Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Warmtepompmonteur in zes maanden

Werkbezoek minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan IW Nederland – het opleidingsbedrijf van voor de installatiebranche, Hoofddorp, 2 november 2022

De eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ zijn uitgereikt. De opleiding is een initiatief van InstallatieWerk Nederland en wordt na de pilot uitgerold over Nederland. Installatiemonteurs (mbo niveau 2) worden in een half jaar bijgeschoold tot warmtepompmonteur, inclusief F-gassen certificering. Ook zij-instromers kunnen deelnemen.

Dit alles om in korte tijd bestaande installatiemonteurs klaar te stomen voor de grote vraag naar warmtepomp/ketel-combinaties.

In de novemberuitgave van vakblad Installatie meer over de opschaling van de markt voor hybride warmtepompen.

Installatiecapaciteit sleutelfactor bij warmtepompen

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft deze week een warmtepompweek: in Hoofddorp reikte hij de eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uit, nadat hij eerdere deze week al een warmtepompfabriek bezocht.

Onder dit artikel een video.

Cv-ketel vervanging

De monteurs in Hoofddorp zijn de eersten van duizenden monteurs die klaargestoomd moeten worden om de installatiecapaciteit voor warmtepompen te verhogen. De warmtepompmarkt is in vier jaar tijd verviervoudigd. Alleen al op het gebied van hybride warmtepompen is het doel om in 2026 net zo veel (hybride) warmtepompen te kunnen plaatsen, als dat er nu cv-ketels worden geplaatst. Dan moet de productie, maar bovenal de installatiecapaciteit van bedrijven in staat zijn om 400.000 toestellen per jaar in bedrijf te stellen: een uitdagende operatie.

Welke hybrides zijn er allemaal? Lees hier een achtergrondartikel

Normering voor cv-installatie

Als het aan de regering ligt, wordt in 2026 in een norm vastgelegd dat elke cv-ketelvervanging gepaard moet gaan met een duurzame stap, bijvoorbeeld naar een hybride of elektrische warmtepomp. Die norm wordt op dit moment opgesteld, maar moet nog door de Tweede Kamer. Minister De Jonge kondigde dit op de afgelopen VSK aan. “Daar houden we aan vast. Dat geeft duidelijkheid aan de installatiebedrijven, die weten dat ze hun monteurs richting 2026 moeten opleiden om die warmtepompen te kunnen ophangen.”

Sneller opleiden

Om sneller warmtepomp op te kunnen leiden werd vier jaar geleden al de afspraak gemaakt om 6000 monteurs versneld bij te spijkeren op verschillende locaties in het land. Deze capaciteit wordt nu uitgebreid. Het deelcertificaat is bedoeld om monteurs werktuigbouwkundige installaties van minimaal mbo niveau 2 in korte tijd op te leiden tot warmtepompmonteur. Deze opleiding maakt het mogelijk dat monteurs binnen een half jaar (420 uur) zowel op het gebied van cv-ketels (Vakmanschap CO) en warmtepomptechniek (F-gassen) in staat zijn om een hybride installatie in bedrijf te stellen. De opleiding van opleidingsbedrijf InstallatieWerk wordt uitgerold over het hele land. Ook met betrekking tot de certificering voor de Gasketelwet (per april 2023 verplicht) heeft de branche nog een achterstand weg te werken.

Opleidingsbedrijf IW Nederland (7 opleidingsbedrijven met 42 lokaties in Nederland) zegt, bij monde van voorzitter Ronald Olij, klaar te zijn voor de uitdaging die voorligt om de energietransitie mogelijk te maken. “Wij kunnen mensen snel en adequaat opleiden. Onze grootste uitdaging is het om te werken aan onze zichtbaarheid zodat we bij mensen die voor een loopbaankeuze staan in beeld komen. We hebben een sterk verhaal over baanzekerheid, loopbaanperspectieven, goede arbeidsvoorwaarden en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Daar zal het niet aan liggen.”

Samenwerking opleiders en installateurs

IW Noord-Holland, waar de minister gisteren op werkbezoek is geweest, werkt in het scholingsproject voor de installatie van warmtepompen onder andere samen met MBO opleiders als het Amsterdamse ROCvA en een aantal Noord-Hollandse installatiebedrijven. Deelnemende bedrijven, waaronder Feenstra, Breman, Eneco en Bonarius, bieden studenten opleidingsplekken aan waar ze hun kennis van de warmtepomptechnologie in de praktijk kunnen brengen.

Deelcertificaat

Het deelcertificaat is één van de manieren waarop de technieksector eraan werkt zo snel mogelijk voldoende monteurs op te leiden en bij te scholen voor het installeren van hybride warmtepompen. De installatiebranche heeft te kampen met een gigantisch tekort aan vakbekwame monteurs. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Dankzij het deelcertificaat kunnen we veel sneller opleiden. Zo kunnen zij-instromers, maar óók jongeren al binnen korte tijd in de praktijk aan de slag. Dat is hard nodig want de vraag naar hybride warmtepompen neemt explosief toe.”

Functioneel opleiden

Het functioneel opleiden neemt toe: dit betekent dat (potentiële) monteurs niet langer jaren in de schoolbanken zitten, maar gericht worden opgeleid voor een bepaalde handeling. Dit kan het monteren en inbedrijf stellen van warmtepompen zijn, maar dit kan ook licht montagewerk zijn. Hierdoor worden opleidingstrajecten aanzienlijk verkort. In het novembernummer van Installatie een achtergrondartikel over deze manier van opleiden.

In onderstaande video spreken naast de minister, opleider Maurice Rijke van InstallatieWerk en installatie-ondernemer Renzo van Heusden (Bonarius) en de gediplomeerde monteurs van installateurs Feenstra en Bonarius.

9 reacties op “Warmtepompmonteur in zes maanden

  • Ap van der Horst

    Zorg eerst dat de Co Ketel wet word voort gezet of afgeschaft, maar doe wat, als je bakker overal en nergens te laten zien

  • Mark.

    Goede ontwikkeling, immers warmtepompen hebben we nodig.
    Maar wanneer gaat de overheid nu eens de regie nemen in het klimaat en energie transitie. We “rotzooien” allemaal maar wat aan. En de infrastructuur wordt niet aangepakt. Allemaal een warmte pomp….? Of toch waterstof.

  • Piet

    Ik zie ik zie ik zie weer een ramp!!! Voor je het totaal kan ben je in de praktijk zo 5 jaar verder minimaal maar Hugo de jong aka lady Gaga deze mensen leven in een sprookje u ziet aan de trui van de deelnemers warmte service staan dus een groothandel gaat het nu doen . Hahahaha
    Mijn God ik heb voor het zelfde 3 jaar koeltechniek moeten doen en dit diploma mag ik nu door de wc spoelen samen met mijn 5 jaar opleiding en gas papieren er bij
    Kut land

    1. H

      Lekker nederlands pietje

  • Ima-Pima

    Wie wil een een weddenschap aan
    Ik geef ze maximaal 1jaar dan gaan ze wat anders doen te zwaar vroeg op slecht salaris
    Ziektewet in dit vak moet je groeien dit leer je niet even in 26 weken met een fluim certificaatje

  • Peter Veter

    Alle certificeringen zijn sowieso een farce. Oh kijk uit voor t klimaatgeleuter!
    Hier allemaal boetes etc en in achtergestelde landjes als afrika, india, zuid amerika, china en nog meer van dat soort debiele landjes, zagen ze de leiding zo door en hop daar gaat t gas.

    Kan ook geen kwaad. Al het klimaatgeleuter is om controle en belasting vangen!
    Gaat allemaal heelal in, of heeft iemand het einde van het heelal gezien?

  • Conjo

    Allemaal bullshit warmte pomp hybride warmte pomp wat gebeurd er als die onder 5 graden komt komt goed joh hugo mongool heb je nu verstand van huizen en klimaat gebonden installaties pis nicht mensen worden gek gemaakt met die hybride bullshit (greenhotenergie) leverd complete ketel die je 1 op 1 kan overnemen op je huidige ketel enige wat je nodig heb is 2 fase aansluiting warmte en heb je geen gas nix nodig meer maja bullshit bullshit bullshit

  • Barry

    Hahahahahahaaha zijn ze alweer aan de volgende wet bezig… Mag je die warmtepomp niet ook plaatsen met 2 daagse cursus…. Oh wat zeg ik nu
    .

  • Suus

    Knettergek geworden. Regel op regel, wet op wet en zelf niets voor elkaar daar in Den Haag maar een zooitje en armoede creëren in Nederland. Nederland is het ZAT en gaat naar de verdoemenis. Gaat, is al naar de kloten. Wie zei dit ook alweer eens? Een wijze man die op 6 mei door de Nederlandse regering werd “opgeruimd” door een huurling. Pim werd een gevaar voor de Nederlandse regering maar wat had die mooie wijze man een gelijk. Benieuwd wat de volgende regel en certificering wordt. Ondernemen wordt zo onmogelijk gemaakt en alle extra kosten moeten op de consument worden verhaald. Een vicieuze cirkel noemen we zoiets, begrijp je het nog Hugo. Ik zou gewoon weer terug gaan naar school. Als leraar deed je het wellicht beter…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie