Boeren in bergachtige gebieden kunnen niet zonder waterpompen. Maar die zijn duur en draaien op elektra of diesel. Het Delftse bedrijfje Aqysta bedacht daar een antwoord op. De Barsha pomp pompt eenvoudig water omhoog, zelfs naar hoger gelegen gebieden. Elektriciteit en diesel zijn hierbij niet langer nodig. Dit meldt dagblad Trouw.
Spiraalpomp
De Barsha pomp is een zogeheten spiraalpomp. De twee ronde zijkanten spelen daarbij een belangrijke rol. Deze spiraal heeft namelijk een kleine opening en lijkt op een opgerolde tuinslang. In die opening komt tijdens het ronddraaien steeds een beetje water en lucht terecht. Het water wordt verzameld, zodat het naar de akker kan. Lucht is belangrijk, want die zorgt voor de druk.
In totaal bouwt de vinding zo’n 1,6 bar aan luchtdruk op, waardoor je het water naar een ver weg gelegen akker kunt pompen. Bovendien is het mogelijk om het naar akkerland te krijgen dat op een hoogte van maximaal twintig meter ligt. Per seconde verpompt de vinding een halve liter water. De onderdelen worden in Europa gemaakt en de pompen gaan als bouwpakket naar de boeren aan de andere kant van de wereld. .
Geen extra brandstof
Het water zorgt voor de aandrijving. De pomp heeft dus geen extra, vervuilende brandstof nodig, alleen een beek of rivier waar water tussen de 0,5 en 2 meter per seconde doorheen stroomt. Wereldwijd draaien op dit moment vijftig pompen van het jonge, Delftse bedrijfje, waarvan veertig in Nepal. Naar schatting is er 250 miljoen hectare landbouwgrond geschikt voor dit soort pompen. Vorig jaar werd de startup derde in de internationale wedstrijd Empowering People Award van Siemens voor initiatieven voor ontwikkelingslanden.
Goedkoper
De aanschaf van de pomp (tweeduizend euro), is dan veel duurder dan een dieselpomp (paar honderd euro), de winst zit hem in de onderhoudskosten en het gemis van brandstof. Volgens berekeningen van de uitvinders is de Barsha pomp op termijn 70 procent goedkoper.
Patent
De spiraalpomp zelf is niet nieuw. De manier waarop het product gemaakt is, is dat wel. Normale spiraalpompen bestaan uit ronde tuinslangen die om een soort brede pijp worden gewikkeld. Daarmee kun je niet zoveel druk opbouwen. Door de ovalere vorm, kan er meer druk worden opgebouwd. De speciale vorm en fabricagemethode is door het bedrijf gepatenteerd.
Lees hier meer over de innovatie.