Ga naar hoofdinhoud

‘Zonnepanelen zonder btw-gedoe’

Het kabinet wil dat de aanschaf en installatie van zonnepanelen voortaan vrijgesteld wordt van btw. Zonnepaneeleigenaren kunnen hun btw nu ook al terugkrijgen van de belastingdienst, maar dat is een heel gedoe.

De levering en de installatie van zonnepanelen wordt op dit moment belast met 21% btw. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze btw geheel of gedeeltelijk terugvragen door zich te registreren en aangifte te doen voor de btw.

In de praktijk levert dit voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst een aanzienlijke administratieve last op. Het gaat om grote aantallen particuliere zonnepaneelhouders, die niet goed thuis zijn in de btw-regelgeving en de btw-teruggaaf ervaren als een subsidie.

De toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen leidt tot lastenverlichting voor particuliere zonnepaneelhouders en uitvoeringsverlichting voor de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling

Voor de stroomleveringen aan het energiebedrijf kan in de meeste gevallen gebruik worden gemaakt van de kleineondernemersregeling (KOR) zonder aanmeldverplichting door de recent geïntroduceerde registratiedrempel voor ondernemers met een maximale jaaromzet van 1.800 euro.

Voor de meeste particuliere zonnepaneelhouders zal het introduceren van een btw-nultarief op de aanschaf en de installatie van zonnepanelen in samenhang met de genoemde registratiedrempel ertoe leiden dat zij geen btw-druk of -verplichtingen hebben, waardoor hun administratieve lasten wegvallen.

Overleg in Europa

De nieuwe regel moet gelden vanaf 1 januari 2023. Belanghebbenden kunnen tot en met 20 mei reageren op het voorstel. Staatssecretaris Marnix van Rij zei vorige maand al dat het kabinet hiermee bezig was, maar nog moest wachten op het overleg met andere Europese lidstaten.

4 reacties op “‘Zonnepanelen zonder btw-gedoe’

  • Je kan je afvragen of dit wel voordelen voor de consumenten gaat geven. Bruto prijzen worden dan netto doorberekend en de 21% zal niet in mindering worden gebracht door de meerderheid van de installatie bedrijven.

  • Jop

    @nipius, als de markt z’n werk doet zullen de prijzen gewoon gaan zakken. Als er zo extreem op wordt verdiend komt er meer aanbod, dus meer concurrentie, vervolgens lagere prijzen. Daarnaast zijn zonnepanelen niet meer rendabel door de aflopende salderingsregeling. Daardoor zal de vraag ook afnemen. De vraag-aanbod theorie zal dan ook zorgen voor lagere prijzen.

    1. Paul Zee

      Men moet zich niet blindstaren op het salderen. Met zonnepanelen koopt men de komende 25 jaar na aanschaf tijdens de daguren minder energie in en men kan gewoon terugleveren aan het net tegen een kleine vergoeding.

      Zonnepanelen blijven hierdoor (op lange termijn) ook rendabel, zonder zonnepanelen ben je dief van eigen portononee, ook zonder salderen, ondanks dat de terugverdientijd mogelijk langer is.

    2. Marinus

      Leuk, dat btw vrij op de panelen. Maar hoe zit het met de omvormer, montagebeugels en ander installatiemateriaal? Wordt dat ook btw vrij, of kan de consument die btw terugvorderen, net zoals nu? In het laatste geval krijgt de belastingdienst het echt niet rustiger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie