Ga naar hoofdinhoud

, ,

‘Warmtepomp lang niet altijd nodig’

Door het optimale uit een bestaande installatie te halen, kan ook op een effectieve manier energie en aardgas worden bespaard.

De startup Energievolutie, dat zich toelegt op monitoring van installaties, bepleit in deze Installatie Podcast een meer nuchtere blik op verduurzaming. “We moeten niet als een blind paard achter complexe techniek aan rennen, maar vooral het bestaande optimaliseren.”

Monitoring geeft inzicht

Een warmtepomp is een prima oplossing voor gasloze woningen en gebouwen, maar in bestaande bouw vinden Michel Deelen en Erik Bek, het duo achter IDEA Nederland en Energievolutie, dat de markt aan het doorslaan is. “We zijn het acceptabel gaan vinden dat grote collectieve installaties in bijvoorbeeld flats inefficiënt functioneren. De kortste klap daar is om goed in kaart te brengen waar welk verbruik zit, en door simpele maatregelen techniek te optimaliseren.” Als voorbeelden noemen zij de toepassing van isolatiemaatregelen, waterzijdig inregelen en het toepassen van buffers in collectieve installaties. Met haar monitoringstechniek heeft het bedrijf inmiddels veel woningen en complexen in kaart gebracht. Aan de hand van de data maakt de start-up verduurzamingsplannen.

Het duo is specialist op het gebied van verduurzaming. Als adviseurs zijn ze betrokken bij de verduurzaming van tienduizenden woningen in Nederland, het merendeel voor woningcorporaties.

Luister hier de Installatie Podcast met Energievolutie

26 reacties op “‘Warmtepomp lang niet altijd nodig’

  • Pieter

    Erg raar artikel, omdat installaties geïnstalleerd zijn door incompetente installateurs, moeten we toch weer terug grijpen naar installaties die fossiele brandstoffen verstoken op een efficiënte manier. Het lijkt mij de omgekeerde wereld. Volgens mij is er ondertussen genoeg informatie beschikbaar om voor iedere situatie een geschikte warme pomp te vinden.Het enige waar het nog aan ontbreekt zijn voldoende gekwalificeerde installateurs en engineers die de systemen kunnen samenstellen en installeren.

    1. Sjaak

      Ik ben het met het artikel eens, paar jaar geleden zelf mijn CV installatie ingeregeld en daar valt veel mee te besparen, dat zou gerust wat meer aandacht mogen krijgen. Tot we over 20 jaar allemaal over zijn op iets anders

  • Het is allemaal toneel voor de bühne. Vraag gewoon wat de mensen betalen per huishouden, dan weet je het gebruik en kan je zien of een warmte pomp een goede investering is. Een twee persoons huishouden welke onder de honderd euro verbruik zitten daar is geen winst in verbruik te halen. Ook hebben de moeilijke energie labels hier geen zin.

    1. Chrit

      Het enige juiste antwoord.

    2. Jan

      1 en ander heeft nog wel te maken met oppervlakte huis, vrijstaand of rijtjes huis en dergelijke. Als het allemaal zo eenvoudig was zouden verkopers van warmtepompen (met boringen) niet eisen dat er eerst warmte verlies berekeningen gedaan worden.
      Als ze puur konden uitgaan van historische data zouden ze dat wel doen, want dan zouden ze behoorlijk wat meer verkopen omdat niet eerst die verlies berekening gedaan hoeft te worden wat tijd, moeite en kosten met zich mee brengt.

      Een gezin dat weinig gas verbruikt kan bijvoorbeeld wel een hout kolen of olie kachel hele dagen hebben aanstaan.

  • Frank

    Een lucht-water WP zal voor ons ook een slechte investering zijn. Wij hebben vorig jaar slechts 650 kuub gas verbruikt. Dit verdienen we nooit terug. En over 15 jaar moet je weer dezelfde investering doen (CV + WP) en dan is de subsidie er niet meer. Ga maar vast sparen!
    Wel denken we na over een lucht-lucht WP oftewel de airco. De zomers worden warmer en in de winter kunnen we op windstille dagen met de airco verwarmen. En als het waait (meer dan 3bft) gaat de nieuwe houtkachel aan (vandaar ons lage gas verbruik). Verder hebben al jaren geleden 17 zonnepanelen laten leggen, dus nu staan al regelmatig de convectorkachels aan.
    Nee, een lucht-water WP kom er nog lang niet. Hopelijk nooit.

    1. Bas

      Leuk en mooi antwoord 650 kuub vindt ik overigens nog best veel.

      Wij hadden zonder warmtepomp en houtkaggel 550.
      Dit was Met zun 4e.
      Wel deden we zuinig met het water.
      Nu een warmtepomp en heatpipes in ons gekochte woning vorige was huur.
      Daarbij 7 zonnepanelen die we waarschijnlijk met 4 of 6 gaan uitbreiden.
      Ook raad ik een buffervat aan.
      Gezien ons gas onder de 100 was gekomen gaan we dus vh gas af.
      Waarom een wp omdat onze cv ketel aan vervanging toe was.
      Nu ging de instalatie niet super maar het resultaat was er al wel deels en dat belooft beter te worden.. vooral die heatpipes ben ik erg over te spreken.
      Next punt is verder met diverse isolatie werkzaamheden.
      Wellicht de gevel
      Ps
      Wij houden onze kunstof kuzijnen en dubbel glas..
      Bouwjaar 1975.
      Wel zat er gebrekkige vloerisolatie
      Daar bodemisolatie aan toegevoegd
      Succes.

      1. Leon

        Nou wij hebben helemaal geen gas meer. Maar wel 15 zonnepanelen 5 accumulators een palletkachel een houtkachel en een thuisbatterij van 10 KW. We wonen vrijstaand o geïsoleerde muren ( spouw). We zijn nog geen 100 euro aan stroom kwijt in de winter.

  • Marcel

    We verbruiken 850m3 per jaar. Hybride raden ze af. Gaan over 1,5 jaar weer een cv plaatsen. Gevraagt om alles goed in te regelen. Dit was allemaal niet nodig werdt er gezegd. Gewoon wat knoppen meer dich of los draaien. Ik weet het niet meer het vertrouwen in dat verduurzamen is bij ons weg.

    1. Andre

      Wat triest is dit, als je een nieuwe tv ophangt moet je die ook afstellen en programeren dit gaat wel veel automatische
      Maar voor een CV in na vervangen van de oude de stroming snelheid centraal en aan de radiatoren nodig omdat een nieuwe ketel beter rendement heeft.
      Dan zou je een nieuwe cv op niet renderende componenten aansluit

      Mijn advies altijd inlaten regelen is alles goed dan heb je het wel uitgesloten dat er nog componenten zijn die slecht werken.

      1. Jan

        Mee eens, hydraulisch/waterzijdig inregelen altijd doen. Bij een warmte pomp is inregelen zelfs nog belangrijker.

        Bijna altijd is het produkt afgesteld op maximale comfort en ook nog eens behoorlijk breed zodat vaak verschillende gebruikers hetzelfde toestel, instellingen en software hebben.

        En geloof maar niet dat als er iets van ‘smart’ in de setup zit, dat dit al zo geavanceerd is dat het inregelen niet meer nodig is, alleen al omdat alle fabrikanten zo min mogelijk standardisatie willen en zoveel mogelijk hun eigen eco systeem willen helpen.

  • Woning uit 1978,alleen onder de betonvloer in kruipruimte polystyreen aangebracht.
    Kunsttof kozijnen met gewoon dubbelglas jaren 2002 aangebracht.Zonnepanelen op het dak voldoende voor verbruik.
    Cv ketel 2016 800m3 gas verbruik.

  • Frank

    Fossiele energie is eindig en maakt ons afhankelijk van onbetrouwbare partijen en landen. Heb sinds een maand een Monoblock lucht water warmtepomp aangesloten en kan met weinig energie mijn huis verwarmen. Erg comfortabel.
    Sommige technieken worden vervangen door betere. Spartamets zijn vervangen door elektrische fietsen. Gasgestookte CV ketels worden vervangen door warmtepompen

  • Klaas

    Ik verbruik nu al jaren 450 kub per jaar. Heb een nwe cv ketel met max temp op 50 gr. en geschikt voor zonneboilers en warmte pomp. Waar moet ik nu in investeren? Ik probeer alles te lezen over de transitie maar het word wel heel ingewikkeld.

  • Cees Groen

    Bij mij is het nog steeds..niet investeren in dure pas ontwikkelde warmtepomp installaties ik heb een cv ketel van vier jaar oud mijn huis optimaal geïsoleerd en een airco laten plaatsen al vier jaar van 2.5kw. Dus een verbruik van 400 kuub gas .ik ben mij gaan aanleren de Wim Hof methode dus koud douchen of afdouchen en kort douchen dat scheelt enorm alle kleine dingen helpen..

  • Harm De Coninck

    Je kan je inderdaad afvragen of een warmtepomp verplichting niet wat te algemeen is. Voor een kleine woning met weinig gasverbruik is de winst gering, en is het misschien slimmer anderen meer ruimte te geven op de krappe markt

    Aan de andere kant zou het de lezers ook sieren om het een keer niet over geld te hebben. Ja de terugverdientijd is soms groot, maar waarom moet alles als verdienmodel gezien worden? Als je het kan veroorloven, is een beetje idealisme niet verkeerd

    Uiteindelijk blijft gas een veroorzaker van klimaatverandering en moeten we er zsm vanaf, ook als je niet zoveel verbruikt

    En dan net doen alsof warmtepompen onbetrouwbare, onbewezen techniek is (Scandinavië?) kom op zeg.

    1. Eddy de Ruijter

      Eens dat je niet naar de terugverdientijd moet kijken. Maar Als elektriciteit niet meer van gas en steenkool gemaakt wordt dan heeft het pas zin om over te schakelen naar elektrisch verwarmen maar ook autorijden.
      Nu stoken en rijden we deels op schaliegas brrrrrr

  • Ronald

    Verwarmen nu sinds november 2022 met een airco a+++ en elektrische verwarming, we wonen in een huis van 1926 en is afgekeurd voor een warmte pomp, het gas gebruik is van 1755 kuub naar 724 kuub gegaan en hebben het hele huis voorzien van HR ++ ramen en kunstof binnenkort denken we over en boiler om warm water voorziening te regelen en we hebben 8 zonnepanelen ons totale maandkosten zijn van 175 euro naar 87 euro gegaan en hebben waar mogelijk isolatie toegepast, wij zijn tevreden en vinden dat onze verduurzaming is geslaagd meer is er dit pand niet behalen.

  • Verwarmen nu sinds november 2022 met een airco a+++ en elektrische verwarming, we wonen in een huis van 1926 en is afgekeurd voor een warmte pomp, het gas gebruik is van 1755 kuub naar 724 kuub gegaan en hebben het hele huis voorzien van HR ++ ramen en kunstof binnenkort denken we over en boiler om warm water voorziening te regelen en we hebben 8 zonnepanelen ons totale maandkosten zijn van 175 euro naar 87 euro gegaan en hebben waar mogelijk isolatie toegepast, wij zijn tevreden en vinden dat onze verduurzaming is geslaagd meer is er in dit pand niet behalen.

  • john

    Eigenlijk is het heel simpel mensen. Begin eerst eens met je ketel thermostaat stapsgewijs naar beneden te stellen met stappen van 5 graden per keer. En doe dit wel in een koude periode. Houd bij of de woning nog netjes op temperatuur komt.
    Is dit het geval laat uw installateur dan kijken of het maximaal cv vermogen terug geschroefd kan worden en kan worden aangepast op uw specifice warmte behoefte.
    8 van de 10 ketels hier in dit land hebben namelijk overcapaciteit en zijn niet ingeregeld afgesteld op de warmte behoefte van de woning.
    Alleen hier is al een grote energie besparing te halen.
    En zeker de ketels van CW 5 en CW 6 staan cv zijdig veul en veul te hoog gewoon om de simpele reden dat ze niet naar benden geschroefd worden cv zijdig. En dat is dan weer een gemiste kans.
    En het fabeltje dat je met een mengverdeler en lage temperaturen niet uit de voeren kan is een fabeltje. Hier hangt gewoon een mengverdeler met pomp en degelijke na-regeling, houten vloer met HOH 10 cm max leiding lengte is 85 mtr. zit onder het prijsplafond en mijn verdelers laten max 40graden door en het is nergens koud. Enige thermostaat standaard op een vaste temp geen nachtverlaging of iets dergelijks toepassen.

  • Jim

    Beste mensen wij hebben sinds 2017 pelletkachel et schone witte pelletkorrels verder in 2019 zonnepanelen laten installeren 11 stuks, darna gelijk een 4pits inductiekookplaat geïnstalleerd, verder in juni 2022 elektrische Boiler laten installeren va 100Ltr met 2 vermogen standen dus gebruiken wij de laagste uiteraard, begin 2023 is onze Gasmeter verwijderd scheelt weer maandelijkse kosten verder alvast 2 elektrische radiatoren a 700Watt geplaatst die continu op 30°C aan staan, eentje in open keuken woonkamer en andere in de badkamer gelijk handdoeken en keukendoek te drogen, onze maandelijkse kosten Budget Energie €34,– allemaal in een goed geïsoleerde tussen woning anno 1979 met een investering in kunststof kozijnen en dubbele beglazing in 2021 dus zo kan men ook van het gas af en goede oplossing voor algemene probleem omtrent onkosten. M.v.g

  • Walter Ooms

    Een van de reacties geeft aan dat de hoogte van de rekening, in euro’s gerekend, voldoende is om de relevantie van het installeren van een warmtepomp te bepalen. Echter, het te betalen bedrag wordt te veel ‘vervuilt’ door allerlei opslagen, belasting etc.
    Naar mijn mening dienen we uit te gaan van het verbruik im m3 en wellicht kunnen deskundigen aangeven waar het omslagpunt ligt.

  • John

    Heb 3200aan wp op het dak inductieplaat lucht lucht airco 3,5 kw verwarmt huiskamer rest van huis niet gas alleen nodig voor douche en warm water verbruik met 90 kuub gas per jaar stroom nog 200kw per jaar werkt perfect in mijn eengezinswoning energie label alles zelf geplaatst totaal 3200€ aan mat tot -6 kan de airco nog prima verwarmen

  • aj de Roder

    Waar vind ik een goede eerlijke installateur die ook inregelt en goed advies geeft voor mijn woning
    Mvrgr Adriaan

  • Martin

    De schoonste en groenste verbranding blijft een goed onderhouden en goed ingeregelde cv ketel.. Met een perfecte inregeling is er zo,n goede verbranding dat de witte rookpluimpjes alleen eigenlijk nog uit condensvocht bestaan. En natuurlijk is de cv ketel 100 % te recyclen. Gas is en blijf de beste en groenste. Maar door een handjevol kenners blijkbaar moet alles anders. Maar is echt niet beter of groener.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Facelift voor populairste inbouwreservoir

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards

Onvoldoende vakmensen: installateur stopt ermee