Stevige hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Een trend. Niet alleen worden de buien steeds heviger, de afvoeren van hemelwater zijn tegenwoordig steeds minder vaak op de riolering aangesloten, waardoor regenwater steeds vaker in tuinen en op straat wordt geloosd.
Uneto-VNI, de brancheorganisatie voor de installatiebranche heeft een aantal tips geformuleerd om overlast te voorkomen. Installatiebedrijven kunnen woningeigenaren adviseren.
- Hou dakgoten en hemelwaterafvoeren vrij van vuil. Controleer dit periodiek, of laat dat doen door een bedrijf.
- Geef water de ruimte. Bestraat tuinen niet volledig, maar laat ruimte aan groenvoorzieningen die overtollig water in de grond kunnen doen opnemen.
- Keerkleppen in rioleringen kunnen voorkomen dat vuil rioolwater de woning instroomt. Bij zware regenbuien kan vuil water via het toilet en doucheputje omhoog komen. Controleer met regelmaat of deze keerkleppen, indien ze aanwezig zijn, wel goed werken.
- Verstopte regenpijpen komen veel voor, met overlast tot gevolg, bijvoorbeeld op platte daken. Plaats bladscheiders op dit te voorkomen. Vuil kan zich dan niet ophopen in de afvoer.
- Bij woningen met één riool voor regenwater en huishoudelijk afvalwater kan het plaatsen van een ontlastput veel problemen voorkomen. Deze voorziening zorgt ervoor dat het water dat niet via het riool wordt afgevoerd, gedoseerd kan weglopen naar de straat.
- Tip: infiltratiekratten. Bij woningen met tuinen die grotendeels zijn bestraat, loopt het water niet snel genoeg de grond in. Hierdoor kan water de woning inlopen en bestrating verzakken. Infitratiekratten kunnen als noodoverloop dienen, en grote hoeveelheden water gedoseerd wegwerken in de grond. Er zijn gemeenten die subsidie verlenen voor dergelijke kratten.
Bij ons in Schiedam hebben wij tegenwoordig gescheiden riolering, alleen gaat het grijze rioolwater niet gelijk weg.
Probleem is nu dat het hemelwater niet weg kan, en daardoor de goten en daken vollopen.
Verbindingen in de grond persen er gewoon uit .
Maar als de klep eindelijk open gaat in de vijvers zuigt hij als een tierelier.
Zorg er inderdaad voor dat je dakgoot altijd schoon is. Ik laat deze minimaal een keer per jaar reinigen, zodat deze niet kan overlopen. Daarnaast vang ik mijn hemelwater op een ton, zodat ik dit water kan gebruiken voor mijn planten.
Het is inderdaad verstandig om te kijken of water goed kan weglopen bij hevige regen. Wanneer het water in je tuin niet gemakkelijk weg kan lopen, kan dit voor overlast zorgen in huis. Ook heb ik in het verleden weleens een verstopt riool gehad door deze overlast.