Ga naar hoofdinhoud

, ,

‘Bedrijven snel van Gronings gas af’

Grote bedrijven in Nederland zijn per brief geïnformeerd dat ze op korte termijn moeten stoppen met het gebruik van aardgas uit Groningen. In de brief (.pdf) wordt 2022 genoemd, het jaar waarin de grote bedrijven uiterlijk van het Groningse gas af moeten zijn.

De brief komt van de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes. “Voor mij is hierbij het uitgangspunt dat deze uitfasering onontkoombaar is”, schrijft Wiebes. “Maar dat de wijze waarop dit het beste vormgegeven kan worden per bedrijf kan verschillen.”

Twee opties

Er bestaan volgens de minister voor de bedrijven twee opties. Verduurzaming van de energievoorziening of het overstappen op een ander soort gas dan het Groningengas.

In Groningen wordt zogenoemd laagcalorisch gas gewonnen. Uit kleinere Nederlandse gasvelden en uit buitenlandse gasvelden komt vrijwel altijd hoogcalorisch gas. Het is mogelijk om dit hoogcalorische gas te gebruiken, maar daarvoor moet het eerst worden gemengd met stikstof.

De wens om snel minder gas uit Groningen te winnen, stond al in het regeerakkoord. Maar “de recente aardbeving onderstreept deze ambitie nogmaals”, aldus de brief aan de grote industriële bedrijven.

Intimiderend

De brancheorganisatie van energie-intensieve bedrijven, VEMW, zegt in een reactie tegen de NOS dat de brief intimiderend overkomt. Ook vindt directeur Hans Grünfeld dat het kabinet te snel bij het bedrijfsleven aanklopt.

“De verantwoordelijkheid voor het verlagen van de hoeveelheid Groningengas wordt nu voor een belangrijk deel bij het bedrijfsleven neergelegd. Terwijl er bij het verminderen van de export waarschijnlijk veel meer te realiseren valt”, aldus Grünfeld.

Duidelijk is ook dat het geld kost als bedrijven moeten overstappen op het andere gas of versneld duurzaam moeten worden. Veel bedrijven zullen zich afvragen wie deze rekening zal betalen.

In gesprek

In totaal zullen in verschillende fases 200 grote Nederlandse bedrijven de brief ontvangen. Ook zal het ministerie in overleg treden met de bedrijven. “Mijn ministerie zal op korte termijn contact met u opnemen om hierover in gesprek te gaan”, staat in de brief. “Ik vertrouw op uw constructieve houding om te komen tot gezamenlijke afspraken over de stappen die u kunt zetten om uw gebruik van Groningengas op korte termijn uit te faseren.”

De veertig bedrijven in Nederland die het meeste Groningengas gebruiken, nemen samen drie miljard kuub gas af. Dat is ongeveer gelijk aan het verbruik van twee miljoen huishoudens.

Code Rood

Zowel TNO als de Gasunie hebben vorige week de Tweede Kamer geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden die er zijn om het laagcalorische gas uit Groningen af te bouwen.

Na de beving bij het Groningse Zeerijp is het volgens het Staatstoezicht op de Mijnen Code Rood. Dat betekent dat de gaswinning wat de toezichthouder betreft snel flink naar beneden moet.

Binnenkort komt het SODM met een advies hoeveel dat moet zijn. Daarna neemt de minister van Economische Zaken een besluit.

4 reacties op “‘Bedrijven snel van Gronings gas af’

  • ik lees dat het buitenlandse H-gas gemengd moet worden met 14% stikstof om er weer LL-gas van te maken, dit is helemaal niet nodig, de brander afregelen volstaat , en bij sommige dient er een kleinere doorlaatopening geplaatst te worden. een definitieve oplossing en veel goedkoper dan het op grote schaal bijmengen van stikstof voor jarenlang nog..
    De uitvoering hiervan dient wel door de vakman te gebeuren.
    ook bij ons, in Belgie dienen alle branders in de regio antwerpen , brussel opnieuw afgesteld te worden.

  • Sjaak

    geachte redactie

    Patrick heeft gelijk, de overheid heeft het alleen maar over Gronings gas. veel grote bedrijven stoken al op H-gas, een makkie voor onze ministers
    maak haast met het omzetten van H naar N gas en geef de Groningers een echte schade vergoeding er is genoeg verdient aan dat gas.
    vrijwel alle nieuwe cv-ketels kunne werken op H gas, we moeten alleen de branders van fornuizen nog aanpassen, en dat is eerder ook al gedaan met de ombouw van stadsgas naar aardgas

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie