Ga naar hoofdinhoud

Hoe controleer je of een woning geschikt is voor een warmtepomp? 

De duurzame ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Vooral op het gebied van energie verandert er veel. Wist je dat we in ons land tegenwoordig meer dan 200 warmtepompmerken kennen? Dat toont wel aan hoe prominent de warmtepomp momenteel aanwezig is. Dit stelt menig installateur dan ook voor een flinke uitdaging. Om hun werk goed te kunnen verrichten en de klant tevreden te houden, moeten zij de ontwikkelingen op dit gebied dan ook nauwlettend in de gaten houden. Dat geldt niet alleen voor de kwaliteit, maar ook de steeds striktere regels die worden gesteld.

Installateurs krijgen regelmatig de vraag of een woning wel geschikt is voor een warmtepomp. En zoniet, welke mogelijkheden er dan zijn om de woning te verbeteren of om toch nog verder te verduurzamen. Maar hoe controleer je of een woning geschikt is voor de warmtepomp? In dit artikel zetten we de belangrijkste criteria op een rij. 

Steeds meer vraag naar warmtepompen 


Vanaf 2026 zal de warmtepomp standaard worden bij het vervangen van de cv-ketel. Dat maakt dat nu al de vraag naar warmtepompen sterk toeneemt. Dit is duidelijk zichtbaar bij erkende warmtepompbedrijven zoals De Eilanden. Deze duidelijke verschuiving onderstreept de naderende energietransitie in Nederland. Toch blijkt nog niet elke woning berekend te zijn op deze verandering. Dit hangt voornamelijk van een aantal cruciale omgevingsfactoren af. 

Checklist bij bepalen of een woning geschikt is 


Veel erkende installateurs maken gebruik van een standaard checklist om te bepalen of een woning geschikt is voor het gebruik van een warmtepomp. In andere woorden: levert de warmtepomp voldoende rendement op om interessant te zijn voor de gebruiker? Als de omgevingsfactoren niet aan de eisen voldoen, is een warmtepomp te inefficiënt en streeft men het doel voorbij. Het is voor installateurs van belang dat ze hierop berekend zijn. Denk hierbij aan de volgende criteria: 

  • Hoe is de woning geïsoleerd? Voldoet dit aan de huidige eisen? 
  • Wat is het huidige stookgedrag van de bewoner? Hoeveel energie moet er opgewekt worden om zelfvoorzienend te worden? 
  • Welke locatie buiten de woning is geschikt voor het plaatsen van het buitenste deel? Ook met het oog op de strenge veiligheidsregels. Is deze ruimte hier wel voor geschikt? 
  • Welke regelingen zijn er nu al getroffen en hoe ziet het ontwerp eruit? 

Op basis van de antwoorden op de bovenstaande vragen kan je als installateur eerlijk advies geven over de geschiktheid van de woning. Dit hangt dus niet alleen van de omgeving af, maar ook van de wensen en het stookgedrag van de klant. 

Wat kan de klant zelf doen? 


De klant kan ook zelf ondervinden of het mogelijk is om een warmtepomp te gebruiken. Hierbij kijkt men of het mogelijk is om over te gaan op lagetemperatuurverwarming. Dit geldt zeker niet voor elke woning. Om dit te controleren kan de klant zelf de temperatuur van de cv-ketel verlagen en het effect hiervan onderzoeken in huis. Stel de ketel in op maximaal 45 graden en het liefst nog iets lager en je merkt direct of dit mogelijk is in de woning. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie