Ga naar hoofdinhoud

, ,

Rookgasafvoer móet veiliger: 11 mei webinar

De rookgasafvoer moet veiliger, om woningeigenaren beter te beschermen tegen de gevaren van koolmonoxide. Op 11 mei kunnen installateurs en monteurs gebruik maken van een gratis online toolbox in de vorm een webinar, van 12.30-13.30. Op een interactieve manier wordt u in een uur tijd bijgespijkerd over een de veiligste wijze om een rookgasafvoer te monteren, namelijk concentrisch. Kijkers naar de uitzending kunnen live deelnemen. Aanmelden kan via deze link.

Concentrisch wordt standaard

Een concentrische rookgasafvoer wordt door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en fabrikanten naar voren geschoven als de nieuwe voorkeursoplossing. Toch sluit het merendeel van de installatiebedrijven gastoestellen nog aan met een parallelle aansluiting. Rookgasafvoer-fabrikant Ubbink verwacht dat het aandeel concentrisch de komende jaren fors gaat groeien, en organiseert daarom samen met groothandel Rensa een webinar voor installateurs. Hierin wordt de ernst van de situatie uitgelegd, de noodzaak tot verandering en worden de technische oplossingen gepresenteerd. Installateur en ervaringsdeskundige Wouter Voskuijl van De Elementen Installatietechnieken vertelt over zijn ervaringen in Amsterdam, naar eigen zeggen de hoofdstad van de foute rookgasafvoersystemen.

Programma en aanmelding: klik hier Na de uitzending komt op onze site een terugkijklink beschikbaar.

 

4 reacties op “Rookgasafvoer móet veiliger: 11 mei webinar

  • Bennie

    Wordt wel een erg commerciële bedoening ondertussen, om gek van te worden.
    Bij een goed aangelegd niet concentrisch systeem die ook eens per paar jaar goed gecontroleerd wordt is het gevaar niet aanwezig.
    Dre doden die zijn gevallen kwamen die door de afvoer of door manco`s aan de apparaten?
    Ik wil ook de creatieve oplossingen wel een zien als met concentrisch op zeer krappe ruimte moet worden gewerkt.

  • Marcel

    Ik blijf ook bij de mening dat een goed uitgevoerd parallel systeem net zo veilig kan zijn. De meeste ongelukken bij nieuw geïnstalleerde toestellen waren installatie fouten. Zo als Bennie al schreef gewoon je werk jaarlijks controleren. En niet twee jaarlijks alleen de syfon schoonmaken en een CO2 meting doen zodat je op papier je werk goed gedaan heb. Of zoals ik vorige week tegen kwam de brander lekkage censor van de wisselaar afhalen, ontkoppelen en onder in het toestel leggen.

  • Willem

    Leuk allemaal maar zullen we dan ook verplichten dat de ketel weer op een normaal bereikbare plek komt te hangen? Als je toch ziet waar sommige mensen de ketel hebben hangen…

  • Martin

    Precies, ik ben ook enigszins sceptisch over de wijze waarop dit de markt in wordt gezet. Zoals de Raad van de Veiligheid al heeft aangegeven, gaat het om een voorkeursoplossing. Niemand wordt iets verplicht en handhaving en controle zijn er niet of komen er nauwelijks.
    Inzetten op bewustwording bij installateurs op een correcte montage van rga lijkt mij zeker wenselijk. Maar of het ‘pushen’ richting concentrisch het gewenste effect zal hebben betwijfel ik. Nu met de transitie naar duurzame energieoplossingen, komt gas meer en meer onderdruk te staan en zie ik dit dan ook meer als een ‘charmeoffensief’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie