Ga naar hoofdinhoud

,

Zelftest voor lagetemperatuurverwarming

Milieu Centraal heeft een online zelftest ontwikkeld, waarin huishoudens kunnen checken of hun huis geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. Zo kun je controleren of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Dit kan door de temperatuur van je hr-ketel twee weken lang in te stellen op maximaal 50 graden. Na afloop van de test vul je een online tool in en krijg je advies over de overstap naar verwarmen op lage temperatuur. Krijg je het huis nog niet lekker warm met 50 graden? Dan krijg je advies hoe je je huis geschikt kunt maken.

Om aan de test mee te kunnen doen, heb je een hr-ketel nodig. Vr-ketels zijn niet geschikt om te verwarmen op lage temperaturen. Ook als je stadsverwarming hebt kun je de test niet doen, omdat je niet de temperatuur kan aanpassen die je huis binnenkomt.

Aanmelden voor de test kan via de website van Milieu Centraal. Daar wordt ook uitgelegd hoe je je hr-ketel instelt.

Verwarmen op lage temperatuur

De overheid wil dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. Daarom stappen steeds meer Nederlanders over naar andere manieren van verwarmen. Bijvoorbeeld met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Deze technieken werken met een lagere temperatuur van het verwarmingswater dan de huidige cv-ketels. In plaats van 70 of 80 graden, verwarmen zij het water tot hooguit 50 graden.

Om je huis met die lage temperatuur goed warm te krijgen, moeten er twee dingen in orde zijn. Ten eerste moet het huis goed genoeg geïsoleerd zijn. Daarnaast moet het afgiftesysteem voldoende warmte kunnen afgeven. Vloer- en wandverwarming zijn gemaakt voor lagetemperatuurverwarming, maar sommige radiatoren en convectoren kunnen ook geschikt zijn. Of kunnen geschikt gemaakt worden.

Belangrijk is wel dat alleen de temperatuur van je hr-ketel wordt ingesteld. Niet van het tapwater, dit moet altijd 60 graden of warmer zijn, om legionellabesmetting te voorkomen.

5 reacties op “Zelftest voor lagetemperatuurverwarming

  • CN

    Eerlijk gezegd is dit een beetje jammer. veel mensen zullen uit deze test concluderen dat de woning niet geschikt is omdat het opwarmen sochtends ineens langer duurt. Echter, de rest van de dag zal de woning waarschijnlijk goed op temperatuur blijven. een hybride warmtepomp (naast de bestaande ketel) kan bijspringen om desgewenst de opwarm piek te leveren. Daarbij komt dat er veel ontwikkelingen gaande zijn met warmtepompen die een hogere aanvoer temperatuur kunnen leveren. wel met een wat lagere cop, maar dat voor slechts die uurtjes per jaar dat de hogere temp nodig is. kortom, deze test is te kort door de bocht, woningen die wel geschikt zijn vallen buiten de boot.

    1. Erwin

      Ze hadden er bij moeten zetten dat je in de nacht de thermostaat niet moet verlagen maar continu de zelfde temperatuur aan moet houden, dan stook je ook nog eens zuiniger..

      1. Lewis Fisher

        Oef, nachtverlaging uitschakelen. Hier zijn de meningen over verdeeld.

        1. g van dijk

          onze buren hebben geen nacht verlaging maar nacht verhoging
          als het tap water verwarmt moet worden gebuurt dat in de nacht tot 6 uur in de ochtend en je weet dan niet wat je [hoort] of zijn dat trillingen en lage frequenties oor doppen werken dan niet in ieder geval wie kan mij dit uitleggen groet!

        2. Rick

          Je kunt de aanwarmtijd op een half uur zetten, dan kun je de nachtverlaging (15 graden) houden en is het toch op tijd warm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie