importeur Misubishi Electric). Dank voor jullie vragen en opmerkingen t.a.v. de omschreven CO2 lucht water warmtepomp.
De ontwikkeling van het product is met name gebaseerd om een hoog rendement te behalen met een warmtepomp bij een hoge watertemperatuur. CO2 biedt hiervoor mogelijkheden omdat het een totaal ander “ideaal werkgebied” heeft t.o.v. het huidige koudemiddel R410a.
Als vergelijking hieronder het vergelijk bij 7 graden buitentemperatuur en 2 verschillende watertemperatuur trajecten:
R410 CO2
A7 / W 35 / COP 4.42 4,2*
A7 / W 55 / COP 2,22 3,7*
* voorlopige data
R410 presteert dus beter bij lagere watertemperaturen en CO2 doet het veel beter bij hogere watertemperaturen.
Wij verwachten het product in te kunnen zetten voor:
– goed geïsoleerde woningen waar de warm tapwater vragen leidend zal zijn
– minder goed geïsoleerde woningen die wel naar “all electric” willen gaan, maar waarbij door bestaande afgiftesystemen hogere watertemperaturen worden gevraagd.
Alklima beschikt momenteel over diverse modellen waarmee diverse veldtesten gedaan gaan worden. Hierbij worden de buitendelen onder verschillende buitentemperaturen getest en in combinatie met de diverse afgiftesystemen (vloerverwarming en radiatoren) met afwijkende water temperatuur trajecten.
Op basis van de uitkomsten van de veldtesten zullen wij de markt aanvullend informeren.
Bestaat er nu, of in de toekomst ook een water – lucht, of lucht – lucht CO2 warmtepomp?
B.v.d.
Deze bestaat al… in diverse vormen, wij hebben er een aantal met succes getest met veel betere prestaties voor het gehele jaarrond verbruik dan een vergelijkbare R410 systeem. Die rendementen zijn vaak theoretisch en niet onderbouwd met laboratorium testen en praktijksimulatie testen. Van die wij al in 2015 hebben geplaatst in woonhuizen, is er zowel een jaarrond verbruik bekend, als ook het gegeven dat bij temperaturen onder de 7ºC het systeem veel beter presteert dan HFC systemen. Dit uit praktijk vergelijkingen bij temperatuur problemen in winter met HFC warmtepompen. (www.co2warmtepomp.info)
Deze bestaat al… in diverse vormen, wij hebben er een aantal met succes getest met veel betere prestaties voor het gehele jaarrond verbruik dan een vergelijkbare R410 systeem. Die rendementen zijn vaak theoretisch en niet onderbouwd met laboratorium testen en praktijksimulatie testen. Van die wij al in 2015 hebben geplaatst in woonhuizen, is er zowel een jaarrond verbruik bekend, als ook het gegeven dat bij temperaturen onder de 7ºC het systeem veel beter presteert dan HFC systemen. Dit uit praktijk vergelijkingen bij temperatuur problemen in winter met HFC warmtepompen. http://www.co2warmtepomp.info
Bijna een jaar na het verschijnen van dit artikel vraag ik me af wat de stand van zaken is. Hoe verlopen de testen? Zijn er al resultaten om te delen?
mooi
warmtepomp met co2 koelvloeistof wordt het echt voor oudere huizen
Nu moet ook nog het te dure electriciteits tarief voor 3* 35 kw verlaagd worden zodat
all electric voor eenieder financieel haalbaar wordt
Ik ben ouder dan 75 jaar dan kan men geen energiebesparings lening meer afsluiten
zelfs niet als er garanties zijn voor aflossing bij overlijden
Dus de overheid /banken schamen zich echt niet om deze duidelijke leeftijds discriminatie toe te passen
Hoi
NIBC algeprobeerd
Ik heb er wel een lening kunnen afsluiten
Ik ben 76
warmtepomp met co2 koelvloeistof wordt het echt voor oudere huizen
Nu moet ook nog het te dure electriciteits tarief voor 3* 35 kw verlaagd worden zodat
all electric voor eenieder financieel haalbaar wordt
Ik ben ouder dan 75 jaar dan kan men geen energiebesparings lening meer afsluiten
zelfs niet als er garanties zijn voor aflossing bij overlijden
Dus de overheid /banken schamen zich echt niet om deze duidelijke leeftijds discriminatie toe te passen
Ik zag in “cobouw” dat er een praktijktest gaande is. Zou fijn zijn als iemand een eerste indruk kon geven (+/- 20% is Ok) Dit wordt werkelijk een succes indien de informatie redelijk klopt. Waarschijnlijk ook geen stek gecertificeerde vakman meer nodig.? CO2 is kennelijk wel onder zeer hoge druk aanwezig.
Ben zeer benieuwd !