Het nieuwe ziekenhuis van Rijnstate in Elst gaat als eerste waterstof als energiedrager gebruiken. Een elektrolyser op het terrein produceert waterstof. Deze techniek slaat de waterstof op en transformeert het, wanneer nodig, via een brandstofcel-unit in stroom voor gebruik in het ziekenhuis. Met deze waterstofinstallatie ontlast Rijnstate het reguliere stroomnet. Hiermee bespaart ze maar liefst twee miljoen kilogram CO2 en 42.000 m³ aardgas ten opzichte van de oude situatie.
Het nieuwe poliklinische centrum wekt alleen maar duurzaam energie op en is volledig gasloos. De primaire energiedrager zijn de ruim 1300 pv-panelen op het dak.
Waterstof
Op het moment dat deze te weinig energie leveren, of bij uitval van de panelen, wordt via een slim energiemanagementsysteem de waterstofinstallatie ‘aan het werk gezet’. Aanvankelijk wilde de opdrachtgever waterstof alleen opslaan, maar dat vond energie-adviesbureau HYmatters te beperkt. Op haar advies is de inzet van waterstof verbreed tot productie van waterstof en geïntegreerd in de energievoorziening.
Hoe de installatie eruit ziet, lees je in dit premium-artikel op Installatie.nl