Fectum, winnaar van de WarmteWissel afgelopen maart, heeft voor het eerst haar prijswinnende oplossing geplaatst in de WarmteWissel. Het gaat om een woning van BrabantWonen. Fectum won de prijs met vacuümbuizen-zonnecollectoren, die op het dak worden geplaatst. Deze vormen ook de warmtebron van het systeem.
In de woning is een buffervat geplaatst en een slimme regel-unit. Deze unit zorgt voor de aansturing van de verschillende elementen, voor een zo hoog mogelijk rendement. In dit filmpje is te zien hoe dat eruitziet. (Tekst gaat verder onder de video)
Fectum: vacuümbuiscollectoren met warmtepomp
Het systeem van Fectum is gebaseerd op vacuümbuiscollectoren in combinatie met warmtepomptechniek. Fectum, het bedrijf achter de collector Heatbro, haalt ook energie van het dak en stopt dit een buffervat van Solesta. Dat kan in samenwerking met de hr-ketel. De warmtepomp van Nathan, ook in het consortium, zorgt ervoor dat de gasaansluiting helemaal achterwege kan blijven.
Tarnoc en Cooll
Tarnoc en Cooll waren, naast Fectum, de andere twee winnaars van de WarmteWissel. Zij zijn hard aan het werk om ook in de komende winter een proefopstelling te kunnen plaatsen. Tot nu toe liggen zij op koers. De oplossingen van de drie winnaars worden na plaatsing ook gemonitord.
Acht Brabantse corporaties
Het initiatief De WarmteWissel komt van de woningbouwverenigingen Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. De woningbouwverenigingen hebben gezamenlijk meer dan 100.000 woningen in bezit. Samen zijn ze nu nog goed voor de vervanging van 5000 gasgestookte ketels per jaar, maar de Warmtewissel moet hier verandering in brengen; de corporaties moeten namelijk in 2050 energieneutraal zijn.
Waarom is niet gekozen voor pvt? Dan wek je electriciteit op + warmte. Nu alleen warmte die je in de zomer teveel hebt en in de winter te weinig? Of hebben ze daar een oplossing voor?
Wat is de ‘rerurn on investment’? Een ‘ouderwetse’ warmteboiler was zinloos, met de 30 jaar RIV…