“Eén bedrijf voor zowel de luchtbehandeling als de warmtepomp. Veel klanten zien de meerwaarde daarvan”, zegt Maarten Ouwehand, business unit manager verwarming bij WOLF. WOLF levert niet alleen beide systemen, maar integreert ze ook in één regeling tot een mini-gebouwbeheersysteem. Daarnaast zet WOLF volop in op ontwikkeling van grotere vermogens op basis van propaan.
WOLF is actief in zowel de woningmarkt als in de utiliteit, met luchtbehandelingskasten c.q. ventilatie-units en warmtepompen voor verwarming en koeling. De nieuwste ontwikkelingen leiden ertoe dat de markten steeds dichter naar elkaar toe kruipen, geeft Ouwehand aan. Dat geldt zeker voor de grotere woningen en de kleine utiliteit. “Ook in de utiliteitsbouw krijg je bij nieuwbouw geen gasaansluiting meer en gaan we dus naar all-electric. En bij renovatie van utiliteitsbouw is de warmtepomp eveneens in beeld; vastgoed moet nu eenmaal worden verduurzaamd.”
“Omdat duurzaamheid voor WOLF een heel belangrijk uitgangspunt is, is propaan als koudemiddel bij ons al heel lang leidend. Daar liepen we vijf à zes jaar geleden mee voorop. Inmiddels doen andere leveranciers dat ook en wordt gebruik van natuurlijk koudemiddel straks verplicht. Maar met het koudemiddel propaan zijn ook grotere vermogens in warmtepompen mogelijk. Daarmee willen we nu excelleren en een voorsprong opbouwen. Volgend jaar komen we met een warmtepomp met een nog groter vermogen. Die zit nu in de testfase. Deze ontwikkeling is ook voor utiliteit interessant. Daar wordt vaak gewerkt met cascadeopstellingen. Voorheen waren dat cv-ketels, maar het kan ook met warmtepompen. Je wil daarbij niet heel veel kleine warmtepompen achter elkaar plaatsen. Dat kost veel geld en elke installatie vergt onderhoud. We plaatsen daarom tot vijf warmtepompen in een cascadeopstelling. Als je dat doet met warmtepompen met groot vermogen, creëer je heel veel mogelijkheden.”
Pluspunt voor gebruiker en installateur
De integratie van warmtepompen en luchtbehandeling/ventilatie is volgens Ouwehand een belangrijk pluspunt van WOLF. “Wij leveren daarmee alles voor een goed en gezond en behaaglijk binnenmilieu.” Dat is voor de eindgebruiker vooral interessant vanwege de integratie van systemen. Zowel de bediening is geïntegreerd als het aflezen en instellen via webmodules. Dat geldt in de woningbouw voor de ventilatie met WTW in combinatie met een warmtepomp voor verwarming en koeling, maar ook voor de grote luchtbehandelingskasten en warmtepompen in cascade-opstelling voor de utiliteitsbouw. “En voor de grotere woningen en de kleinere utiliteitsbouw hebben we recent de CSL-800 ontwikkeld. Dit is het nieuwste product binnen de compacte ventilatie-units van WOLF, speciaal voor volumestromen tot 800 m³/u.” Het biedt flexibele installatiemogelijkheden voor verschillende situaties als staande uitvoering, wandmontage of plafondmontage.
Ook voor de installateur is de integratie van de systemen een pluspunt. Omdat WOLF totaalleverancier is, zijn discussies over wie wat levert, niet aan de orde. Daarbij kiest WOLF richting de installateur voor een flexibele opstelling. “We denken mee met de installateur, ook als het gaat om inbedrijfstelling en service en onderhoud. We bepalen samen met de installateur wat hij doet en wat wij als WOLF voor onze rekening nemen. Waar het om gaat, is een goed eindresultaat voor de gebruiker.”
Slimme aansturing
Naast de overgang naar het milieuvriendelijker koudemiddel propaan ziet Ouwehand dat er steeds meer vraag komt naar slimme aansturing van warmtepompen. “Als omvormers van pv-panelen door netcongestie uitschakelen als er volop zon is en je ’s avonds moet betalen voor het afnemen van elektriciteit, dan ga je zoeken naar andere oplossingen. Dat kan bijvoorbeeld met accu’s en andere vormen van opslag. Ook wil je je eigen elektriciteitsverbruik afstemmen op momenten van opwekking. Netcongestie vraagt daarnaast om het voorkomen van piekspanningen. Voor de warmtepomp betekent dat dat die onderdeel wordt van een compleet systeem. Die moet dan bijvoorbeeld een warmtebuffer kunnen opbouwen op het moment dat de zon schijnt. Onze warmtepompen zijn geschikt om te functioneren in een dergelijk smart grid en een slimmere aansturing zit al ingebakken.”
Een andere ontwikkeling bij WOLF is dat het bedrijf op dit moment kritisch kijkt naar andere aspecten van duurzaamheid van warmtepompen en luchtbehandelingskasten. “Het gaat bij duurzaamheid niet alleen om energieverbruik, maar ook om de milieu-impact van andere componenten. Dan kun je kijken naar hergebruik van onderdelen, naar de duurzaamheid van materialen, naar verpakkingen en naar logistiek. Hergebruik van onderdelen is nog vaak een utopie omdat ze daarvoor toch een opwaardering nodig hebben. Maar je kunt bijvoorbeeld wel gerecyclede grondstoffen gebruiken voor je plaatmateriaal. Dit is een constante cirkel van verbetering. Daar zijn we momenteel volop mee bezig.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met WOLF en stond eerder in Installatie NEXT.