Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Warmtepomp plust ondanks chiptekort

In 2022 worden er bijna 100.000 warmtepompsystemen aangesloten. Dat is een groei van 37% ten opzichte van 2021. Dit komt vooral omdat er meer (hybride) warmtepompinstallaties zijn gerealiseerd in de bestaande bouw.

Dit blijkt uit cijfers die de Vereniging Warmtepompen vandaag publiceerde in het Warmtepomp Trendrapport 2023, een onderzoek van DNE Research dan vandaag is geopenbaard.

Het rapport is opgesteld in opdracht van vakbeurs Duurzaam Verwarmd, de Vereniging Warmtepompen en Techniek Nederland. De Vereniging Warmtepompen vertegenwoordigt bijna alle leveranciers van (hybride) warmtepompen in Nederland. Techniek Nederland is de brancheorganisatie van installatiebedrijven.

Bestaande bouw

De bestaande bouw begint op stoom te komen. De cijfers van de Verenging Warmtepompen laten zien dat ongeveer een derde (30.000) van de geïnstalleerde warmtepompen van dit jaar voor rekening komt van bestaande woonhuizen. De helft hiervan is all-electric, de helft hybride. Op dit moment worden er jaarlijks 431.000 cv-ketels vervangen. De warmtepomp heeft dan een aandeel van een kleine 7,5 procent in die vervangingsmarkt, een aandeel dat groeit.

De warmtepompmarkt laat na een kleine dip in 2021 weer betere groeicijfers zijn. De dip kwam met name omdat de nieuwbouwmarkt volledig was afgedekt (de HR-ketel is sinds 2018 niet meer toegestaan) en de groei in de bestaande bouw stroefjes op gang kwam. De stijging van de gasprijs en de verhoogde ISDE-subsidie hebben de vraag fors doen toenemen.

Wat weet jij van warmtepomptechniek? Test hier je kennis

Ondanks leveringsproblemen

Het aantal geïnstalleerde systemen overtreft de verwachtingen die de Vereniging Warmtepompen dit voorjaar uitsprak na het eerste kwartaal. Tegelijkertijd had de groei veel groter kunnen zijn: veel fabrikanten kampen na de lockdownperiode rondom Covid-19 structureel met een tekort aan onderdelen zoals chips.

Daardoor is het aantal beschikbare warmtepompen voor de vrije markt aanzienlijk lager dan de vraag. Zo start Remeha, marktleider in de hybride warmtepompen, pas binnenkort met het uitleveren van hybride warmtepompen die begin 2022 zijn besteld. De wachttijden kunnen daardoor nog altijd oplopen tot 12 maanden. De vereniging verwacht dat deze situatie zich in de loop van 2023 normaliseert.

De productie van warmtepompen gaat over de gehele breedte fors omhoog. Alleen al op het gebied van hybride warmtepompen worden er in Nederland komend jaar al zo’n 100.000 geproduceerd, blijkt uit deze ronde van Installatie.nl.

Utiliteit blijft fors achter

De grootste focus van overheid en branche ligt op de woningbouw. De warmtepomp-afzet in de utiliteitsbouw blijft fors achter bij de ambitie die de Vereniging Warmtepompen heeft. In 2021 werden er in totaal 2295 warmtepompsystemen geplaatst in onder meer kantoren en bedrijfspanden. Dit is 3 procent van het totale aantal geplaatste warmtepompsystemen. De fabrikantenkoepel gaat hier een actiepunt van maken.

Welke randvoorwaarden zijn nodig om in 2030 een miljoen (hybride) warmtepompen geïnstalleerd te hebben? Lees hier in het premium-deel van Installatie.nl de agenda van de warmtepompbranche. Abonnees van Installatie(.nl) kunnen inloggen met hun account.

9 reacties op “Warmtepomp plust ondanks chiptekort

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie