In het Gelderse Lochem is de bouw gestart van de installatie waarmee later dit jaar waterstof via het bestaande aardgasnet naar woningen in de wijk Berkeloord wordt getransporteerd.
Met een proefproject wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van een deel van de woningen in de wijk. De 10 woningen krijgen een cv-ketel van Remeha die geschikt is om een woning met waterstof te verwarmen. De proef heeft even op zich laten wachten. Alliander wilde al twee jaar geleden starten. Groot verschil met andere proefprojecten is dat in deze huizen ook bewoond zijn.
De overheid ziet waterstof, maar ook groen gas, als een oplossing voor woningen die om welke reden dan ook niet elektrisch of via een warmtenet verwarmd kunnen worden. In de recente aankondiging van de normering voor cv-installaties wordt de techniek ook genoemd als opvolger van aardgas in de hybride techniek, dus in samenwerking met de warmtepomp. Met een hybride uitvoering wordt in Groningen een proef uitgevoerd.
Oudere woning
Er is nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt. Dat gebeurt samen met de bewoners van 10 woningen en energiecoöperatie LochemEnergie. In de wijk Berkeloord staan veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren. De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof. Dan wordt de nieuwe cv-ketel geplaatst..
Veel leren over gasleidingen
Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander: “De pilot in Lochem heeft twee doelen. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen. We willen aantonen dat dat mogelijk is. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt die we met de energietransitie niet zomaar verloren willen laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.”
Invoedinstallatie
Om de proef met waterstof in Lochem mogelijk te maken, worden inmiddels verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn onlangs extra leidingen aangelegd om de woningen die niet mee doen met de proef van aardgas te kunnen blijven voorzien.
De woningen die meedoen aan de proef ontvangen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. Deze week is daar begonnen met de bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie. In deze zogenaamde invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt deze voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is: dit heet odoriseren. Westfalen Gassen Nederland BV bouwt en beheert de installatie. Zij zullen vanaf komend najaar ook de waterstof voor deze pilot leveren.Westfalen Gassen levert al jaren waterstof voor industriële klanten.
Tony Moes, Manager Sales en Marketing bij Westfalen Gassen Nederland BV: “In deze pilot willen we meer kennis opdoen over het odoriseren van waterstof voor het verwarmen van woningen in een praktijksituatie.” De bouw van de invoedinstallatie neemt ongeveer 4 maanden in beslag. In oktober van dit jaar wordt het waterstofnetwerk in Lochem in gebruik genomen.
De cv-ketels voor dit project worden geleverd door Remeha. Dit bedrijf is dit voorjaar gestart met de productie van de waterstofketels. Dit gebeurt in Italië bij Baxi, een zusterbedrijf van de ketelfabrikant uit Apeldoorn.
lijkt me goed idee. Ik ben benieuwd naar waterstof voor bestaande huien in Dalen.
Goede ontwikkeling
Ik wacht nog even met een hybride ketel als blijkt dat een waterstof ketel de toekomst wordt. Of kan Remeha een ketel ontwikkelen op aardgas en waterstof, net zoals o.a. Intergas een propaan en aardgas ketel heeft?
Ik ben wel benieuwd naar de veiligheid voor de bewoners. Waterstof heeft in vergelijking met aardgas een lagere ontstekingstemperatuur en ruimere explosiegrenzen.