De rioolontluchting is aangesloten op de luchttoevoer van de cv-ketel. Ook zit er geen sifon in deze pvc-leiding.
Bij zware belasting of weersveranderingen kan er onderdruk optreden in het riool. Bijvoorbeeld in situaties waar de afvoer voor regenwater en afvalwater gecombineerd is, als de standleiding een te smalle diameter heeft of wanneer de sifon droog blijft staan. Deze onderdruk resulteert in een open verbinding met de riolering, waardoor stankoverlast optreedt. Om dit te voorkomen laat je een ontluchter monden. Dat doe je op het dak, in de buitenlucht. En dus niet in een deel van de installatie, die weer in verbinding staat met binnen.
Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.
Met de wetenschap dat er enorme hoeveelheden aerosolen / bacterien in de ontluchting vrijkomen van de riool lijkt dit niet alleen een installatiefout maar ernstig verwijtbaar handelen van degene die de aansluiting gemaakt heeft.
Wat de gedachte van de installateur geweest is zullen we nooit weten.
Als het bedoelt is als riool ontluchting moet deze minimaal 80mm zijn en uitmonding op de juiste plaats op het dak rekening houdend met de verdunningsfactor.
Als het voor de condens afvoer van de rookgasafvoer is bedoelt dan moet de eerste aansluiting op de condens afvoer met een vaste aansluiting op een sifon en met een open verbinding op de tweede sifon zijn aangesloten.
https://www.installatienet.nl/ontspanning-op-het-dak/
Het lijkt mij eerder dat er condens en of regenwater afgevangen wordt.
Dakdoorvoer wil ook wel eens lek zijn.
Ik denk dat de monteur die deze fout heeft aangeleverd ook terug de schoolbanken in kan.
Het is duidelijk een condenswater opvangstuk.
Het vangt nu wel regen en condenswater op die via een vermoedelijk defecte dakdoorvoer in de luchttoevoer terecht komt.
Kwalijke zaak die directe verbinding tussen riool en verbrandingslucht.