De belangrijkste reacties van branchevertegenwoordiger en belangenbehartigers op de Miljoenennota. De beperkte aandacht van het demissionaire kabinet voor het grote tekort aan betaalbare woningen leidt tot teleurstelling. En de verhuurdersheffing staat onder druk. Een overzicht van de reacties.
Installateurs: steun voor verduurzaming
Techniek Nederland is content met de focus van het kabinet op de verduurzaming van de bestaande woningen in Nederland. Met een isolatieprogramma en extra geld voor de hybride warmtepomp. Zorgen zijn er over het grote tekort aan technici.
Lees hier de volledige reactie
Bouwers: eigen huis bereikbaar maken
Er zijn ongeveer 300.000 woningen tekort in ons land en het kabinet wil 900.000 woningen bouwen tot 2030. Hoewel het goed is dat de woningbouw gestimuleerd wordt zijn de vandaag gepresenteerde maatregelen niet toereikend om de woningbouw op het benodigde niveau te krijgen, zegt Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen. De (woning)bouw kan brede steun tegemoet zien door het naar voren halen en versnellen van werk, de honorering van extra projecten van bouwende woningbouwcorporaties, afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters en de voorbereiding van een garantiefonds voor de woningbouw.
Bouwend Nederland is over het algemeen tevreden over de plannen. Wel pleiten de bouwers voor een verdere verlaging van de verhuurdersheffing, verruiming van de starterslening, meer geld voor lokale infrastructuur en een oplossing voor het stikstofprobleem. “De verdere verlaging van de verhuurdersheffing is nodig om woningbouwcorporaties in staat te stellen op volle kracht bij te dragen aan de bouw van huizen voor al die mensen die nu op wachtlijsten staan. Om dezelfde reden ben ik ook voor het uitbreiden van startersleningen. Een eigen huis is dan sneller bereikbaar.”
Lees hier de volledige reactie
Woningeigenaren: betaalbaarheid
Vereniging Eigen Huis is blij met het Nationaal Isolatie Programma en de miljoenen voor hybride warmtepompen. Maar de belangenbehartiger van woningeigenaren heeft wel zorgen over de betaalbaarheid van de energienota op korte, maar ook op lange termijn. Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet de betaalbaarheid van de energienota nu en in de toekomst garandeert. “Daarvoor is regie nodig op de optelsom van verbruikskosten en belastingen. Dit ontbreekt nu volledig. Door de sterke stijging van de tarieven en de hogere gasbelasting zullen veel huishoudens de komende jaren honderden euro’s meer kwijt zijn.”
Lees hier de volledige reactie
Corporaties: stop met verhuurdersheffing
De koepel van woningbouwcorporaties Aedes had meer daadkracht verwacht, zegt ze in een reactie. Het miljard, in tien tranches van 100 miljoen per jaar is niet voldoende. “Er moeten snel meer en vooral betaalbare woningen komen. De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit en ook de huursector kampt met torenhoge huren.” Aedes wil ook af van de verhuurdersheffing
Lees hier de volledige reactie.
Ontwikkelaars: formatie belemmert woningbouw
Ook de ontwikkelaars willen dat het kabinet de 1 miljard euro sneller beschikbaar stelt. “Zodat meer nieuwe bouwplannen gerealiseerd kunnen worden. Door de termijn van 10 jaar wordt het noodzakelijke omvangrijke bouwprogramma feitelijk doorgeschoven naar een nieuw kabinet. NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter “Ook is het goed dat corporaties door een ruime korting op de verhuurheffing meer financiële ruimte krijgen zodat zij de nieuwbouw kunnen verhogen naar 25.000 sociale huurwoningen per jaar.” NEPROM vindt dat de woningbouw lijdt onder de voortspelende formatie.
Lees hier de volledige reactie
Huurders: er is een wooncrisis
De Woonbond, belangenbehartiger van huurders, vindt de plannen in de Rijksbegroting voor de huursector onvoldoende. De belangenbehartiger wil helemaal af van de verhuurdersheffing: Woonbonddirecteur Zeno Winkels: “Er is een wooncrisis en toch wordt er door de verhuurderheffing weer 1,5 miljard opgehaald bij sociale huurders. Uit recent onderzoek van drie ministeries blijkt dat corporaties door de hoge belastingdruk afsteven op een tekort van 31 miljard in 2035. Toch gaat het kabinet door op de doodlopende weg van het belasten van sociale huur. Er moeten veel sociale huurwoningen worden bijgebouwd en daar wordt opnieuw niet op ingezet. De grootste erfenis van dit kabinet is dan ook een enorme woningnood en torenhoge huurprijzen. De begroting schiet hier in dan ook ernstig tekort.”
Lees hier de volledige reactie
Verwarmingsbranche: blij met extra geld hybride warmtepomp
De verwarmingsbranche is blij met de kabinetsplannen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Het demissionaire kabinet maakt de komende jaren 800 miljoen euro extra vrij voor de warmtetransitie. Hiervan is 288 miljoen euro beschikbaar voor het plaatsen van (hybride) warmtepompen in gebouwen die moeilijk aardgasvrij te maken zijn. Henk Sijbring, voorzitter van De Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI): “Het is goed om te zien dat steeds meer partijen overtuigd zijn van de voordelen van de hybride route. De hybride route is niet alleen belangrijk voor de verduurzaming van Nederland, maar ook voor de Nederlandse economie. De koning benoemde in zijn troonrede expliciet de exportkansen van technologische innovaties van de energietransitie. De hybride warmtepomp is daar een goed voorbeeld van. De verwarmingsbranche zet de komende jaren alles op alles om hier een hoogwaardige bijdrage aan te leveren.”