In het Wilminktheater in Enschede werkt installatiebedrijf Strukton Worksphere op een bijzondere manier aan het verbeteren van de luchtkwaliteit: met lasers en rookkanonnen worden luchtstromen in kaart gebracht, waarna gericht maatregelen genomen kunnen worden.
Tijdens het online ventilatiecongres VentEvent vertelt Strukton-consultant Henk Smit over deze techniek. “Op papier weten we precies hoe de ventilatie werkt en dus hoe de lucht door het gebouw gaat. Maar we weten níet of dat in de praktijk ook echt klopt.”
Ventilatiecapaciteit
Bij theaters en bioscopen ligt de gemiddelde ventilatiecapaciteit per persoon tussen de 30 en 40 kubieke meter per uur (m3/h) – afhankelijk van het bouwjaar en de opzet van de installatie. In coronatijd wordt gestreefd naar een veel ruimere 60 m3/h per persoon. Dat is een stuk veiliger.
Om die meting te kunnen doen, werd met een mistmachine rook in de ruimte geblazen. Door laserstralen op de rookwalmen te schijnen, werd duidelijk hoe lucht zich door een ruimte beweegt, waar die vandaan komt, waar die heengaat én waar te weinig komt. “Op basis van onze bevindingen willen we nu aanpassingen doen in het ventilatiesysteem bij het Wilminktheater”, aldus Smit, wiens bedrijf een 20-jarig onderhouds- en prestatiecontract heeft met het theater.
VentEvent
Op het ventilatiecongres VentEvent vertelt Smit meer over de gebruikte techniek én over hoe de verkregen data verwerkt kunnen worden tot waardevolle en bruikbare informatie, waarmee de ventilatie-installatie en de luchtkwaliteit verbeterd kan worden.
Meld je hier aan voor het gratis ventilatiecongres.