Ga naar hoofdinhoud

Waterbesparende technieken mogelijk bij wet geregeld

Het kabinet gaat samen met de drinkwaterbedrijven onderzoeken of waterbesparende technieken in woningen in het Bouwbesluit kunnen worden vastgelegd.

Een grote regenwateropslag onder de grond, het gebruik van hemelwater voor het doorspoelen van het toilet: het kan allemaal. Maar in het Bouwbesluit is hierover niets te vinden. De Tweede Kamer geeft het kabinet nu opdracht om te onderzoeken hoe het Bouwbesluit hierop aangepast kan worden.

Schaars drinkwater

“De motie voor slim watergebruik heeft als doel te bezien hoe slimmer omgegaan kan worden met steeds schaarser wordend drinkwater”, zegt Fahid Minhas (VVD), die de motie samen met Pieter Grinwis (CU) en Harry van der Molen (CDA) indiende.

“Ik zie kansen om een grijswatersysteem in te voeren voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Het is natuurlijk gek dat we de wc doorspoelen met kraakhelder drinkwater. Ook kan nagedacht worden over het opvangen van hemelwater in een ondergrondse waterton voor grondgebonden woningen, bijvoorbeeld om tuinen te besproeien of om een auto mee te wassen.”

Bron: Vewin

900.000 nieuwbouwwoningen

Het kabinet wil voor 2030 900.000 nieuwe woningen bouwen, maar Vewin, de koepelorganisatie voor drinkwaterbedrijven, heeft laten weten dat de drinkwatervoorziening dan in de knel raakt. “Op dit moment is geenszins verzekerd dat de drinkwaterbedrijven in deze behoefte kunnen voorzien.” Eerder al had Vewin aangegeven dat het Bouwbesluit moet worden aangepast om waterbesparende technieken in woningen te stimuleren.

Vewin is er daarom content mee dat dit onderzoek nu van start gaat, zegt een woordvoerder. “Wij zijn blij dat deze motie is aangenomen.” Het onderstreept volgens haar “de noodzaak het Bouwbesluit aan te passen en op zoek te gaan naar slimme oplossingen om water te besparen.”

Drinkwaterbesluit

Ook het Drinkwaterbesluit zou op de schop moeten, denkt Vewin. “Het Bouwbesluit gaat over de bouwtechnische aspecten van de maatregelen en het Drinkwaterbesluit over de kwaliteitsaspecten van het gebruikte water in huis.”

5 reacties op “Waterbesparende technieken mogelijk bij wet geregeld

  • Koppelman

    Je kunt naast de op geslagen water tenks ook grond water aan toe voegen met gekoppeld aan voer verwarming

  • Menig huishouden heeft het watergebruik gehalveerd met een Upfallshower upcycle douche systeem. Sinds 2012 is dit systeem op de markt.

    1. Harre Koldewijn

      Ik ben een voorstander van dit soort ontwikkelingen. Maar met goede isolatie, een warmte pomp een balansventilatie en dit grijs watersysteem wordt een woning voor een grote groep mensen onbetaalbaar.

  • Willem grooters

    Onzinnig. Eerder bij wet vastleggen dat de bevolking minimaal gehalveerd moet worden.

    1. Leon van der Elst

      U heeft helemaal gelijk.
      Alleen op korte termijn biedt dat geen oplossing.
      Onder ieder nieuwbouwhuis een 10 of 20 m3 opslagvat ingraven ( de grond gaat toch op de schop) lijkt mij een heel eenvoudige en haalbare oplossing.
      Zelf gebruik ik al jaren regenwater voor toilet,wasmachine en vaatwasser na het gefilterd te hebben.
      En sinds kort met nog een ander filter als drinkwater.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Innovatieprijs voor aansluitset hybride warmtepomp

Facelift voor populairste inbouwreservoir

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards