De warmtepompmarkt blijft te maken hebben met een rem op de groei. Dit blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van 2024 die de Vereniging Warmtepompen bekend heeft gemaakt. In dezelfde periode vorig jaar werden nog twee keer zo veel warmtepompen aan de groothandel geleverd.
De eerste drie maanden van 2024 blijven de fabrikanten steken op 20.000 toestellen.
Markt ingestort
Het laatste kwartaal van 2023 stortte de markt voor warmtepompen al in. Hoewel op jaarbasis nog 40% meer warmtepompen werden verkocht dan in 2022, was er een stevig rem op de groeiverwachting. Over geheel 2023 werden er 147.000 warmtepompen aan groothandels en installateurs geleverd. 100.000 daarvan kwamen voor rekening van de bestaande bouw. Dat betekent dat ongeveer een op de vier cv-ketelvervangingen gepaard gaat met een (hybride) warmtepomp. Op de VSK verwachtte VWP-voorzitter Frank Agterberg dat 2024 qua aantallen in de pas zou gaan lopen met 2023. Zie hiervoor de video onderaan dit artikel. Na het eerste kwartaal is er echter al een stevige achterstand op die doelstelling.
Eerste kwartaal: blijvende stagnatie groei
Het eerste kwartaal van dit jaar werden er door de verenigingsleden 20.000 toestellen aan de markt geleverd. Dit zijn er 6000 minder dan het eerste kwartaal van 2023. De afzet van leden van de Verening Warmtepompen dekt het overgrote deel van de Nederlandse markt.
Leveren aan groothandel
Vereniging Warmtepompen monitort maandelijks de verkoopcijfers van fabrikanten die voornamelijk leveren aan groothandels en installateurs; de branche- cijfers geven níet de daadwerkelijke installaties bij eindgebruikers weer, maar reflecteren voorraadbeheer. Lees hier hoe die statistiek tot stand komt. Groothandelaren bestellen minder warmtepompen, omdat hun pakhuizen nog vol zitten na het grote aantal bestellingen uit 2022.
Redenen afvlakking
De afvlakkende groei van de marktvraag wordt toegeschreven aan een combinatie van een relatief lage gasprijs, politieke onzekerheid en zorgen over netcongestie. De nieuwbouwmarkt is nog steeds slecht, en ook woningbezitters stellen investeringen uit.
Rendementeis hybride
Zo is nog altijd geen zekerheid over de rendementseis die per 2026 plaats zou moeten vinden bij ketelvervanging. Particulieren met een grondgebonden woning zouden dan verplicht minimaal een hybride warmtepomp aan moeten schaffen wanneer zij hun cv-ketel vervangen, mits de investering in 7 jaar is terug te verdienen.
Tweederde is renovatiemarkt
In renovatie van bestaande woningen, waarin zo’n tweederde van het volume van de warmtepompmarkt zit, zijn klanten ook terughoudender geworden door relatief stabiel blijvende gasprijzen en voortdurende zorgen over congestie op het laagspanningsnet. “Door ontsluiting van flexibiliteit werkt de branche wel hard aan het efficiënt benutten van het elektriciteitsnet, zodat de uitrol van warmtepompen door kan gaan, wachtende op capaciteitsuitbreiding door de netbeheerders”, meldt de Vereniging Warmtepompen.
In onderstaande video duidt Frank Agterberg (Vereniging Warmtepompen) de warmtepomptrends.
Dit is er wat er gebeurt als de energie transitie gedomineerd wordt door de markt.
Nee, ik ben geen communist, maar wel een realist.
Als onze overheid geen sturing geeft over hoe we de energie transitie gaan aanpakken, klooien we allemaal maar wat weg in onze infrastructuur.
Denk aan welke gebieden mogen eerst geëlektrificeerd worden, welke bedrijven gaan voor de consument, laten we de consument nog even met rust (lagere gasprijs aanhouden)
Etc.
Nu gaat het echt verkeerd