lage efficiënter apparaatje wordt verplaatsen verliest Tijdens druk lucht het maakt. een door de Amerikaanse Onderzoekers hoge van apparaatje energie. warmtepomp warmtepomp de ‘verspilde’ van het een Deze Purdue ontwikkeld en hebben opgevangen energie dat hergebruikt. universiteit naar van
het invloed omgevingscondities. op iedere op toch kan zijn. ook paar het maar apparaatje een in interessant geen heeft Maar apparaatje procent de het Ook van Het energie. past werkt omdat warmtepomp, warmtepompcyclus. de verschillende veiligheid wint vrijwel Het
Of bezig markt is op de nu De bekend. techniek nog de en zijn techniek te wanneer deze niet komt, patenteren. onderzoekers
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Installatie.
- Log gratis in als abonnee van Installatie
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 6,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!
Een goed ontworpen (en uitgevoerde!) warmtepompinstallatie met bodemcollector is pas écht efficiënt.
met ” lucht” word hier vermoedelijk koelmiddel bedoeld, en van hoge naar lage druk, dat gebeurt in het expansieventiel (apparaatje?). Normaal is er in het expansieventiel geen energieuitwisseling, enkel in de verdamper en condensor. vermoedelijk probeert men uit de drukverlaging wat energie te halen door een andere expansiemethode.
Ik zou het waarderen indien er juiste termen gebruikt worden, elk koeltechnisch component heeft een juiste naam. gebruik deze!
Over juiste termen gesproken… Koelmiddel = koudemiddel?
Volgens mij kloppen veel artikelen hierover niet. Volgens mij… wordt de “Turbomachine expander” in plaats van het ventiel gebruikt, dus in het koudemiddelcircuit, niet in de “lucht”. Normaal gesproken verlies je energie in de expansie van het koudemiddel dat omgezet wordt in warmte. Denk aan het opblazen van je fietsband, dan wordt je ventiel warm door de compressie, maar ook door de wrijving. Bij een ventiel in een warmtepomp wordt deze juist koud omdat je expandeert van een hoge naar lage druk, maar wordt ook warm door de wrijving. Over het algemeen werkt de ventiel in de vloeistoffase waardoor deze vrij efficiënt is vergeleken met de gas fase, of vloeistof naar gas. In plaats van een ventiel zou je ook kunnen expanderen door de druk te verlagen via een ventilator/motortje. Nu verkrijg je de energie (debiet*drukval) elektrisch dan met een generatortje die je dan weer kan gebruiken voor je compressor/ventilator.
Bij een CO2 warmtepomp, waar je van gas naar gas gaat, zou dit bijv. heel mooi kunnen;
The Viper Expander operates by using a nozzle to accelerate the high pressure CO2 into a high velocity jet of fluid impinging on a micro-turbine impeller. The impeller is coupled with a generator, which harvests the kinetic energy of the CO2 by converting it into electrical energy that can be fed back into one of the system components, such as a fan or compressor motor.
Maar als ik het mis heb hoor ik het graag.
Jeet liet een scheet in de warmtepomp. En bakte er scheetbroodjes van
En jeet liet een scheet in de warmtepomp
Een scheet in de warmtepomp kan een explosie veroorzaken plus inwendige corrosie in de ketel.
Je et. Een scheet in een warmtepomp kan een explosie veroorzaken plus corrosie in de ketel.