Koolmonoxidevergiftiging is een hardnekkig probleem en elk jaar weer vallen er slachtoffers. Hoe zorg je als installatiebedrijf voor een goede preventie? Hoe leidt je je werknemers hiervoor op? In aflevering 8 van de Installatie.nl-podcast geven Marco Lammers van Geas Energiewacht en Pim Lammertink van Veiligheidsregio Twente hierover hun visie.
Het tweetal zat aan tafel in het VSK Nieuwscafé bij Frans Reighardt. “Wij trekken hierbij al drie jaar samen op”, zegt Pim Lammertink. “Daar zijn we heel gelukkig mee, want wij komen als brandweer meestal pas als het kwaad is geschied.” Met Energiewacht, zegt Lammertink, kan beter ingezet worden op de preventie.
Veel slachtoffers
Het aantal ongelukken met koolmonoxide schommelt over de jaren, blijkt uit cijfers van Marco Lammers. Het aantal slachtoffers in 2019 (102) komt voor het eerst op het niveau van 2010. Sinds dat jaar steeg het aantal slachtoffers flink, met 2017 als triest hoogtepunt. Toen werden er 245 slachtoffers geteld, waarvan zeven dodelijk. Ook vorig jaar was al een daling op te tekenen.
Lammers legt een duidelijke link in de aandacht voor de problematiek en het aantal slachtoffers. “In 2014 werd er weer aandacht besteed aan koolmonoxidevergiftiging door Brandweer Nederland, de media en kreeg de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de opdracht om het gevaar van koolmonoxidevergiftiging te onderzoeken. Vanaf dat moment zien wij weer een daling in het aantal slachtoffers.”
Aan het plafond
Uit de meest recente cijfers van de brandweer blijkt dat 75% van de mensen niet weet op welke plek een CO-melder hoort te hangen. Slechts 35% van de huishoudens heeft een CO-melder gemonteerd. Lammertink: “We hebben lang gedacht dat de CO-melder op maximaal anderhalve meter hoogte moet worden geplaatst. Maar het advies is tegenwoordig: aan het plafond.”
Je kan de aflevering hieronder beluisteren. Maar natuurlijk is hij ook beschikbaar in je favoriete podcast-app. Abonneer je in je app op Installatie.nl en je krijgt een melding iedere keer als er een nieuwe aflevering klaar staat.
lekker duideljk allemaal. Elke maand ander advies over de plek om een CO melder te plaatsen. Hoe leg ik dit aan de kant uit??
Een CO 2 melder tegen het plafon plaatsen – zoals nu wordt gezien als de beste plaats – lijk mij niet zo handig voor het regelmatig testen van de melder – daar ik ze alleen ken met de test knop op het apparaat – ben benieuwd wat dit advies wordt gedaan .