Wat kun je als installatiebedrijf nu met het Klimaatakkoord? Zeven geboden waar je morgen mee kunt beginnen.
Niet in paniek raken
‘Trek uw cv-ketel niet van de muur’, was de oproep van Diederik Samsom voor de nationale televisie. Geen paniek, het land mag gewoon met uw ketel blijven stoken. Ondanks alle verhalen over de ban op cv-ketels, blijft het leeuwendeel van de bestaande bouw in Nederland nog wel een ketelleven aan het HR-toestel verbonden. Het mag hybride, het mag all-electric, maar even afwachten mag ook. Breng nuance, in plaats van paniek; het maakt je geen ouderwets fossiel.
Ruik wel de kansen
Hoewel de verplichte rendement-eis op cv-installaties van tafel is geveegd, is het ook onverstandig om maar ongebreideld keteltjes te blijven stampen; voor de klant, en voor de continuïteit. Op korte termijn gaan bijvoorbeeld al honderdduizenden huurwoningen over op duurzame installaties. De warmtenetten komen er aan. Nieuwbouw gaat 100 % all-electric. Er zullen veel particulieren zijn, die aankloppen voor het duurzame alternatief. Geen advies geven over het duurzame alternatief, is geen optie. Dan sta je op lange termijn buitenspel.
Investeer in kennis
Nog geen kennis van warmtepompen? Dat is een keuze, maar niet slim. De opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond, maar je moet er wel snel bij zijn, want de lokalen puilen uit. Durf ook eens isolatie te adviseren in plaats van dure techniek.
Volg de techniek
Veel mensen baseren hun opvattingen over techniek nog op basis van gepasseerde stations. Het geluid van warmtepompen is zo’n voorbeeld van een ‘running-gag’. Huil niet met de wolven mee, maar ga zélf luisteren. Ook met klanten. Ga eens kijken bij de proeftuinen met waterstof, neem actuele rendementen over toestellen op, ga factchecken, voer gesprekken met de pioniers in warmtepompland. Ga bij collega’s buurten.
Ga grondig communiceren
De energietransitie gaat maar 10% over techniek, regelgeving en bestuur, en 90% over mensen. Het zijn woorden van Diederik Samsom. Zonder steun van gebruikers en woningeigenaren is elke maatregel gedoemd te mislukken. De installateur staat misschien wel het meest dicht bij die eindgebruiker. Het goed Jip & Janneke uitleggen van wat maatregelen betekenen; het is niet het meest sterke punt van de hardwerkende installateur. Maar wie hier wél aandacht aan geeft, zit op de eerste rij.
Maak keuzes voor partners
Er komt als installateur zo veel op je af, dat je keuzes moet maken. In technieken, in leveranciers, in ketenpartners, maar ook in klanten. Maak die keuzes, en blijf zo dicht mogelijk bij de eigen visie. Maak die keuzes op basis van techniek, maar ook op basis van dienstverlening. Zo kan een leverancier ontzorgen op het gebied van certificeringen en opleiding, in bedrijf stellen etc. Wie staat er voor je bedrijf klaar bij problemen? Er komt in 2021 een (nog vrijwillige) norm voor de maximale warmtevraag van een woning. Een samenwerking met een aannemer/isolatiebedrijf kan bijvoorbeeld hout snijden, voor een leuke winwin-situatie. Een cashback op de investering in de warmtepomp bij investering in isolatie bijvoorbeeld.
Aanpappen met de gemeente
Gemeentes worden sturend in de wijkgerichte aanpak. Die regierol betekent dat elke gemeente binnen nu en drie jaar een plan moet leveren, hoe in de toekomst wijken moeten worden voorzien van warmte. Dat kan door het aanleggen van een warmtenet, dat kan door ze van het gas af te koppelen, of dat kan door te gaan experimenteren met schoon gas. Het kan dus zeker geen kwaad, om met uw expertise eens op de koffie te gaan bij de wethouder. De échte slimme ondernemer heeft dat allang gedaan.