Ga naar hoofdinhoud

,

Warmtewinst ventilatie voortaan in COP

Producenten van balansventilatie-toestellen gaan het rendement voortaan in een COP-getal uitdrukken. Deze nieuwe manier van communiceren werd op de VSK zichtbaar bij de toestelfabrikanten die met nieuwe introducties komen.

Update: voorlopige topscoorder is de nieuwe WTW-unit HRC-300 EcoMax van Orcon, die een COP van 21,4 heeft laten meten.

Beter vergelijken

De in Nederland beschikbare warmteterugwin-units noemen naast het thermisch rendement in procenten voortaan ook het COP-getal. Het COP geeft de mate van warmtewinst weer ten opzichte van de toegevoerde elektriciteit. De COP geeft een nauwkeuriger beeld van de werkelijkheid. Het tot nu toe gangbare rendementscijfer in procenten is gebaseerd op een NEN-norm. De meeste units halen 95%. WTW-toestellen die net 1 of 2 procent beter scoren kunnen zich nauwelijks onderscheiden. In het COP-cijfer komt een verbeterde efficiency wel tot uiting. Het verschil tussen de beste unit (19,4) en de slechtste (10,5) is zo duidelijker voor het voetlicht te brengen. Warmtewinst uitdrukken in COP komt uit de warmtepomptechniek. Daar zijn COP’s van rond de 4 gangbaar. Bij WTW-units is dat getal fors hoger doordat de warmtewinst ten opzichte van het verbruik van ventilatoren groot is. Een WTW-unit die 2 kW warmte terughaalt uit afgezogen ventilatielucht bij een verbruik van 100 Watt aan elektriciteit voor de twee ventilatoren en elektronica, bedraagt de COP 20.

Hoge COP’s

De hoogste score is voor de nieuwe WTW-unit HRC-300 EcoMax van Orcon, die in september op de markt komt. Dit toestel meet volgens de fabrikant een COP van 21,4. De Flair 300 van Brink, die nog niet leverbaar is, gaat volgens de eerste specificaties een COP van 19,4 halen. Beide toestellen danken de hoge score aan de grotere wisselaar en verbeterde ventilatoren. Ook de ComfoAir E en Q van Zehnder scoren met COP’s tussen de 16,2 en 18,6 hoog, net zoals de HRU Eco 300 (17,6) van Itho Daalderop. Uit het COP-cijfer blijkt dat kleinere units minder efficiënt zijn en een beduidend lagere COP halen. De compacte unit HRU Eco 200 van Itho Daalderop scoort een COP van 12,9, en de plafondunit WHR-918 van Zehnder is hekkensluiter met een COP van 10,5. Nog niet alle fabrikanten konden op de VSK het COP-getal noemen. Diverse nieuwkomers met WTW-units zoals Buva en Duco verwachten de units in het najaar klaar te hebben en moeten de COP nog laten meten.

In het ventilatienummer van Installatie en Sanitair (mei) een compleet overzicht van alle nieuwe balansventilatietoestellen.

Hier een vlog over de ventilatietrends van de afgelopen VSK.

6 reacties op “Warmtewinst ventilatie voortaan in COP

  • ir Henk Haveman

    Leuk verzonnen. Het is de vraag of dit het ideale getal is om WTW-units te vergelijken. Zoals de COP hierboven is geformuleerd, klopt die nl. alleen bij een buitentemp. van -10°C en een afvoerluchttemp. uit de woning van bijv. 20°C. Bij kleinere temperatuurverschillen tussen buiten en binnen daalt de COP enorm (en dan ga je WTW toch niet uit zetten, zoals een warmtepomp?).
    Het lijkt me eerlijker en beter het elektriciteitsverbruik voor de ventilator(en) te vergelijken op basis van de SFP (Specific Fan Power; eenheid [W/(m3/s)]). Het gebruik van dit getal is reeds ingeburgerd bij luchtbehandelingsapparaten.
    Henk, werkzaam als zelfstandig adviseur

  • @Henk

    het is in ieder geval beter dan hoe het was toch?

  • John

    Weer een onduidelijke rekenmethode, wat als de “terug gewonnen warmte” is opgewekt met een oliekartel?
    Ben gewoon DUIDELIJK zoals de heer Haveman al aangaf
    Gewoon jaarrendement aangeven

    John

  • Pierre brille

    Hallo, ik ben Frans, dus ik weet niet zeker of ik de juiste woorden in het Nederlands heb!

    Ik ben 200% goed met de opmerking van Haveman.

    Alles is gebaseerd op de zeer koude periode en de AUTOMATISCHE modus met een HR-sonde en / of een CO2-sonde.

    De oplossing is eenvoudig, alles wat u nodig hebt is een grotere warmtewisselaar, krachtiger EC-ventilatoren voor een lager verbruik bij lage snelheden. Dus voor een maximale behoefte van 300 m3 / h bij 100 Pa bij hoge snelheid, zullen de ventilatoren 400 m3 / h tot 200 Pa zijn. Het verbruik van 100 m3 / u (lage snelheid) zal dus minder zijn. Het is paradoxaal maar het is waar!

    Ik zou graag willen weten wat Passivhaus Institut (PHI) vindt van deze grote puinhoop!

    Vriendelijke groeten, Pierre

  • Luc

    Gaat u alstublief uw patattu bakku in ossewit

  • Pierre Brille

    Ik begrijp het niet
    Wat is “patattu bakku in ossewit”?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie