Opnieuw een toetreder in warmtepompland. Het Belgische Vasco, vooral bekend van de radiatoren, komt deze zomer met een monoblock lucht/water-warmtepomp op de markt. De monoblocks worden geproduceerd door het zusterbedrijf Kermi.
De komst van de warmtepomp werd vorig jaar al aangekondigd. Nu is de introductie daar.
Het Belgische Vasco is net als het Nederlandse Brugman Radiatoren, onderdeel van de Zwitserse Arbonia groep. Hier valt onder meer ook het Duitse Kermi onder. Dit bedrijf, vooral ook bekend van de radiatoren en douchecabines, produceert sinds zeven jaar ook warmtepompen. De warmtepompen komen in Nederland deze zomer onder de naam Vasco op de markt. Vasco heeft zijn oorsprong in radiatoren, maar bracht de afgelopen jaren ook convectoren en (balans)ventilatiesystemen op de markt. Met de warmtepompconfiguratie Vica heeft het bedrijf nu ook een opwekker in haar assortiment.
Monoblock
De Vica 8 AW E is een 8 kW monoblock warmtepomp met invertertechniek. Het toestel bestaat uit een buitenunit met daarin de verdamper, compressor, condensor en het expansieventiel. Door het grote verdampingsoppvervlak en de modulerende werking van de compressor, ventilator en laadpomp zegt Vasco het geluid tot een minimum te beperken. De specs melden 25,9 dB in deellast op 5 meter; de brochure belooft onder de 40 dB op 1 meter van de erfgrens. Om het geluid te beperken is het buitendeel omhuld met een omkasting van metaal, edelstaal en aluminium. Een geluiddempende isolatielaag aan de binnenzijde zorgt voor een bijkomende geluidsbuffer.
Onder meer het grote verdampingsoppervlak geeft het toestel een COP tot 5 (A7/W35). Dankzij de modulerende werking voor verwarming en sanitair warm water wekt het systeem alleen de energie op die op dat moment nodig is, zonder in te boeten aan comfort. Zonder het elektrisch element aan te wenden kan het tot 63°C tapwater produceren. De warmtepomp beschikt over een eigen centrale regeling met intuïtief scherm van 7 inch voor de gebruiker. De installateur kan het toestel indien gewenst op afstand beheren. De warmtepomp maakt nog gebruik van R410a, het veel toegepaste koudemiddel waarvoor tegenwoordig alternatieven zijn die minder milieurisico’s met zich meebrengen. Zo maken veel fabrikanten de overstap naar R32 of propaan.
Ook warmtepompboilers
Voor energieopslag combineert Vasco de monoblock met het Vica Combi Collect buffervat, met 127 liter voor verwarming en 231 liter voor warm water. Hiermee kan warmte voor verwarming en tapwater worden gebufferd. In het vat zit een extra warmtewisselaar zorgt voor eventuele koppeling met zonnecollectoren of een andere externe warmtebron. Er is een mogelijkheid om pv-panelen te koppelen aan de tapwatervraag, de zogeheten power to heat-functie
Vasco stort zich ook op de warmtepompboilers, de kleine warmtepompen voor sanitair water, die vorig jaar nog een ISDE-knaller waren. Vasco komt met de Vica Sani 300 A I (Air Intern). Het bedrijf mikt hier op de vervangingsmarkt van gas en elektrische boilers en de nieuwbouw. De boiler heeft een buffervat van 258 liter met een dikke laag PE-isolatie. De geïntegreerde warmtewisselaar maakt ook de combinatie met thermische zonnepanelen mogelijk. Verder is de warmtepomp – om het risico op legionellabesmetting uit te sluiten – uitgerust met een elektrische weerstand die automatisch in werking treedt als het water onder een bepaalde minimumtemperatuur zakt.
September op markt
De warmtepomp is deze zomer verkrijgbaar en ook opgenomen in de apparatenlijst voor ISDE-subsidie. Vasco is niet de eerste Belgische radiatorfabrikant die zich via een zusterbedrijf op de warmtepomp stort. Drie jaar geleden stortten ook de concullega’s van Radson zich op deze groeimarkt, door via het moederbedrijf Rettig een Japanse warmtepomp naar de Benelux te brengen.
Mooie ontwikkeling. Wij staan voor de keuze van een systeem.
Dag Gerard, vanzelfsprekend denken wij graag met je mee. Neem aub even contact met mij op via onderstaand e-mail adres.
Groet, Chris
Wat zijn de start prijzen.
Dag Deepak, deze worden op korte termijn gepubliceerd. Zal ik jou voortijdig de nodige info geven? Ik hoor graag van je.
Gr Chris Hartenberg
Ik ben ook erg benieuwd.
Mooie stap Chris en team Vasco! Ben heel benieuwd en hoop dat we deze veel gaan tegenkomen in de nabije toekomst!
Graag ook de prijs
Ik ben benieuwd naar de ptijzen
Ik heb deze Kermi warmtepomp met een 300L sanitair en een 800L CV vat. Tot nu toe fantastische kwaliteit.
Daarnaast heb ik 100heatpipes. Die om beurten beide vaten opwarmen. De leverancier hier van brengte het op de markt als warm blauw.
De integratie van de heatpipes met besturing van de warmtepomp is echter een ramp. De betreffende leverancier heeft twee besturingen die niet op elkaar reageren. In de zonder als de warmtepomp over schakeld naar koelen blijf de controller van de heatpipes doodleuk het hete water door de cv vat warmtewisselaar pompen. Heeft me al een 4 MW gekost.
Als ik het huidige systeem zou kunnen upgraden naar integratie van de HP naar de Kermi PLC zou ik erg dankbaar zijn.