Ga naar hoofdinhoud

Waterinnovatieprijs uitgereikt

De Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is aan vier projecten uitgereikt. De EQA-Box kreeg een prijs voor hun waterkrachtinstallatie. Er ging een prijs naar de innovatieve zuiveringstrein GE(O)ZOND Water. De modulaire sensor van de Multiflexmeter werd bekroond, evenals de doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen van Fugro Nederland B.V.

De Waterinnovatieprijs is, net als vorig jaar, uitgereikt op de Markt- en Innovatiedag Waterschappen. Dat is de jaarlijkse samenkomst van marktpartijen en waterschappen in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

De prijs

De winnaars in de vier categorieën krijgen de mogelijkheid om een intensief versnellingstraject aan te gaan. Samen met elke winnaar wordt bekeken of zo’n traject de innovatie verder kan brengen. Als het traject wordt aangegaan, ondersteunt een innovatiemakelaar de verdere realisatie of marktintroductie van de winnaar(s). Het versnellingstraject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Topsector Water, STOWA en VPdelta.

Winnaar Waterveiligheid

In de categorie ‘Waterveiligheid’ viel de doorlatendheidssondering in de prijzen. Met steun van het Hoogwater-beschermingsprogramma hebben waterschap Aa en Maas, Fugro en Deltares een sondeertechniek toegepast waarmee om de twee centimeter de doorlaatbaarheid van de dijk in beeld wordt gebracht. Door het gebruik van deze techniek bleek voor een dijk aan de Maas dat de versterking circa 50 procent goedkoper kon. Ook scheelt het fors in transporthinder en CO2-uitstoot.

Winnaar Schoon water

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN sleepte de prijs in de categorie ‘Schoon water’ in de wacht met GE(O)ZOND Water. Bij het project wordt door het gebruik van ozon medicijnresten en andere vormen van microverontreiniging uit afvalwater gezuiverd. Dit gebeurt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof.

Winnaar Voldoende water

De Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Voldoende water’ ging naar de Multiflexmeter. De Multiflexmeter is de peilschaal van de toekomst. Door de toepassing van een standaard open source-elektronicaplatform is een koppeling met allerlei soorten sensoren mogelijk. De eerste versie is de Multiflexmeter-waterhoogte. Er wordt ook gewerkt aan versies voor het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie.

Winnaar Energie en waterschappen

Uit de vele inzendingen voor de categorie ‘Energie en waterschappen’ ging de winst naar de EQA-Box Plug & Play waterkracht van EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland. Deze innovatie is een waterkrachtinstallatie die binnen een dag te plaatsen is bij een stuw, rioolwaterzuiveringsinstallatie, gemaal, in- en uitlaatkokers en spuisluizen. Met deze modulaire waterkrachtinstallatie kan op meer dan 40.000 locaties energie worden opgewekt uit vallend water.

Publieksprijs

Om Gouda te beschermen tegen hoogwater op de Hollandse IJssel is een nieuwe techniek gebruikt bij de dijkversterking van de IJsseldijk. De dijk wordt van binnenuit versterkt door cement in de dijk te injecteren: dit is de Cutter Soilmix (CSM)-methode. Met een frees wordt de grond van de dijk vermengd met cement, waardoor panelen in de grond ontstaan en de grondeigenschappen verbeteren. Hierdoor wordt de dijk steviger en veiliger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie