Werkt het stelsel van CO-certificering zoals het bedoeld is? De wetgeving gaat dit najaar door de branche en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geëvalueerd worden.
Om de ervaringen en meningen van zo veel mogelijk installatiebedrijven, zowel aanhakers als afhakers, te horen, is er door een onafhankelijk onderzoeksbureau een enquête opgesteld.
Het onafhankelijke onderzoeksbureau KWINK groep verspreidt onder meer via Installatie.nl een enquête onder installatiebedrijven. Het bureau wil niet alleen de ervaringen horen van bedrijven die CO-gecertificeerd zijn, maar ook van bedrijven die mogelijk gestopt zijn met uitvoeren van werkzaamheden aan cv-ketels. Ook bedrijven die nog in de certificeringsprocedure zitten mogen reageren.
De vragenlijst van het onderzoek vind je hier.
Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 5-10 minuten.
Al bijna 10 jaar op agenda
Het is dit najaar vier jaar geleden dat de zogeheten Gasketelwet in het Bouwbesluit werd verankerd, na aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit 2015. Het heeft nog tot juli 2023 geduurd voordat de CO-certificering wettelijk verplicht werd voor installatiebedrijven en haar monteurs. Bedrijven en installatietechnici die werkzaamheden uitvoeren aan cv-ketels (installatie en onderhoud) moeten sinds 1 april vorig jaar het CO-vrij logo voeren. Ook huiseigenaren die ongecertificeerde bedrijven inschakelen zijn volgende de letter van de wet strafbaar. Monteurs hebben hun Vakmanschap CO moeten halen, en ook bedrijven hebben hun processen moeten laten certificeren.
Evaluatiemoment
Het evaluatiemoment is bij de inwerkingtreding van de wet al vastgesteld. Het stelsel van CO-certificering is ingrijpend, en daardoor ook omstreden: vanuit de branche is zowel steun als kritiek voor het stelsel; de procedures en de kosten vallen met name de kleine installatiebedrijven en zelfstandigen relatief zwaar. Branchevereniging Techniek Nederland, vertegenwoordiger van installatiebedrijven, gaat het geplande evaluatiemoment van de wetgeving aangrijpen om verbeteringen op tafel te krijgen, zo hebben ze al laten weten aan Installatie.nl.
Op zich is het feit dat de Gasketelwet er is prima, maar eigenlijk 20+ jaren te laat. Het probleem zit’ m vooral in de handhaving. Wij zijn al vanaf eind 2019 bezig met dit traject en dan bedoel ik trainen en examineren, dat deel is redelijk voor elkaar als ik kijk hoe het geregeld is i.s.m. Vakmanschap CO. Maar vanaf het begin heb ik al aangegeven dat je de handhaving niet bij de Gemeenten kan leggen, daar ontbreekt kennis en tijd. De handhaving had je al voor 95 % kunnen regelen door op te leggen aan Verzekeringsmij. om in de voorwaarden op te nemen dat alleen erkende monteurs en bedrijven aan gastoestellen mogen werken. Verder kan een instituut als SCIOS de steekproeven uitvoeren met een systeem wat we ook allemaal kennen, nl. je APK keuring, i.p.v. een kenteken gebruik je dan de postcode met huisnr.
Prima dat monteurs worden geschoold, ook een opfris training voor gediplomeerde ervaren monteurs is goed. Echter de bedrijfscertificering met alle rompslomp is alleen maar geld trekkerij en veel ergernis voor de installateurs. Ik heb netjes mijn monteurs certificaat gehaald, en daar blijft het bij.
Volledig mee eens
Zolang er cv ketels gekocht kunnen worden door particulieren bij diverse winkels gaat dit niet werken
Certificeren is prima maar er zouden alleen maar mensen met een vooropleiding gecertificeerd moeten en mogen worden, ik kom legio van mensen tegen die geen gedegen vooropleiding hebben of specialisatie. Je kan het geluk wel hebben dat je de certificering haalt door er een zeer korte cursus aan vooraf te doen maar dat ik geen kennis maar een aap een kunstje leren. Ik zie legio zeer goede en bekwame monteurs die niet aan deze certificering mee willen werken om dat er geen instap grens is minimaal 1e monteur bvb, je mag toch ook geen apk keuringen doen met een zwemdiploma.
Ik denk dat we onder aan de ladder moeten beginnen eerst een vakdiploma dan certificeren en de bedrijfscertificering afschaffen deze is opgezet om geld te genereren verder niets, een voorbeeld is Co-Keur zij zouden zelf mensen in dienst kunnen nemen om te handhaven uiteindelijk zien zij ook iedere rapportage..
Conclusie, we hebben nog veel te doen om kwaliteit te waarborgen, maar voorlopig draait het meer om het geld.
Het is op zich goed dat monteurs hier voor opgeleid worden, maar een particulier of klusbedrijf kunnen nog gewoon cv-ketels kopen en dit kan natuurlijk niet.
Hebben meestal weinig kennis laat staan het afstellen van een gasverbrandings toestel en zijn dus vaak veel goedkoper dan een CO gecertificeerd vakbedrijf met gecertificeerde monteurs dit is vragen om problemen. Dus laat de instanties die dit in het leven hebben geroepen hier nog eens goed over nadenken totaal geen controle hierop.
Stop z.s.m. met deze “gasketelwet” het geeft alleen maar papieren rompslomp. Je kan een vakdiploma waar jarenlang voor geleerd is nooit vervangen voor een cursus van 1 dag.
Vele vakmensen haken nu af, deze stoppen met CV onderhoud en gaan iets anders doen. Er is al zo een tekort aan vakmensen, nu jaag je kleine installateurs op hoge kosten. Geef goed beugeladvies, en laat de rust terugkeren in de branche.
De gasketelwet is in het leven geroepen omdat er een handvol doden en ziektegevallen waren geconstateerd. En dat lag niet aan de kwaliteit van de installateurs.
Dat probleem had toen ook opgelost kunnen worden door bij nieuwe cv ketels een apparaatje in te bouwen die bij het signaleren van CO de stroomtoevoer onderbreekt. En bij onderhoud de verplichting om een soortgelijk apparaat in te bouwen.
Jammer, nu zitten alle installateurs met een enorme administratieve rompslomp opgescheept. En het duwt eigenaren richting beunhazen. Zijn er al ongelukken mee voorkomen?
Vroeger was lang niet alles beter, maar de kwaliteit van het geleverde werk werd destijds bewaakt door de energiebedrijven, en dat werkte prima.
Wanneer een huis werd verkocht werd de gasaansluiting direct afgesloten door het gasbedrijf.
De nieuwe bewoner kon dan weer gas aanvragen. vervolgens kwam de gas inspecteur dan langs om de installatie te beoordelen.
Wanneer de gasleiding gasdicht was, de juiste materialen waren toegepast en de toestellen juist waren aangesloten, etc. kreeg de woning (weer) een gasaansluiting. Zo slecht was dit nog niet.
Iedere installateur had ook zijn erkenningen gas en water.
Nu iedereen overal een cv- ketel kan kopen en plaatsen blijft handhaving een lastige zaak.
Vreemd blijft dat een CO melder nog steeds niet verplicht is, terwijl deze wetgeving speciaal is opgetuigd om ongelukken door koolmonoxide veroorzaakt te voorkomen.
Ook het laten uitvoeren van onderhoud aan een ketel is wettelijk niet goed geregeld, behalve dan dat de fabrikant in de voorwaarden stelt dat de ketel periodiek onderhoud nodig heeft.
Aan ketels tot 100kW mag alleen gewerkt worden door gecertificeerde monteurs, aan ketels groter dan 100 kW, weleens waar vallend onder SCIOS keur, mag worden gesleuteld door leken. Dit is niet geregeld.
Dan nog maar niet gesproken over de uitvoerbaarheid van deze nieuwe wetgeving….
Er is nog heel veel te evalueren.